Ruoka 29.11.2022

Kannattaako riisi esikäsitellä, että lapsi ei saa liikaa arseenia?

Riisin sisältämän arseenin vuoksi alle 6-vuotiaiden ruokavalio on hyvä pitää monipuolisena. Riisiä voi myös esikäsitellä arseenin vähentämiseksi.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Lapsiperheidenkin ruokapöydästä tuttu riisi sisältää hieman enemmän arseenia kuin muut viljat.

Arseeni on myrkyllinen raskasmetalli, jota maaperässä on luonnostaan myös Suomessa. Riisillä on muita viljoja suurempi taipumus kerätä tätä syöpävaarallista ainetta.

Vaikka riisin sisältämä arseeni on Eviran ja Ruotsin elintarviketurvallisuusviraston mukaan vähäistä, ovat molemmat virastot antaneet suosituksensa riisin syömiseen ja käsittelyyn.

Pienillä lapsilla arseeniin liittyvät riskit kasvavat nopeammin kuin aikuisilla. Siksi erityisesti alle 6-vuotiaiden lasten ruokavaliota olisi hyvä seurata sen osalta, että ravinto ei sisällä liikaa riisivalmisteita.

Myös alle 6-vuotiaille voi kuitenkin huoletta tarjota riisiä turvallisesti osana monipuolista ravitsemusta.

Lue myös: Kanelin myrkyllisyys ja suositukset lapsille – katso, monessako piparissa menee raja

Vähentääkö riisin esikäsittely arseenia?

Sosiaalisessa mediassa pyörii vinkkivideoita siitä, miten vanhemmat yrittävät vähentää arseenin määrää riisissä esikäsittelemällä sen.

Myös Evirassa ollaan tietoisia esikäsittelystä: siinä riisi huuhdotaan vedellä ennen keittämistä ja keitinvesi kaadetaan pois.

Toinen vaihtoehto arseenin vähentämiseen on esikeittää riisi siten, että ensimmäinen keitinvesi kaadetaan pois, jonka jälkeen riisin annetaan kiehua normaalisti veden kanssa niin, että vesi imeytyy siihen.

Kuluttaja voi vähentää riisistä saatavaa arseenialtistusta jonkin verran pesemällä riisinjyvät vedellä ennen kypsennystä ja kaatamalla keitinveden pois riisin kypsennyksen jälkeen, Eviran sivuilla todetaan.

Tärkeää on kuitenkin vaihdella aterialisukkeena syötävää riisiä perunan ja pastojen kanssa, jotta ravinnosta ei muutenkaan tule liian yksipuolista.

Riisijuomaa ei myöskään tule käyttää säännöllisenä ruokajuomana alle 6-vuotiaalla.

Riisituotteiden käyttö voi olla tavanomaista runsaampaa ja yleisempää erityisruokavalioissa, kuten keliaakikoilla ja vilja- ja maitoallergisilla lapsilla, Evirassa todetaan.

Erityisesti erityisruokavalioiden kohdalla, esimerkiksi keliakian vuoksi noudattavan lapsen tapauksessa, kannattaa pitää huoli siitä, ettei riisi ole ainoa ruokavilja.

Riisin ohella voi käyttää esimerkiksi hirssiä, tattaria, maissia, gluteenitonta kauraa ja aterioilla perunaa.

Lue myös: Kysely & arvonta: Milloin lapsiperheessä syödään iltaruoka?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X