Työ ja raha 13.02.2024

”Meidän äiti on Jumalasta seuraava” – 15 x lasten käsitykset vanhempien ammateista

Yhden isi tienaa kadulla, toisen äiti syö salaa karkkia. Toisinaan lasten käsitykset vanhempien työn sisällöstä ovat hulvattomia.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Ammatteja riittää moneen lähtöön, mutta lasten mielikuvituksessa töitä ja titteleitä on vielä monin kerroin enemmän. Kaksplussan lukijat kertovat, millaisia luuloja lapsilla on ollut työelämästä.

Hämärähommissa?

”’Meidän äiti myy viinaa. Ja vähän muutakin’, tyttäreni ilmoitti päiväkodissa, kun kysyttiin vanhempien ammattia.”

”Autokoulun opettaja kertoi aikoinaan lapsensa sanoneen päiväkodissa, että ’isi tienaa rahaa kadulla’.”

”Poikani sanoi pienenä, että äiti on töissä pimpsakaupassa…. Olin töissä Prismassa! Ei näkynyt kyllä pimpsoja myynnissä.”

”Meillä ’äiti käyttää huumeita ja isä myy viinaa’. Oli oikein painettu päiväkodin kuukausijulkaisuun, joka siis jaettiin kaikille perheille…”

Korkealla uratikkaissa

”Lapsi ei muistanut, mitä äiti siellä seurakunnassa tekee työkseen. Totesi vain, että ’meidän äiti on sellainen Jumalasta seuraava’.”

Herkuttelijoita palkkalistoilla

”Eskarissa kysyttiin, tietävätkö lapset, mitä vanhemmat tekevät töissä. Kuopus vastasi: ’Äiti istuu kahvihuoneessa ja syö pullaa.'”

”Tyttäreni motkotti minulle: ’Sinäkin töissä vaan piirtelet ja syöt salaa karkkia!’ Olin aikoinaan rakennuspiirtäjä, ja lapsi löysi kassistani karkkipaperin. Lasten karkkipäivä oli silloin lauantai.”

Vähän kunnioitusta, kiitos!

”Olen itse sanonut isääni ’onnettomaksi puhelinmyyjäksi’, vaikka kyseessä oli ison liittymiin liittyvän yrityksen toimitusjohtaja.”

”Poikani kutsui minua kertakäyttöhoitajaksi. Olin lähihoitaja.”

”Veljeni poika ilmoitti innoissaan päiväkodissa, että isäni on pultsari. Veli oli aloittanut portsarin iltatyöt.”

”Aikoinaan pojan luokkatoverin isä tuijotti kuulemma päivät pitkät mikroskooppiin. Selitin, että nähtävästi hän tekee jotain tutkimusta. ’Ei… Sinne se vaan katselee.'”

Aukottomat johtopäätökset

”Tenava päätteli isänsä pelaavan työkseen koirapeliä. Isä teki kotitoimistossa IT-hommia ja laittoi aina liikkuvan koiran lukitusnäytöksi, kun tytär kävi hakemassa lounaalle tai muuten pyörähti paikalle.”

”Pukeuduin töissä huomiovaatteisiin. Tuolloin lähes 4-vuotias poikani väitti jokaisesta näkemästään huomiovaatteellisesta henkilöstä, että tuo on isin työkaveri.”

”’Äiti on vaan kotona, vaikka minä olen päiväkodissa.’ Teen etänä rahoitusalan hommia.”

”Kailotin lapsena bussissa ajaessamme Eduskuntatalon ohi, että tuo on isin työpaikka. Olin uutisissa nähnyt, kun salkkua kantavat miehet kiipesivät portaita ylös. Koska isälläni oli samanlainen salkku, toki se oli myös hänen työpaikkansa.”

Kokemukset on koottu Kaksplussan Facebook-sivulta.

Lue myös: ”Töissä isi vain syö ja lihoo” – lue lasten käsityksiä siitä, mitä vanhemmat tekevät työkseen

  

Lue myös

Kommentit (1)

Kysyin lapselta (silloin 4v) minun ammattia ja hän hetken miettimisen jälkeen vastasi ”pulputtaja”
Nimim. Psykiatrinen sairaanhoitaja

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X