Minun tarinani 18.11.2016 Päivitetty 16.11.2022

”Töissä isi vain syö ja lihoo” – lue lasten käsityksiä siitä, mitä vanhemmat tekevät työkseen

Kun lapselta kysyy, mitä äiti tai isä tekee työkseen, voi vastaus olla yllättävä.

Teksti
Otso Karhu
Kuvat
iStock

Tällaisia käsityksiä lapsilla on erilaisista töistä:

 Äiti syöttää kaikille lääkkeitä ja parantaa ne tsereoskoopilla.” (lääkäri)

Isi jakaa ruokaa köyhille.” (ruokakaupan kassatyöntekijä)

Teen konttorissa tietokonetöitä, joiden selittäminen lapselle on ollut mahdoton tehtävä. Minulla on ollut tapana hätyyttää naapurin kissa pihasta, kun lähden töihin, joten 4-vuotias tyttäreni teki tästä päätelmänsä: ’Äiti kouluttaa työkseen naapurin kissoja. Se osaa sanoa kovaan ääneen hyssss’.”

Olen kaupan kassatöiden jälkeen ostanut yleensä myös ruoat samalla kotiin. Palkka näkyy vain tilillä, mutta ruokaostoksista 4-vuotias poikani teki päätelmiä: ’Isi myy töissä kaikkea tosi halvalla ja se saa palkaksi ison ruokapussin joka päivä’.”

Lue myös: Näin teet onnistuneen paluun töihin äitiysloman jälkeen

Mitä sä ope teet työksesi?

3-vuotiaalta pojalta kysyttiin: ’Tykkäätkö jalkapallosta?’ Hän vastasi: ’Jalkapallo on isin työ’. Olen siis jalkapallovalmentaja.”

Opiskelen opettajaksi. 3-vuotias lapseni ei ottanut tätä varauksetta: ’En halua että susta tulee opettaja, kun sit sä et voi enää olla mun äiti’.”

Opettajan ja vanhemman roolit voivat mennä lapsilta sekaisin. Olen itse ala-asteen ensimmäisen luokan opettaja. Yksi oppilaista kysyi kerran: ’Mitä sä ope teet työksesi?’ Toisinaan kommentti tuntuu täysin ajankohtaiselta.”

Olen varhaiskasvatuksen ohjaaja päiväkodissa. Eräs lapsi kysyi minulta päivän päätteeksi: ’Lähdetkö sä nyt töihin?’”

Äiti lentää isoa konetta, eikä kone putoa, koska äiti osaa pelastaa sen.” (lentoemäntä)

”Isi rakentaa muumitaloa.” (rakennusmies)

”Äiti tekee ruokaa.” (perhepäivähoitaja)

Äiti juttelee Jumalan kanssa.” (pastori)

Äiti menee töihin tekemään rahaa

”Olen töissä pankissa sihteerinä. Vaikka olenkin isojen rahojen ympäröimä, ei poikani kommentti työstäni ihan vastaa tilipussiani: ’Äiti menee töihin vaan tekemään rahaa. Sit meillä on paljon rahaa’.”

Isä ajaa rekkaa ja ottaa eväät töihin mukaan. Toisinaan hän ottaa pieniä nokosia, jos väsyttää kesken ajon. Poika sanookin: ’Isi syö vaan töissä eväitä ja nukkuu’.”

”’Isä hyppii metsässä’. Käytiin katsomassa metsuri-isää töissä ja kauempaa tieltä katsoessa kaksivuotiaasta näytti, että epätasaisessa metsämaastossa liikkuessa isä olisi hyppinyt.”

Musiikkimedian verkkotoimittajan poika analysoi asiaa: ’isä tekee lehtiä’ tai ’isä tekee musiikkilehtiä’. Mutta kun yritin korjata, että enemmän iskä kyllä tekee musiikkilehtien verkkosivuja, homma meni saman tien yli hilseen.”

3-vuotias tyttö leikkii usein äitiä, joka on lähdössä töihin: laittaa äidin korut kaulaan ja ranteisiin ja lähtee töihin eli naputtelemaan leikkitietokonetta. Olen siis toimittaja, joka ei juuri edes käytä koruja. Samainen tyttö oli sitä mieltä, että isi katsoo töissä Ryhmä Hau -ohjelmia tietokoneelta. Isi on it-insinööri.”

Lue myös: Joulutorttu kengässä – näin lapset piilottavat tavaroita

Isä pelleilee ja palloilee

Lapset ovat jo isoja, mutta pienenä heidän isänsä ’pelleili ja palloili’. Hän on ilmaisutaidon ja liikunnan opettaja.”

”Poika näköjään tietää isänsä it-alan stereotypiat hyvin. Kun kysyin isän ammatista, hän vastasi: ’Isi on nörtti’.”

”Äiti tekee lapsia joka päivä. Mutta minut hän teki erikseen.” (kätilö)

”Äiti korjaa koiravauvoja, niin ne voi tehdä lisää koiravauvoja.” (eläinlääkäri)

Tyttäremme kommentti isin uudesta johtajapaikasta firmassa: ’Töissä isi vaan syö ja lihoo.’ Onhan sitä mahaa tullut istuessa ja stressatessa, mutta toivottavasti ei sano samaa isille, hah.”

Tässä asiassa huomaa hyvin työelämän murroksen. Jos aikaisemmin on voinut selittää asian lapselle hyvin yksinkertaisesti, että ’isä on poliisi’, ’isä on toimittaja’ tai ’isä on teurastaja’, yhä useammin nykyään pitää selvittää ummet ja lammet. ’No iskä on sellainen itsenäinen yrittäjä, joka tekee semmoisia juttuja lehtiin ja internetiin ja suunnittelee sitten sellaisia kivoja kuvia semmoisille yhtiöille, ja välillä iskä myös ottaa valokuvia ja sitten joskus iskä käy ravintolassa soittamassa kitaraa’.”

Lähteet: Kaksplussan Facebook ja toimitus

Lue myös: ”Syötä vauvasi seksin ohessa” ja muut neuvolan oudot ohjeet

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X