Parisuhde 30.07.2013 Päivitetty 15.06.2021

Selätä parisuhdeongelmat – Pieni selviytymisopas parisuhteeseen

Parisuhdeongelmat ovat yleisiä ja normaaleja. Usein vaikeudet ovat vuorovaikutusongelmia, ja niihin voimme vaikuttaa yllättävän paljon. Listasimme keinoja onnellisempaan parisuhteeseen.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Parisuhdeongelmat ovat luonnollinen osa mitä tahansa pitkää parisuhdetta. Ne eivät kuitenkaan määritä parisuhteen laatua, vaan kyse on siitä, kuinka ongelmat selvitetään. Kun kriiseistä selviytyy, suhteen ongelmiin löytyy vastauksia ja yhdessä ylitetyt haasteet tekevät suhteesta entistä paremman.

Sanotaan, että lapsiperheessä vanhempien parisuhde on lasten koti, mutta toimiva suhde antaa voimia myös vanhemmuuteen. Listasimme keinoja, joiden avulla voit huoltaa parisuhdettasi ja välttää pahimmat parisuhdeongelmat.

Riitele rakentavasti

Vaikka puoliso tuntuu riidan keskellä maailman mänteimmältä ihmiseltä, kannattaa muistaa, että hänellä on kuitenkin se olkapää, johon olet monena heikkona hetkenä voinut nojata.

Monessa parisuhteessa käydään samoja riitoja yhä uudelleen ja uudelleen. Toisen osapuolen syyttely on huono lähestymistapa asioihin, sillä se saa ihmisen monesti vetäytymään puolustuskannalle ja pitämään omista näkemyksistä entistä tiukemmin kiinni.

Älä syyllistä! Tutki mieluummin rakentavasti, kuka on vastuussa mistäkin. Mikä kommentti, äänenpaino tai asenne pahoitti mielesi? Jumiutuneet riitatilanteet voi saada ratkeamaan sillä, että tilanteessa tulee toista ihmistä vastaan yrittämällä ymmärtää myös vastakkaista näkökulmaa ja esittämällä omat tunteensa syyllistämättä.

Pidä kuitenkin kiinni omasta reviiristäsi ja hyvinvoinnistasi oikeudenmukaisesti, mutta ei itsekkäästi. Jos uhraa oman onnensa toisen tarpeille, joutuu helposti hyväksikäytetyksi – ja siitä tulee jossain vaiheessa paha olo.

Hyväksy, että parisuhdeongelmat vaativat aikaa

Parisuhteen kehityskaaressa on kaksi murroskohtaa: siirtyminen rakastuneiden symbioosista erillisyyteen ja erillisyydestä kumppanuuteen. Kumpikin siirtymävaihe koettelee parisuhdetta ja perhedynamiikkaa.

Kriisi ei ole vain uhka, vaan se on myös mahdollisuus kasvaa persoonallisesti, parisuhteessa ja perheenä. Kriisin kautta ihminen tulee syvemmin tietoiseksi itsestään, tunteistaan ja tarpeistaan sekä siitä, miten hänen tekemisensä vaikuttavat muihin.

Hyväksy se, että asiat eivät aina ratkea nopeasti eivätkä edes puhumalla, vaan tarvitsevat muhimisaikaa.

Parisuhtesta huolehtiminen on parasta seksuaaliterapiaa

Vaikka parisuhteen seksittömyydestä ei usein puhuta, ovat seksittömät kaudet parisuhteissa varsin yleisiä. Vuorovaikutusvaikeudet ja parisuhdeongelmat tuntuvat myös sängyssä.

Koko parisuhteen hyvinvoinnista huolehtiminen on parasta seksuaaliterapiaa! Kun parisuhde on hyvin hoidettu, yleensä myös seksi toimii. Älä anna seksin jäädä lapsiperhe arjen jalkoihin, vaan työskentele asian eteen aktiivisesti.

Jos puolisosi on haluton, ymmärrä yritä ymmärtää tämän väsymystä. Työpaineet ja väsymys vievät myös seksihalut. Esimerkiksi pieni vauva saattaa viedä vanhemmiltaan lähes kaiken energian, huomion ja ajan. Lasten kasvaessa on kuitenkin tärkeää alkaa keskittyä myös parisuhteen hoivaamiseen.

Lue myös: Maaret Kallion vinkit: Näin säilytät intohimon pikkulapsiarjessa

Parisuhdeongelmat lisääntyvät negatiivisessa ilmapiirissä

Jos kylvät huonotuulisuutta, ärtymystä ja vihaa ympärillesi, saat aivan varmasti samanlaista kielteisyyttä takaisin.

Opettele ilmaisemaan pieniä arkisia ärsytyksen aiheita rauhallisesti ja neutraalisti, ilman arvostelua. Säilytä siis malttisi, kun sanot, että kaappien ovet ovat auki, sukat lattialla ja roskapussi viemättä.

Muista, että yhteiset asiat lähentävät. Tehkää asioita yhdessä: hoitakaa pihaa tai lähtekää vaikka pyöräretkelle eväiden kera. Kun toinen on väsynyt tai kireä, avun antaminen yhdistää ja lisää rakkautta.

Lähde: Pekka Hämäläinen: Hyvä parisuhde

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X