Perhe-elämä 01.03.2022

Perheenäiti Säde lähettää isät hakemaan ukrainalaisia turvaan – näillä keinoilla sinäkin voit auttaa

Säde Westerlundin ja hänen aviomiehensä perustama avustusoperaatio keräsi muutamassa päivässä kymmeniätuhansia suomalaisia auttamaan Ukrainan sodan pakolaisia.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Espoolainen Säde Johanna Westerlund pohti Ukrainan sodan syttymistä seuraavana viikonloppuna, miten hän voisi auttaa sodan uhreja.

Moni muukin suomalainen oli miettinyt samaa, sillä Säteen Facebookiin perustama ryhmä Operaatio Toivo on kerännyt alle viikossa 34 tuhatta jäsentä.

Ryhmän idea on koordinoidusti auttaa sotaa pakenevia. Tiistai-aamuna Säteen aviomiehen Juha Kråkbackan johdolla on lähdössä tila-auto, pakettiautoa ja henkilöauto kohti Puolaa.

Mukana kuskeina on espoolaisia perheenisiä, mutta matkaan lähtee Suomesta myös lastensuojelun ammattilaisia.

Seuraavan kuljetuksen on tarkoitus startata perjantaina.

Lue myös: Kun elatusapua ei tulekaan, Heidi Jaari vie ruokaa ja talvikengät perheeseen: ”Tyypillinen viesti tulee yöllä hätääntyneeltä äidiltä”

Ennen matkaa pariskunta ja operaatiossa toimivat vapaaehtoiset ovat olleet yhteydessä Varsovassa viranomaisiin ja sekä Varsovan yhteiskristilliseen kirkkoon. Näin operaatiossa halutaan varmistua siitä, että heidän tarjoamansa apua on oikeanlaista ja saavuttaa sitä kaipaavat.

– Emme halua aiheuttaa enempää kaaosta, vaan taata heidän turvallisuutensa ja saada heidät tuntemaan olevansa hyvissä käsissä.

Perheen olohuone on saanut toimia lajittelupisteenä, kun avustusoperaatio on kerännyt vaatteita, makuualustoja, leluja, hygieniatarvikkeita ja muuta tarpeellista.

Tarvikkeita ollaan viemässä erityisesti kirkon leirikeskukseen majoitetuille pakolaisille, joiden joukossa on noin sata ukrainalaisesta lastenkodista paennutta lasta. Lapsilla ei ollut Puolaan saapuessaan mukana kuin päällysvaatteet.

Autojen palatessa Suomeen kyydissä matkustaa todennäköisesti pakolaisperheitä. Säde ja Juha ovat itse valmiita majoittamaan talonsa ylimääräiseen huoneeseen yhden perheen.

Suomeen saapuessa ollaan myös yhteydessä Maahanmuuttovirastoon. Operaatioon on saatu mukaan myös tulkkeja.

Anna.fi: Jenni Haukio kirjoittaa sodan syttymisen pelosta Seuran kolumnissa: ”Kansakuntana tiedämme, mitä ja miksi pelkäämme”

”Nyt ei ole aika kaappien kevätsiivoukselle”

Säde Westerlundilla on aiempaa kokemusta projektien järjestämisestä, joten avustusoperaation vetäminen tuntui hänestä luontevalta.

Hän on toiminut muun muassa kansanedustaja Leena Rauhalan (kd.) eduskunta-avustajana sekä useita vuosia yrittäjänä.

Säteellä on ymmärrystä, että huolissaan olevat ihmiset haluavat auttaa koko sydämestään, mutta muistuttaa, että paras apu on kohdennettu oikein ja sen tarpeellisuus on varmistettu.

Operaation Facebook-ryhmässä on huomattu, että osa jäsenistä on alkanut järjestää omia avustuskyytejä Puolaan. Operaatio Toivo on mukana vain itse organisoimissaan kuljetuksissa. Operaatioon voi kuitenkin ilmoittautua kuljettajaksi tai muuksi avuksi.

Ihmisten lahjoittamishalu on nyt ilahduttavan innokas. Operaatio Toivo sai rahankeräysluvan maanantaina 28. päivä, ja innokkaita lahjoittajia on riittänyt myös tavaran muodossa. Tärkeintä on, että apu on tarpeellista.

– Nyt ei ole aika kaappien kevätsiivoukselle.

Niitä keillä on mahdollisuus tarjota rahallista apua, Säde kannustaa auttamaan myös avustusjärjestöjen kautta.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X