Työ ja raha 18.07.2016 Päivitetty 26.06.2023

Lasten hassut käsitykset rahasta: ”Ostetaan hirveästi limsaa, niin rikastumme!”

Jos lapsilta kysytään, perheen talouspulmat on helposti ratkaistu: rahaa saa kaupan kassalta ja taikakortilla voi ostaa mitä vaan. Kokosimme lasten hauskoja käsityksiä rahasta ja ostamisesta.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock

Taikakortilla täti tyytyväiseksi

”Poikani oli 5-vuotias, kun hän meni ensimmäistä kertaa päivähoitoon. Parin hoitopäivän jälkeen hän tokaisi: ’Äiti, sitten me voidaan taas jäädä kotiin, kun olet saanut tarpeeksi rahaa sieltä töistä.’”

Kaupan kassalla: ’Äiti, näytä sitä sun taikakorttia, niin täti on tyytyväinen.’”

Avioerosta lasten kanssa jutellessamme poika ilmoitti, että toivoo meidän löytävän uuden tyttö- ja poikaystävän, koska sitten hän voisi tietysti saada nelinkertaisen viikkorahan.”

’”Anna isi rahaa’, sanoi 2-vuotias lapsi yllättäen isälleen. Ennen kuin isä ehti toeta hämmästyksestään neiti totesi: ’Ei se mitään, jos sinulla ei ole, hae äidin lompakosta.’”

Lue myös: Lasten hauskimmat möläytykset

Pankki suussa hammaskeijua varten

”Tytär 5 v.: ’Isin pitää nyt olla tosi pitkään siellä töissä, että voidaan ostaa mulle se uusi pyörä!’”

”3,5-vuotiaalla pojalla on paljon haaveita kesäksi. Muun muassa oma mönkkäri, trampoliini, keinu ja hiekkalaatikko. Kysyin, mistä me saadaan rahaa kaikkiin hänen haluamiinsa asioihin. Poika mietti hetken ja tuumasi: ’Mun pankissa on paljon rahaa, ostetaan niillä’. Poika kiirehti juoksujalkaa hakemaan oman säästölippaansa hyllyn päältä, ja kieltämättä: säästössä oli PALJON pikkurahoja!”

6-vuotias poikani luulee, että vaihtorahaa saa enemmän takaisin kuin mitä tuote maksaa. Hän ei käsitä sitten millään, ettei kaupassa käymällä voi tienata. Hän ajattelee myös, että pankkikortillani on rajaton kate.”

”Lapsena automatkalla tuttu ehdotti kahville pysähtymistä. 5-vuotias veljeni tokaisi, että hän voisi ottaa sen ennemmin rahana.”

”3,5-vuotiaan Eetun mielestä pankkiin voi mennä ja odottaa, että on pimeää ja hiipiä sitten hakemaan rahoja ja ostaa kaupasta hänelle semmoisen roska-auton!”

5-vuotias tyttömme tokaisi, ettei hänelle tarvitse antaa enää rahaa, koska hänellä on hampaat. Hänellä on toisin sanoen pankki suussaan ja hammaskeiju toimittaa rahaa tarvittaessa.”

Lue myös: Lapsi yllätti kesken seksin: vanhempien kootut selitykset

Isin kortilla saa mitä vaan

”Kun lapselta kysyy, miksi isi käy töissä, 4-vuotias poika vastaa, että ’siksi, kun isi voi ostaa niillä rahoilla leluja mulle.’ Jos häneltä puolestaan kysyy, että miksi äiti käy töissä, hän vastaa, että äiti ostaa uusia vaatteita ja herkkuja.”

5-vuotias poikani totesi tässä yhtenä päivänä: ’Äiti, mä oon ajatellu ruveta tienaamaan. Aion kokata, ja tehän voitte maksaa mulle siitä palkkaa. Mutta voi olla, että tarviin kyllä vähän apua siinä…’”

Haaveilin ääneen asunnonmyynti-ilmoitusta lukiessani, ja huokaisin satatonnia puuttuvan. Rakas kuusveeni ilmoitti, että hän voi kyllä antaa puuttuvan summan kukkarostaan, jos kerran haluan niin kovasti sen asunnon.”

”Kohta 3-vuotias totesi kaupan kassalla, että ’isi antaa tuolta äitille rahaa”. Isi on siis kyseisessä kaupassa töissä ja poika on nähnyt, kun isi rahastaa ostoksista. Tilanteen teki hieman jännittäväksi se, että isin pomo seisoi kuuloetäisyyden päässä.”

Tyttö 6 v.: ’Nyt kun äiti olemme lomalla ja et käy töissä, niin minulla on rahaa säästössä ja pärjäämme siihen asti kunnes loma loppuu.’”

”Poika 3 v.: ’Isillä on sellainen kortti, että sillä voi ostaa mitä vaan!’”

Lue myös: Lasten hauskimmat möläytykset, osa 2

Lentokoneen saa, kun kaupasta ostaa rahaa

”’Äiti hakee kaupasta rahaa’, totesi 2,5-vuotias lapseni kirpputorilla, kun sanoin, ettei ole rahaa noin kalliiseen leluun.”

Äiti voidaanko ostaa meille oma lentokone?’ Äiti vastaa, ettei hänellä ole niin paljon rahaa. Lapsi: ’Mennään ostamaan kaupasta sitä rahaa lisää!’”

”Kauppaleikeissä kolmivuotias kauppias antaa rahaa asiakkaalle, jos rahat eivät riitä!”

”Tyttö kuuli, että kun palauttaa tyhjät pullot, niistä saa rahaa. Hän innostui ja tokaisi: ’Äiti, kannattaa ostaa hirveesti limsaa, niin meistä tulee rikkaita!’”

”Mummu antoi tyytyväisenä pojallemme 20 euron setelin nimipäivärahaa. Poika totesi itkien, että haluaa kivoja kolikoita eikä tyhmää paperia!”

2-vuotiaan ja isän keskustelu oven läpi kuultuna: ’Iskä, anna kolikoita!’ ’Ei ole!’ ’Anna seteli!’ ’Ei ole niin pientä!’ ’No anna kortti sitten!’”

Lähteet: Kaksplussan Facebook-ryhmä ja Kaksplussan toimitus.

Lue myös: Lapsen hassuin leikki: kootut temput

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X