Parisuhde 29.04.2020 Päivitetty 02.11.2020

Psykologi: Jos puoliso jättäytyy vauva-arjesta taka-alalle, katkeruus voi jättää pitkät jäljet

Vanhemmuuden alussa voi ajautua vastuun kanssa yksin. Katkerat muistikuvat tästä voivat olla kauaskantoisia, sanoo Suvi Laru. 

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Kaksplussan lukija kysyy: Esikoiseni vauva-aikana lapseni isä ei juuri huomioinut minua. Minä imetin ja nukuin pätkäunta, olin äärimmäisen väsynyt ja katkera.

Oloani olisi helpottanut, jos mieheni olisi välillä vaikka lähtenyt vaunukävelylle vauvan kanssa. Mutta ei. Ehkä en osannut pyytää. Nyt aikaa on kulunut ja lastenhoito sekä kotityöt jakautuvat tasaisemmin. Katkeruus ei vain päästä irti. Mitä voin tehdä, jotta en rikkoisi perhettäni vanhan kaunan vuoksi?

Psykologi, psykoterapeutti Suvi Laru vastaa: On hienoa, että pohdit koko perheesi tilannetta! Tämä on vastuullista vanhemmuutta. Kirjeessä kuvaat kaunaa, joka juontaa juurensa lapsenne vauva-aikaan. Minulle tuleekin tunne, että koit tuolloin jääneesi yksin vauva-ajan vastuun kanssa. Olen tästä pahoillani!

Kuvaat, että tällä hetkellä lastenhoito ja kotityöt jakautuvat perheessä tasaisesti eikä nykytilanteesta ole syytä olla katkera. Pohdin, kuinka kuvaisit parisuhdettasi muutoin. Koetko saavasi turvaa? Entä saatko olla suhteessa juuri sellainen kuin olet?

Vanhemmuuden alkuvaiheessa olemme usein hyvin herkillä ja tarvitsemme tukea. Tämä on normaalia. Jos siinä kohtaa kokee turvattomuutta tai kokee, että jää vastuun kanssa yksin, on ymmärrettävää, että muistikuvat tästä voivat olla kauaskantoisiakin.

Lue: Miksi kotityöt eivät mene tasan? Tutkija: Rusinapullaisä hauskuuttaa lasta ja pakoilee imuria

Katkeruus kalvaa kun samalla kuvaat, ettet haluaisi rikkoa perhettäsi oman kaunasi vuoksi. Pohdinkin, oletko uskaltautunut sanoittamaan asioita ääneen puolisollesi.

Omien tarpeiden ja tunteiden sanoittaminen voi olla joskus äärimmäisen vaikeaa. Tässä kohtaa olisi kuitenkin tärkeää, että alat uskaltaa puhua ääneen siitä, mitä koet ja ajattelet.

katkera vauvavuodesta

Helposti esimerkiksi tietyt vauvanhoidon jokapäiväiset toimet kuten ateriointi jäävät tottumuksesta toisen kontolle. Kuva: iStock

Katkera voi saada hyvää tukea ulkopuolisesta keskusteluavusta. Voit hakea ammattilaiselta keskusteluapua itsellesi siihen, että uskaltaudut ensin tunnistamaan omia tarpeitasi ja toiveitasi ja tätä kautta jakamaan niitä puolisollesi.

Ammattilaisen apu teille pariskuntana voisi myös olla hyvä keino asioiden avaamiseen, mikäli keskustelu kahden kesken tuntuu haasteelliselta. Ammattilainen osaa antaa hieman erilaisen perspektiivin asioihin.

Katkeruus: Mennyt pitäisi pureskella

Te olette nyt eri ihmiset kuin silloin, kun lapsenne syntyi. Me ihmiset muutumme koko ajan. Meidän tulee siis uskaltaa kertoa itsestämme ja avata toiveitamme, tarpeitamme ja pettymyk­siämme myös kumppanillemme.

Ja meidän tulee uskaltaa uskoa muutokseen! Me kaikki teemme elämässämme virheitä, mutta niistä voi myös oppia. On siis koko perheenne etu, että katkeruus pureskellaan ja kohtaat myös puolisosi sellaisena kuin hän on nyt tänä päivänä.

Juttu julkaistiin Kaksplus-lehdessä 8/19.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X