Parisuhde 06.08.2023

Parisuhteen luottamuspula ei aina liity uskollisuuteen – Nämä arkiset ja pienet asiat voivat rikkoa luottamuksen

Luottamuksen puute näkyy parisuhteessa kontrollointina. Monissa perheissä luottamuspula johtuu arjen kovasta kuormituksesta, kertoo pari- ja perheterapeutti Katja Väänänen.

Teksti
Mervi Juusola
Kuvat
iStock

Luottamus on sosiaalista liimaa, joka pitää parisuhteita, perheitä ja kokonaisia yhteiskuntia koossa.

Parisuhteessa luottamus ei liity pelkästään uskollisuuteen, vaan pieniin arkisiin asioihin: Voiko toisen lupauksiin luottaa? Tapahtuvatko asiat niin kuin on yhdessä sovittu? Voiko luottaa siihen, että toinen pärjää yksin lasten kanssa ja osaa hoitaa yhteisiä asioita oikein?

– Luottamuspula parisuhteessa on yleistä ja se näkyy nimenomaan arjen pienissä asioissa. Melkein jokainen pari käy jossain vaiheessa luottamukseen liittyviä keskusteluja, kertoo pari- ja perheterapeutti Katja Väänänen Väestöliiton terapiapalveluista.

Luottamus merkitsee parisuhteessa turvallisuutta ja arjen sujuvuutta. Elämää on helpompi ohjata, kun itseen ja läheisiin ihmisiin voi luottaa pienissäkin asioissa.

– Luottamuksen puute voi näkyä kontrollointina. Jos ei voi luottaa toiseen ja asioiden sujumiseen, silloin ryhdytään vaistomaisesti tarkistelemaan ja varmistelemaan: Olethan varmasti hoitanut tämän? Muistathan varmasti?

Monissa perheissä luottamus kärsii arjen kovan kuormituksen vuoksi.

– Kun on paljon kiirettä ja tehtävää, ei enää pysty enää pitämään asioita mielessään eikä voimavaroja aina riitä kotiasioiden hoitamiseen. On inhimillistä, että luottamus säröilee kovan kuormituksen alla.

Luottamuksen korjaaminen vaatii työtä ja sitoutumista

Keskinäisen luottamuksen rikkoutuminen johtaa syvään pettymykseen ja turhautumiseen, joka purkautuu usein ikävänä puhetapana sekä arvosteluna ja kontrollointina.

– Tunnereaktioille on toki paikkansa, mutta on hyvä muistaa, että parisuhteen kummankin osapuolen tulisi kantaa vastuunsa parisuhteen hyvinvoinnista. Toista ei voi roikottaa mukana ikävässä ilmapiirissä, vaan tilanne tulisi saada rauhoittumaan, Väänänen sanoo.

– Molempien tulisi tehdä oma osuutensa, että parisuhteessa on hyviä elementtejä ja turvallisuuden tunnetta. Silloin kun on pettynyt ja turhautunut, kannattaa yrittää palauttaa mieleen myös kumppanin ja parisuhteen hyvät puolet.

Luottamusta kannattaa miettiä. Mitä minä tarvitsen, jotta minulla on tarpeeksi luottavainen ja turvallinen olo? Miten voin kommunikoida luottamuksen ja turvallisuuden tarvettani perheessä? Tietävätkö kumppanini ja perheeni, millaista luottamusta toivon?

Jos parisuhteessa on usein asioiden piilottelua ja salailua, Katja Väänänen pitää tärkeänä, että asioita salaileva havahtuu tähän toimintamalliin itsessään ja tutkii sitä.

Miksi salailen? Mitä pelkään?

– Toimintamalli voi juontaa syvältä, omasta lapsuudesta. Se ei aina liity millään tavalla omaan kumppaniin ja nykyiseen parisuhteeseen.

Väänäsen mukaan toimintamallin muuttaminen on paljolti tapojen muuttamista. Itselle tulisi kirkastaa, millä tavoilla nykyinen toimintamalli tulisi muuttaa.

– Luottamuksen korjaaminen lähtee ennen kaikkea asian tunnistamisesta sekä omasta halusta – päätöksestä, että haluan nyt käsitellä tämän luottamusongelman.

Lue myös: Jatkuvaa valehtelua ja luottamusongelmia parisuhteessa? Paripsykoterapeutti kehottaa etsimään ratkaisua omasta lapsuudesta

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X