Oletko ajautumassa kulissiliittoon? Näin vaalit parisuhdetta
Pikkulapsiaika koettelee parisuhdetta. Ruuhkavuosista huolimatta myös parisuhdetta on hoidettava, tai siitä katoaa sisältö.
Joskus arjen suorittaminen – kodista huolehtiminen, työuran edistäminen ja lasten kasvattaminen voivat havahduttaa parin tyhjyyteen: Vaikka kaikki on päällisin puolin hyvin, jokin tuntuu puuttuvan.
Parisuhteesta ei ole enää paljoakaan jäljellä. Tällöin pariskunta on voinut ajautua huomaamattaan kulissiliittoon.
Mikä on arjessa ykkössijalla?
Tyhjyyden tunne parisuhteessa johtuu siitä, että henkinen yhteys kumppaniin on katkennut. Suhde ei ole enää avoin ja siitä on kadonnut läheisyys.
Jos toinen tai molemmat osapuolet keskittyvät liikaa tavaraan, rahaan tai uraan, nämä kulissit voivat peittää alleen parisuhteen vuorovaikutuksen. Todellinen kanssakäyminen kumppanin kanssa vaihtuu elämän suorittamiseen, joka vie paljon voimia parisuhteen lisäksi myös itseltä.
Vaikka tunnistaisi kulissien alkavan rakentua tai jo rakentuneen omaan parisuhteeseen, ei toivo ole menetetty.
Parisuhde on mahdollista löytää uudelleen, vaikka se olisi alkanut tuntua tyhjältä. Tämä vaatii suurta halua muutokseen, sekä kumppanien yhteistyötä: Pitää uskaltaa lopettaa esittäminen, pyrkiä luottamaan toiseen uudestaan sekä olla valmis keskustelemaan suhteesta ja tarpeistaan rehellisesti.
Yksinkertaisilta kuulostavat asiat voivat todellisuudessa olla hyvin haastavia toteuttaa. Näin on etenkin, jos on jo tottunut siihen, ettei avaudu kumppanilleen todellisista tunteistaan.
Näin pääset irti parisuhteen kulisseista
Ole rohkeasti oma itsesi
Uskalla olla juuri sellainen kuin olet, hinnalla millä hyvänsä. Jos et ole kumppanisi silmissä rakastettava omana itsenäsi, hän ei todennäköisesti ole sinulle oikea kumppani.
Rauhoita ruuhkavuosia
Kodin rakentamista, uralla etenemistä – ruuhkavuodet ovat saaneet nimensä syystä. Usein lasten ollessa pieniä elämässä on paljon myös muita asioita, jotka vievät parisuhteelta energiaa. Tässä vaiheessa olisi kuitenkin tärkeää rauhoittua ja viettää rauhallisempaa elämää yhdessä perheen kanssa. Täydellisiä puitteita tärkeämpää lapsille on yhdessäolo sekä vanhempien luottamuksellinen suhde toisiinsa.
Raha ei ole kaikki kaikessa
Lapsiperheessä rahaa saa kulumaan loputtomasti. Joskus on kuitenkin hyvä pysähtyä pohtimaan todellisia tarpeita ja erottaa ne muista: Tarvitseeko lapsi tietyn, suositun vaatemerkin uuden talvimalliston haalarin, vai ylipäätään talvihaalarin? Pyri eroon statushankinnoista, jos huomaat niiden hallitsevan ostoskäyttäytymistäsi. Opettele joustamaan rahan määrässä. Lapsiperheessä lapset kaipaavat tavaravuoria enemmän kahta, arjessa jaksavaa aikuista.
Löydä ilo pienistä asioista
Kun pysähtyy hetkeksi, huomaa, että aivan tavallisesta arjesta ja yhdessäolon hetkistä on löydettävissä paljon iloa. Parisuhteelle tekee hyvää hupsuttelu, hassuttelu ja muu rento yhdessäolo, johon ei liity suorituspaineita. Vanhemmat löytävät yhteisiä ilon aiheita myös lasten kanssa puuhastelusta ja heidän innostaan.
Unelmoi, mutta anna unelmille aikaa
Kulissien kaatamiseksi on pystyttävä lopettamaan täydellisyyden tavoittelu ja sen esittäminen. Unelmointi on kuitenkin täysin sallittua, jopa toivottavaa. Anna kuitenkin unelmillesi aikaa: Kaikkia unelmia ei tarvitse olla toteuttamassa nyt heti. Pikkulapsivaihe on parisuhteen rankinta aikaa. Älä unohda unelmiasi, mutta muista, että osan niistä voi toteuttaa aivan hyvin myöhemminkin.
Missä vaiheessa parisuhdetta olet?
Parisuhteeseen kuuluu erilaisia kehitysvaiheita. Toisista pariskunnista tulee vanhempia melko nopeasti, kun taas toiset ehtivät olla kahden kesken pidempään ennen lasten tuloa kuvioihin.
Jos parisuhteessa on epävarmuutta tai se tuntuu hankalalta, kannattaa myös pohtia, voisiko kyse olla jostakin luonnollisesta osasta parisuhteen kehitystä? Erityisesti 7. yhdessäolovuoden kohdalla monet pohtivat, jatkaako elämää yhdessä vai ei.
Keskustele: Kertokaa miten olette päässeet suhteessa 7.-vuoden kriisin yli? Tai mikä tahansa kriisi parisuhteessa.
Parisuhteen kehitysvaiheet
- Rakastuminen. Suhteen alussa kuva kumppanista ei ole aivan realistinen. Kaikki mahdollinen aika halutaan viettää yhdessä ja ystävät jäävät taka-alalle.
- Silmät avautuvat. Molemmat näyttävät todelliset luonteensa. Pari ihmettelee ja protestoi toisessa tapahtuneita muutoksia: ”Sinusta on tulossa aivan samanlainen kuin isästäsi!”, ”Miten sinusta on tullut tuollainen jatkuva nalkuttaja?”. Yhdessäolo voi tuntua ajoittain tylsältä.
- Jatketaanko yhdessä? Monille kaikkein vaativin ja raskain vaihe tulee keskimäärin seitsemännen yhteisen vuoden tienoilla. Monet tarvitsevat tässä vaiheessa korostuneesti tilaa itselleen ja miettivät: ”Kuka minä oikeasti olen? Entä millainen ihminen puolisoni on ja haluanko todella elää hänen kanssaan?”
- Elämänkumppanuus. Parisuhteessa alkaa uusi reilumpi ja lempeämpi kumppanuuden aikakausi. Molemmat tuntevat, että elämässä on riittävästi itsenäisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Yhdessä eläminen tuntuu helpolta ja arkeen tulee lisää huumoria.
Lähde: Väestöliitto, Suomalainen vauvakirja (Otava)
Kaksplus kuuluu samaan konserniin Kustannusosakeyhtiö Otavan kanssa.
Jaa oma kokemuksesi