Työ ja raha 06.02.2024

Bikiniäidit Hanna ja Salla surffaavat Balilla palaverien aikana ja rohkaisevat äitejä käyttämään peppubikineitä

Äitikaverukset perustivat menestyvän bikinibisneksen. Yrittäjyys on vaatinut kovaa työtä, mutta parhaimmillaan töitä voi hoitaa samalla äitikaverin kanssa surffaten.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Hannan ja Sallan kotialbumi

Salla Maisonlahdelle, 32, ja Hanna Chalvetille, 34, peppubikinit ovat arkipäivää, eivätkä he epäröi pukeutua sellaisiin. Sen sijaan Helsingin Unioninkadulla sijaitsevassa HallaxHalla-merkin bikinimyymälästä vastaava Salla on keskustellut aiheesta usein mietteliäiden äitien kanssa: sopiiko heidänkin käyttää niitä?

Salla ja Hanna toivovat molemmat olevansa hyviä esimerkkejä siitä, että äidiksi tultuaan voi tehdä edelleen monenlaista ja pitää hauskaa. Sallalle ja Hannalle se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että he lähtevät palaverin ajaksi surffaamaan Indonesian Balilla – joko itse suunnittelemissaan peppubikineissä tai auringolta paremmin suojaavissa surffiasuissa.

Kun kaksikko perusti keväällä 2016 uimapukumerkki HallaxHallan Hannasta oli juuri tulossa pienen lapsen äiti. Hän asui Balilla siellä varttuneen miehensä kanssa.

Vain hetkeä aiemmin Hanna ja Salla olivat havahtuneet yhteiseen toiveeseensa hyödyntää vaatesuunnittelijoina jollakin tapaa merestä kerättyä muoviroskaa. Näin he eivät ainakaan lisäisi seuraavien sukupolvien taakkaa turmelemalla luontoa.

Varovainen toive jalostui nopeasti todelliseksi yritysideaksi. Hanna otti vastuuta tuotantoon liittyvistä asioista, sillä uimapuvut ommellaan Balilla.

Lapsen synnyttyä Hannan työ alkoi rytmittyä päiväunien ja imetyksen mukaan. Myöhemmin myös Salla tuli äidiksi.

– Osaan arvostaa entistäkin enemmän Hannan tehokkuutta nyt, kun olen itsekin äiti, pohtii Salla, jonka lapsi on nyt 2-vuotias.

Raskausaikana Salla sai Hannalta paljon vinkkejä siihen, miten äitiyden ja yrittäjyyden saisi yhdistettyä, kun useiden kuukausien pituista vanhempainvapaita ei ollut mahdollista pitää.

– Hannan kultainen vinkki kuului, että opettele tekemään mahdollisimman paljon töitä puhelimella, koska se on helppo kaivaa esiin esimerkiksi imettäessä, Salla kertoo.

Lue myös: Ensin Anna-Leena järkyttyi suvun touhuista – sittemmin elämä Espanjassa poiki tärkeitä oivalluksia

Vertaistukea työn lomassa

Salla on saanut kokea sen, että yrittäjänä ei välttämättä ehdi kahviloihin tai muskareihin tapaamaan muita äitejä. Onneksi vierellä on kuitenkin liikekumppani, jonka kanssa puhutaan muustakin kuin bisnesasioista.

Hannan kuopuksella ja Sallan esikoisella 5 kuukautta ikäeroa. Niinpä kaksikko on saanut viettää vauvavuotta tavallaan yhdessä, joskin osittain etänä. Monta palaveria on hoitunut vaunulenkkien aikana puhelimitse.

– Pystymme puhumaan sujuvasti tarkkuutta vaativasta markkinointibudjetista ja heti sen jälkeen vaihtamaan kuulumiset lastemme kasvuvaiheista, Salla sanoo.

Kaksikko perheineen tapaa vähintään kerran vuodessa. Salla pyrkii puolisonsa ja lapsensa kanssa matkustamaan Balille talvikuukausien aikana. Kaksi ensimmäistä visiittiä on venynyt puolen vuoden mittaisiksi.

– Silloin kun olemme fyysisesti samassa paikassa, voimme tehdä töitä ja pitää palavereja esimerkiksi aamuisin, kun lapset leikkivät tovin keskenään, Hanna kertoo.

Yrittäjänä oleminen pakottaa keksimään luovia tapoja hauskanpitoon ja taukoihin, sillä varsinaisia lomia ei kummallakaan ole.

– Kunpa olisikin joku koodi, jonka ratkaisemalla saisi kaiken elämässä tasapainoon. Meillä suunta on hyvä, mutta asia vaatii jatkuvaa hiomista, Salla toteaa.

Hannalle tärkeää palautumista on liikunta päivittäisenä tekona.

– Muuten mistään ei tunnu tulevan mitään, Hanna pohtii.

Toisaalta hyviä puolia vanhemmuuden ja yrittämisen yhdistämisessä on se, että asioita on pakko priorisoida. On keskityttävä olennaiseen.

Balilla Hanna on myös huomannut, että päiviä ei rajata samalla tavalla aikuisten keskinäiseen aikaan ja perheen kanssa vietettäviin hetkiin.

– Lapset kulkevat täällä mukana kaikkialle. Kukaan ei esimerkiksi etukäteen ilmoita, jos ottaa lapsensa mukaan lounaalle. Se tuntuu täysin luontevalta.

Salla pohtii, että Balilla ravintolassa on oletuksena, että koko perhe tulee yhdessä. Tarjoilijat hoitavat lasten viihdyttämisen.

Myös naiseus nähdään ehkä hieman eri tavalla kuin länsimaissa – siitä suomalaisetkin voisivat ottaa oppia.

– Äitiydestä huolimatta olet edelleen upea nainen, jonka hyvinvointi on arvokas asia. Balilla äitien peppubikinejä ei kyseenalaisteta.

Lue myös: Pienten lasten äiti Mira pääsi lääkikseen viimeisillään raskaana: ”Välillä pänttäsin aamuyöllä, kun olin herännyt syöttämään vauvaa”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X