Työ ja raha 28.06.2017 Päivitetty 14.08.2023

Äitiysloma edessä? Tarkista vapaasi pituus ja tulot tästä

Äitiysloma kutsuu, mutta yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa? Kaksplus koosti tärkeimmät tiedot vanhempainvapaista ja kätevistä laskureista.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Äitiysloma koostuu useista eri palasista, joiden hahmottaminen voi etenkin ensikertalaiselle olla hankalaa.

Suomessa Kela tukee lapsiperheitä äidin raskausajasta alkaen sekä erilaisten perhevapaiden aikana. Tutustu tärkeimpiin tietoihin eri vanhempainvapaista ja -etuuksista ja laske, miten pitkään vanhempainrahaa maksetaan, ja kuinka suuri maksettavan etuuden määrä on.

Koska äitiysloma alkaa?

Äitiysvapaa on odottavan äidin ensimmäinen perheenlisäykseen liittyvä vapaa. Se voi alkaa aikaisintaan 50 arkipäivää ja viimeistään 30 arkipäivää ennen laskettua aikaa oman valinnan mukaan. Äitiysvapaan ajalta Kela maksaa äitiysrahaa 105 arkipäivää.

Mikäli odottaja joutuu työssään alttiiksi säteilylle, kemiallisille aineille tai tarttuvalle taudille, voi työstä jäädä pois heti, kun raskaus on todettu. Tältä ajalta maksetaan erityisäitiysrahaa.

Lapsen isälle suunnattu isyysvapaa kestää puolestaan enintään 54 arkipäivää eli noin 9 viikkoa. Isä voi olla kotona yhtä aikaa äidin kanssa valintansa mukaan 1 – 18 arkipäivää sinä aikana, jolloin äiti saa äitiys- tai vanhempainrahaa. Loput isyysvapaapäivät isä voi pitää sen jälkeen, kun vanhempainrahaa ei enää makseta.

Vanhempainvapaalle voi jäädä äiti tai isä

Äitiysvapaata seuraa vanhempainvapaa, jolle voi jäädä joko äiti tai isä. Vanhemmat voivat myös jakaa vapaan ja olla vapaalla vuorotellen. Vanhempainvapaan ajalta Kela maksaa vanhempainrahaa 158 arkipäivää.

Vanhemmat voivat myös tehdä osa-aikatyötä ja hoitaa lasta vuorotellen. Tältä ajalta Kela maksaa osittaista vanhempainrahaa kummallekin vanhemmalle. Osittainen vanhempainraha on määrältään puolet täydestä vanhempainrahasta, jota vanhempi saisi, mikäli olisi kokonaan poissa työstä.

Äitiysloma ja vanhempainvapaa mahdollistavat lapsen hoitamisen kotona.

Äitiysvapaata seuraa vanhempainvapaa, jolle voi jäädä joko äiti tai isä.

Lastenhoidon tuet

Vanhempainrahan maksamisen päätyttyä kotona olevan vanhemman on mahdollista saada kotihoidon tukea tai yksityisen hoidon tukea, mikäli lapsi ei ole kunnallisessa hoidossa. Mikäli vanhempi käy töissä enintään 30 tuntia viikossa, Kela maksaa joustavaa tai osittaista hoitorahaa, kunhan etuuden muut edellytykset täyttyvät.

Laskurit

Kelan vanhempainpäivärahakauden laskurilla voit laskea, milloin sinulle aletaan maksamaan äitiyspäiväraha tai vanhempainrahaa, ja milloin maksaminen päättyy. Lisäksi voit laskea isäkuukauden alkamis- ja päättymisajankohdan.

Vanhempainpäivärahan määrän laskurilla voit puolestaan arvioida, paljonko äitiysraha (tai isyys- tai vanhempainraha) on juuri sinulle. Summa perustuu verotuksessa vahvistettuun työtuloon, 6 kuukauden tuloihin tai Kelasta saatuun etuuteen.

Lue myös:

Yksinäisyys vaanii äitiyslomalla – Mihin katoavat kaverit?

Saatko palkkaa äitiyslomalla?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X