Työ ja raha 29.06.2017 Päivitetty 17.04.2024

Millaiset ovat lapsiperheiden ruokakulut kuussa? Vertaa omiisi

Lapsiperheiden ruokakulut vaihtelevat rajusti. Nelihenkisen lapsiperheen on laskettu tarvitsevan ruokakuluihin 850 euroa kuukaudessa, mutta samalla summalla saatetaan ruokkia seitsemänhenkinenkin perhe. Kaksplussan keskustelupalstan kävijät paljastavat omat ruokakulunsa.

Teksti
Anna Mäkelä
Kuvat
Istockphoto

Lapsiperheissä rahankäyttö on usein tavallistakin huolellisemmassa tarkkailussa, kun tulot tippuvat hoitovapaiden vuoksi. Perheiden ruokakulut vaihtelevat, mutta ruokaan kuluu helposti suuri siivu kuukausibudjetista.

Kuluttajatutkimuskeskus on myös laskenut summan, joka jokaisella tulisi olla mahdollisuus käyttää ruokaan. Kohtuullisen minimin viitebudjetin mukaan pikkulapsiperheeltä, johon kuuluvat 4- ja 10-vuotiaat lapset, kuluu ruokaan 853 euroa kuukaudessa. Viikon aikana ruokakauppaan uppoaa siis keskimäärin 213 euroa.

Loma-aikoina ruokakulut kasvavat, kun lapset eivät syö lounasta päiväkodissa tai koulussa.

Ruokabudjeteissa suuria eroja

Raha ja sen riittäminen mietityttää monia perheitä, ja myös Kaksplussan keskustelupalstalla on pohdittu, kuinka paljon lapsiperheellä menee rahaa ruokaan. Palstalaisista useimmat käyttävät ruokaan vähemmän kuin minimibudjettiin lasketun rahasumman:

”En pysty erottelemaan pelkkään ruokaan menevää osuutta, mutta ruokaan ja hygienitarvikkeisiin (wc-paperit, hammastahnat) menee 400 euroa €kuukaudessa. Perheessämme on 2 aikuista ja 1 lapsi.”

”Meillä ei ole koskaan mennyt yli 650€ euroa kuukaudessa, vaikka on ollut 2 lasta vaipoissa, ja molemmat vanhemmat ovat syöneet kaikki ruoat kotona. Nyt, kun vanhemmat syövät töissä ja lapset päiväkodissa, eikä vaippoja enää osteta, niin ruokakauppaan menee 400–500 euroa kuukaudessa. Tämän lisäksi vanhempien työpaikkalounaat maksavat reilut 200€ euroa kuukaudessa.”

”Miten ihmiset selviävät noin halvalla? Mä olen mielestäni tarkka, kierrän kolme kauppaa ja osaan hinnat ulkoa. Perheeseemme kuuluu kaksi aikuista ja taapero, ja meillä menee noin 600 euroa kuussa€. Tähän sisältyy kodin pesuaineet ja vähän vaippoja (lapsi kestoilee). Tuo summa kyllä sisältää myös miehen lounaat. Lisäksi käydään noin kerran viikossa ulkona syömässä. Kotona syödään pääasiassa kala-tai kasvisruokaa ja reilusti hedelmiä sekä kasviksia.”

”Taidatte syödä aika kalliisti, vai meneekö teillä ruokaa roskiin (esimerkiksi leipää)? Vertailun vuoksi, meitä on seitsemän, ja ruokakauppaan menee noin 800 euroa kuukaudessa.”

”Meillä on perheessä kaksi aikuista ja viisi alle kouluikäistä lasta, joista kolme vaipoissa. Kauppaan menee kuukaudessa noin 900 euroa. Siinä on vaipat, ruuat, pesuaineet, wc-paperit ja muut päivittäistavarat. Seuraan tarjouksia ja usein hamstraan -30 % -päiväystuotteita pakasteeseen.”

Pienituloiset joutuvat tinkimään esimerkiksi ruoan laadusta.
Perheillä uppoaa ruokakauppaan vaihtelevia summia.

Miten perhe pärjää kaksi viikkoa sadalla eurolla?

Kaksplussan verkostobloggaaja Liina kuvasi hiljattain Mama Lina -blogissaan, miten kolmihenkinen lapsiperhe pärjäsi kaksi viikkoa niukalla 100 euron budjetilla. Liina havaitsi, että säästökuuri sai tinkimään ruokien terveellisyydestä. Pahimmillaan pihisteleminen kiristi lompakon nyörien lisäksi myös hermoja.

– Kaupasta saat pikkurahalla nakkeja, pekonia, uunimakkaraa ja perunakaan ei kallista ole. Pidemmän päälle tällainen elämä kävisi raskaaksi. Toki kaupan pakastealtaasta löytyy edullisia vihanneksia, mutta mitenkäs tuoreet vihannekset? Hinta nousee jo hintalapussa, Liina kirjoittaa blogissaan.

Bloggaajan perheessä hyödynnettiin säästöviikoilla pakastimen marjoja, leivottiin leipää ja tarjoiltiin erilaisia puuroja. Vaikka arki sujui pihistellenkin mukavasti, odotettiin perheessä palkkapäivää kuin kuuta nousevaa. Kokeilun ajalta käteen jäi kuitenkin hyviä säästöniksejä ja edullisia reseptejä.

Miten paljon teidän perheessänne kuluu rahaa ruokaan? Kuulostaako kohtuullisen minimin viitebudjetti realistiselta?

Lue lisää:

Lapsilisät heti käyttöön vai säästötilille? ”Joskus kuulee, että lapsilisillä eläisi herroiksi”

Näin saat rahat riittämään äitiyslomalla – 10 vinkkiä

Näin lapsiperhe säästää – 10 vinkkiä

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X