Perhe-elämä 06.06.2023 Päivitetty 29.06.2023

Paulalla on kolme parisuhdetta ja lapsi – tällaista on polyamorisen lapsiperheen arki

Paula, Antti ja Erkki päättivät hankkia yhdessä jälkikasvua. Sen jälkeen perhe on kasvanut vielä yhden aikuisen verran, kun Paula rakastui Markukseen.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Kati Pilli-Sihvola

Perheenäiti Paulan, 43, kotona käy vilske ja tasainen puheensorina, kun koko perhe on viikonloppuna kerääntynyt saman katon alle: koolla on neljä aikuista ja yksi lapsi.

Markus, 41, leikkii perheen viisivuotiaan tyttären kanssa lattian tuntumassa. Antti, 39, ja Erkki, 45, ovat menossa lämmittämään saunaa.

Paula istahtaa kahvikuppi kädessään seurailemaan lattialla leikkivän kaksikon touhuja. Siivoojana työskentelevä perheenäiti pääsee harvemmin töissä oikaisemaan jalkojaan.

Paulalla on parisuhde kaikkiin koolle kokoontuneeseen kolmeen mieheen. Hänen lapsellaan puolestaan on isäsuhde kahteen Paulan puolisoista.

Antilla ja Paulalla on lapsen huoltajuus, Erkillä oheishuoltajuus. Lapsi kutsuu heitä isi-A:ksi ja isi-E:ksi Perhe ei ole halunnut selvittää, kumman miehen geenejä heidän tyttärensä Paulan lisäksi kantaa.

Paulan tuorein kumppani, Markus, ei ole virallinen huoltaja, mutta hän on lapselle silti tärkeä. Markus ja Paula alkoivat seurustella, kun tytär oli noin 3-vuotias.

Lue myös: Joskus unohdamme, että jokainen odottaja ei ole nainen – ”Äiti on enemmän rooli kuin sukupuoli”, sanoo muunsukupuolinen Kaino

Ihastuminen Erkkiin ei laimentanut tunteita aviomiestä kohtaan

Kun Antti ja Paula alkoivat seurustella vuonna 2012, Paulalla oli jo ollut vuosia aavistuksia siitä, ettei monogaaminen eli yksiavioinen suhde välttämättä olisi hänelle luontevin vaihtoehto. Ensimmäiset epäilyt olivat heränneet jo teini-ikäisenä.

Myöhemmin nuorena aikuisena Paulalla oli ollut suhteita, joissa hän ei pystynyt olemaan uskollinen ainokaiselle kumppanilleen.

Ahdistus kalvoi Paulaa, ja hän päätti, että jatkossa pysyisi uskollisena. Valinta kalvoi, mutta Antin tavattuaan Paulalle oli selvää, että hän ei haluaisi loukata rakastaan.

Paulasta tuntui kuitenkin järkyttävältä, että yhden ihmisen pitäisi pystyä tarjoamaan toiselle kaikki se, mitä tämä suhteessa kaipaa. Onhan ihmisillä useita ystäviä ja lapsia, joita rakastaa tasavertaisesti – miksei siis kumppaneita myös?

Kaksikko oli ollut yhdessä viitisen vuotta, kun Paula ihastui Erkkiin, jonka kanssa hän oli tutustunut ystävinä muutamaa vuotta aikaisemmin.

Ihastuminen ei laimentanut rakkautta Anttia kohtaan. Pian kolmikko löysi itsensä kahvipöydästä puimasta tilannetta. Paula halusi tehdä selväksi, että molemmat miehet olivat hänelle tärkeitä.

Asiasta keskusteltiin avoimesti, ja sen seurauksena Antti päätti hyväksyä Erkin, jos se tekisi Paulan onnelliseksi. Niin Erkki muutti Antin ja Paulan kotiin – ”väliaikaisesti”.

Aluksi Erkki nukkui sohvalla, mutta pian kolmikko löysi itsensä samasta makuuhuoneesta. Paulan paikka oli miesten välissä.

Hiljalleen myös Antti ja Erkki alkoivat lähentyä. Nykyään he ovat hyviä ystäviä ja jakavat myös lapsen vanhemmuuden yhdessä Paulan kanssa. Antti ja Erkki eivät kuitenkaan ole suhteessa keskenään.

”Synnytyslääkäri pelkäsi, että miehet alkavat tapella”

Lapsen hankkiminen oli tietoinen päätös. Ehkäisy jätettiin sovitusti pois, ja kolmikko päätti yhteistuumin, että lapsi kasvaisi useamman kuin kahden vanhemman perheessä.

Alusta asti oli myös selvää, että lapselle saattaisi tulevaisuudessa ilmaantua bonusvanhempia, sillä Paula, Antti ja Erkki ovat keskenään avoimessa suhteessa.

Kun Paula tuli raskaaksi, ei kenelläkään kolmikosta ollut muita suhteita. Asiasta ei sen kummemmin sovittu, mutta ehkä odotusaika sai kaikkien mielet kääntymään omaan kotipesään päin.

Neuvolassa kolmen aikuisen muodostamaan perheeseen suhtauduttiin hyvin, mutta synnytyssairaalassa oltiin epäileväisiä.

– Heidän kesti tajuta, että miehet ovat ystäviä keskenään. Lääkäri sanoi, että en voi pyytää molempia tukihenkilöiksi, sillä he alkavat varmasti tapella.

Lääkäri joutui kuitenkin pyörtämään näkemyksensä, kun huomasi, kuinka vilpittömästi molemmat miehet iloitsivat lapsesta ja hoivasivat pienokaista tiiviisti vuorotellen, etenkin neljän ensimmäisen päivän ajan, kun Paula oli hoidossa toisella osastolla.

Polyamoria oli hauska yllätyselementti

Kuten moni vanhempi tietää, lapsiperhearjessa lisäkädet eivät ole pahitteeksi. Paulakin tuumaa, että puheliaan ja eloisan lapsen kanssa on vain hyvä, että vanhempia on useita.

Kun tytär oli noin 3-vuotias, Paula sai Markuksen kanssa ”mätsin” Tinderissä. Paulan esittelytekstissä oli kerrottu avoimesti, että hänellä on entuudestaan kaksi kumppania sekä lapsi.

Markuksella ei ollut entuudestaan kokemusta avoimesta suhteesta.

– Olihan se hauska yllätyselementti. Tuntui kuitenkin alusta asti oikealta, Markus tuumaa.

Paula ihastui Markuksessa siihen, miten supliikki mies tämä on: aina valmiina puhumaan aiheesta kuin aiheesta. Paula kuuntelee mielellään Markuksen pohdintoja.

Puheliaisuus on hyväksi myös toisestakin syystä.

– Polyamorinen suhde ei toimi, jos ei ole valmis puhumaan ja paljon, Paula pohtii.

Markus ihastui Paulan katseeseen, ja siitä välittyvään lämpöön. Hän oli valmis tapaamaan Antin ja Erkin sekä tunnustelemaan, miten ystävyys miesten kanssa voisi kehittyä.

Niihin aikoihin lapsi kysyi Paulalta, rakastaako äiti Markusta. Paula vastasi, että ei ole oikein varma. Silloin tytär totesi, että ”kyllä sinä rakastat, kuten isi-A:ta ja isi-E:tä”.

– Hän ymmärsi tilanteen laidan jopa ennen minua, Paula hymähtää.

Markus solahti hyvin nopeasti osaksi lapsiperhearkea. Myös miesten välille löytyi yhteinen sävel.

Paulasta on ilo katsella, miten luontevasti perheen pienin ja Markus tulevat juttuun.

”Normaali perhe-elämä ei eroa muussa kuin ihmisten määrässä”

Nykyään Markus on jo niin kiinteä osa tytön elämää, että kuuluu whatsapp-ryhmään, jossa perheen aikuiset ja kummit välittävät lapsen asioista tietoa toisilleen: Millaisia kuulumisia päiväkodista kantautui tänään? Mitä tyttö on toivonut syntymäpäivälahjaksi? Mitä hänen kanssaan voitaisiin puuhata viikonloppuna?

Miehet osallistuvat perheen arkeen kukin tavallaan. Erkin virallinen osoite on tällä hetkellä neljän kilometrin päässä perheen tukikohdasta, koska hän tarvitsee säännöllisesti omaa tilaa.

Markus puolestaan majailee Lahdessa töidensä vuoksi, mutta silloin kun hän on käymässä perheen luona Kouvolassa, hänkin saattaa hakea tytön päivähoidosta.

Päiväkodissa polyamoriseen perheeseen on suhtaudutta luontevasti. Sen sijaan löytyy joukko tuntemattomia, jotka ovat ottaneet perheen maalitaulukseen ja tekevät kiusaa.

Se tuntuu aina yhtä ikävältä, mutta myös siitä syystä Paula ja hänen kumppaninsa haluavat avata elämäänsä ja kertoa siitä avoimesti: eivät he vietä mitään jatkuvia orgioita, vaan elävät aivan tavallista lapsiperhearkea.

– Ihmiset ajattelevat, että polyamoria on joku seksikultti. Normaali perhe-elämä ei eroa oikeasti muussa kuin ihmisten määrässä, Paula pohtii.

Vanhempien yhdessä nukkuminen vaikuttaa herättävän eniten tunteita.

– Jos kolme aikuista nukkuu yhdessä, se ei tarkoita sitä, että harrastaisimme seksiä lapsen kuullen tai nähden.

Tilan puutteen vuoksi kaikki neljä aikuista eivät mahdu asumaan saman katon alla, mutta he kokoontuvat säännöllisesti viettämään yhdessä aikaa.

Lisää pienokaisia perheeseen?

Paula ja Markus suhtautuvat varovaisesti siihen mahdollisuuteen, että heillä voisi jonakin päivänä olla yhteinen lapsi.

Sen sijaan Antin ja Erkin kanssa Paula ei enää voi saada lapsia. Molemmille heistä on tehty vasektomia.

Paula ja Markus ovat päättäneet sulkea suhteensa. Se tarkoittaa, että Paulakaan ei aktiivisesti etsi enää lisää kumppaneita.

– Haluan, että minulla ja Markuksella on aikaa syventää suhdettamme.

Lapsikin on jo esittänyt kysymyksiä siitä, voisivatko he asua yhdessä Markuksen kanssa.

Jos asiat etenevät toivotulla tavalla, saattaa Markus päästä lähiaikoina asumaan lähemmäksi Paulaa, Anttia, Erkkiä ja lasta.

Anna.fi: Markuksen, 38, kaikki kumppanit ovat hänelle samalla tavalla rakkaita: ”Polyamoriassa hienointa on, että voi rakastaa vapaasti”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X