Ruoka 10.06.2022

Näin ruokit lapset lomalla – ilmaisia lounaita ja edullisia kokkausvinkkejä

Lomaruokailu voi aiheuttaa stressiä, kun lapset saattavat olla keskenään kotona vanhempien ollessa töissä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Kesälomien alkaminen muuttaa perheissä ruokailuja, kun lapset syövätkin päivän ateriansa pääasiassa kotona. Vanhempien on pohdittava, mitä lapset syövät päivisin – etenkin, jos koululaisten vanhemmat ovat itse töissä.

Lue myös: Voiko lapsi syödä lomalla jäätelön päivässä?

Joissakin kunnissa, kuten Helsingissä ja Tampereella, tarjotaan alle 16-vuotiaille lämmintä lounasta arkipäivisin ilmaiseksi. Mukana kannattaa kuitenkin olla oma lautanen, lusikka, leipä, kasvis tai hedelmä ja vesipullo.

Helsingissä ruokaa on tarjolla yli 40 leikkipuistossa. Tampereella ruokaa jaetaan valikoiduilla uimarannoilla: Peltolammilla, Tesomajärvellä, Hervannan Suolijärvellä sekä Kaukajärven Riihiniemessä.

Kokkausvinkkejä lasten kesäruokaan

Jos kuitenkin lapsille on kokattava kesäpäiväksi itse lounasta, kannattaa kokata kerralla tavallista suurempi määrä. Suunnitelmallisuus säästä lopulta aikaa, vaivaa ja rahaa, kun ateriat voi etukäteen suunnitella edullisista raaka-aineista.

Ruokalistan suunnittelu etukäteen voi olla järkevää silloinkin, kun vanhempi on itsekin lomalla. Silloin voi huolettomammin viettää lasten kanssa aikaa vaikkapa ulkona, kun tietää, että pakastimesta löytyy valmiita aterioita lämmitettäväksi.

Kesän tuoreita vihanneksia ja marjoja tekee toki mieli hyödyntää aterioilla, mutta pakastekasviksia ei kannata kesälläkään unohtaa.

– Laatikkoruuat ja keitot ovat edullisia ja kestävät hyvin uudelleen lämmityksen. Kattilaan ja pataan kannattaa sujauttaa monenlaista kasvista. Erityisesti kaupan valmiit kasvispakasteet kannattaa hyödyntää, sillä niissä edullinen kilohinta kohtaa helppouden, kertoo kotitalousopettaja Saila Paavola Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry:stä tiedotteessa.

Inspiraatiota ruokalistaan voi myös hakea lapsen mieliruoista koulussa. Moni tykkää esimerkiksi ohrapuurosta ja mehukeitosta. Se on helppo keittää jo edellisenä iltana, ja koululainen voi itse lämmittää puuroannoksen seuraavana päivänä lounaaksi.

Lapset voivat myös itse avustaa ruoan laitossa. Paavola vinkkaa, että monelle koululaiselle mieluista videokuvausta voi käyttää innostajana.

– Voisiko lapsi tehdä videon vaikka isovanhemmille tai kavereille näytettäväksi? Kokkailuun lasten kanssa voi avuksi ottaa myös kuvitetut ruokaohjeet, jos lukutaitoa vielä vasta harjoitellaan, Paavola kannustaa.

Lomailevien lasten kanssa kannattaa tehdä selkeitä sopimuksia mitä syödään, mihin aikaan ja paljonko saa käyttää omaa rahaa.

Lue myös: Piknik-eväät lasten makuun – 16 x helpot naposteltavat kesäretkelle

Vesimelonit ovat kesällä edullisimmillaan, ja ne kuuluvat monien lasten lempihedelmiin.

Välipaloja ja eväitä retkille

Lapsen kanssa kannattaa suunnitella yhdessä sopivia välipaloja ja retkieväitä. Monissa lapsille suunnatuissa välipaloissa on melkoisesti sokeria, joten sen vähentämiseen kannattaa kiinnittää huomiota.

Esimerkiksi jugurteissa on keskimäärin paljon sokeria. Sydänmerkistä voi tunnistaa kaupassa terveellisemmän vaihtoehdon.

Jokaisen välipalan monipuolisuudesta ei kuitenkaan tarvitse stressata. Kesäretkille mahtuu hyvin mukaan myös jokin ilahduttava herkku.

Muista myös, että juomista ei sovi kesällä unohtaa!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X