Parisuhde 09.11.2015 Päivitetty 06.07.2022

Saako lasten kuullen riidellä puolison kanssa? Asiantuntija vastaa

Voiko lasten kuulleen riidellä puolison kanssa? Miten riidellä rakentavasti ja miten lopettaa riita järkevästi? Lue asiantuntijan vinkit fiksumpaan riitelyyn lapsiperhearjessa.

Teksti
Liisa Järvinen
Kuvat
Colourbox

Erimielisyydet kuuluvat parisuhteeseen, ja niitä pitää käsitellä. Jos jompikumpi nielee kaiken, se kostautuu.

Erimielisyyksien käsittely ja riitely ovat kaksi eri asiaa. Kun keskustelu kiihtyy, syntyy riita, joka on yksi tapa selvittää asiat. Älä syyttele, vaan kerro, miltä sinusta tuntuu. Kuuntele, mitä toinen sanoo.

Omista tärkeimmistä arvoista ei kannata joustaa. Jos esimerkiksi lasten terveelliset ruokailutottumukset ovat itselle sydämenasia, siinä ei kannata antaa periksi.

Jos huomaat, että et pysty enää hillitsemään itseäsi, pistä peli poikki. Kun pulssi kiihtyy lyömään yli sataa, ihminen ei tutkitusti enää vastaanota asioita. Silloin kannattaa ottaa 10–20 minuutin aikalisä.

Lue myös: Maaret Kallion vinkit, miten säilytät intohimon pikkulapsiarjessa

Saako lapsen kuulleen riidellä?

Lapsi saa nähdä tunteita, mutta hänen ei ole hyvä todistaa pahoja riitoja saati joutua riitaan mukaan. Lapsen pitää nähdä, kun vanhemmat tekevät sovinnon. Vanhemmat näyttävät esimerkkiä, miten kunnioitetaan sekä omia että toisten rajoja.

Lapselta voi jälkeenpäin kysyä lapsentasoisesti, miten hän koki tilanteen. Jos lapsi tuntuu kärsivän vanhempien välien kiristymisestä, vanhempien pitää tietoisesti etsiä rakentavampia tapoja käsitellä erimielisyyksiään.

Lue myös: Onko puolisosi kuin isäsi?

Miten lapset reagoivat vanhempien riitoihin?

Vanhempien riidellessä lapsi saattaa:

  • tulla lohduttamaan, jos vanhempi alkaa itkeä
  • pelästyä ja alkaa itkeä
  • yrittää saada vanhempien huomion
  • huutaa väliin omia asioitaan
  • juosta omaan huoneeseensa
  • laittaa kädet korvilleen
  • alkaa kiukutella
  • kehottaa aikuisia pyytämään anteeksi toisiltaan
  • seurata tilannetta hiljaa
  • vetäytyä omiin leikkeihinsä
  • hyvitellä olemalla mukava

Lue myös: Hidas vanhemmuus, 5 vinkkiä arjen hidastamiseen

Näin ratkaiset yleisen parisuhderiidan

Taasko kumppanisi on jättänyt likaiset sukat lattialle? Ennen kuin alat rähjätä, pysähdy ja mieti seuraavaa:

Oletko vihainen sukista vai johtuuko ärsytyksesi jostain muusta? Joskus voi olla helpompi suuttua pienistä jutuista kuin jostakin syvemmästä suhteeseen liittyvästä asiasta.

Jos mieltäsi ei vaivaa muu kuin lattialla lojuvat sukat, sinulla on periaatteessa kolme vaihtoehtoa: pyydät kumppaniasi nostamaan sukat, nostat sukat itse tai jätät sukat lattialle ja katsot, mitä tapahtuu.

Oletko pyytänyt kauniisti kumppaniasi nostamaan sukat? Komentaminen ja haukkuminen nostavat sinut kumppanisi yläpuolelle. Pieni asia voi paisua valtakysymykseksi: Kuka täällä määrää? Kuka päättää, milloin koti on tarpeeksi siisti?

Perustele kumppanillesi, miksi sinulle on tärkeää, että hän ei jätä sukkiaan lattialle. Voisiko hän antaa sinulle rakkaudenosoituksen viemällä sukkansa suoraan pyykkikoriin?

Rakkautta saa osoittaa myös toiseen suuntaan. Voisitko nostaa kumppanisi sukat lattialta – lahjana?

Voit myös kokeilla humoristista suhtautumista. Ala jättää omia sukkiasi kumppanisi sukkien viereen. Tai tuo läjään koko perheen sukat.

Lue myös:

Näin parisuhde selviää joulusta
Näistä merkeistä tiedät, että puolisosi pettää

Asiantuntijana Kaksplussan kolumnisti, tietokirjailija, vapaa kirjoittaja ja logoterapeutti Elina Tanskanen. Lähteenä käytetty myös Kaksplussan lukijapaneelia.

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X