Työ ja raha 07.10.2022

Perheenäiti Jaanalle jäi eron jälkeen 37 000 euron luottokorttivelka – sitten hän sisuuntui ja muutti 38 neliön kaksioon

Jaana päätyi avioeronsa jälkeen kymmenien tuhansien eurojen luottokorttivelkojen maksajaksi. Taloudellinen ahdinko sai Jaanan toimimaan, mutta se herätti myös halun hälventää häpeää velkaongelmien ympäriltä.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
Anniina Rintala
8 kommenttia

Jaanan 2- ja 3-vuotiaat pojat ovat vihdoin nukkumassa. Palkka on tänään saapunut tilille – on aika kaivaa paksu laskupino esille.

Jaana naputtaa koneen äärellä maksuja kuitatuiksi. Kaikkiin laskuihin rahat eivät kuitenkaan riitä, ja niiden maksamista on pakko lykätä tuonnemmas.

Urakan jälkeen Jaana on turhautunut ja epätoivoinen yli sadan neliön omakotitalon alakerrassa.

Vanha rintamamiestalo on ostettu vuosi sitten ja sitä varten Jaanan ja hänen miehensä on pitänyt ottaa velkaa 212 000 euroa. Talon ylläpitoon kuluu vuodessa useita tuhansia euroja.

Asuntolainan lisäksi pariskunnalla on pelkästään luottokorttivelkoja yhteensä 54 000 euroa, kahdeksalla eri luottokortilta.

Lapsille pitäisi pian ostaa talvihaalarit ja kengät. Auto tarvitsi huoltoa. Tonttivuokra pitäisi maksaa.

Jaanalla on ollut tapana tarjota auliisti luottokorttiaan käytettäväksi, kun puolison matkakuume syttyy.

Yhtälö tuntuu musertavalta. Jaana on joutunut luopumaan kahdesta sijoitusasunnostaan, jotta saisi perheensä laskuja maksettua.

Lue myös: Pinjan 10-henkinen perhe on lähes omavarainen – Vaikkei sama elämäntapa sovi kaikille, tämän siitä voi ainakin oppia

”Halusin olla se, joka ilahduttaa toista”

– Häpeä oli hirveä. Sijoitusasuntojen piti olla eläketurvani.

Jaanalle kävi nopeasti seurustelun alkaessa selväksi, että hänen puolisonsa rakastaa matkustelua.

Pariskunta reissasi kerran vuoteen Yhdysvaltoihin, ja kaikki matkat, asumiset sekä auton vuokrat maksettiin luottokorteilla tai osamaksuilla.

Heillä oli yhteensä seitsemästä kahdeksaan eri luottokorttia.

– Halusin olla se, joka ilahduttaa toista ja tekee hänet onnelliseksi. Menin siinä kuitenkin liian pitkälle, Jaana toteaa.

Nyt hän syyttää asiasta itseään.

– Olisi pitänyt reagoida varoitusmerkkeihin heti suhteen alussa.

Esikoisen synnyttyä vuonna 2016 myös perheen pienokaiselle ja vuotta myöhemmin hänen pikkuveljelleen oli hankittava lastentarvikkeita.

Rahat olivat yhä tiukemmassa, mutta tarve muuttaa isompaan asuntoon kävi perheenlisäyksen myötä yhä suuremmaksi.

Pankin asuntolainaneuvotteluissa Jaana oli varma, että velkaantuminen viimein kääntyisi. Eihän heillä ollut edes käsirahaa asuntoon. Pankki ei voisi myöntää heille lainaa.

Neuvottelujen päättyessä Jaana tuijotti pankkivirkailijaa käsittämättä kuulemaansa. Heille saisivat asuntolainan, vaikka velkaa oli muutenkin kestämätön summa.

Lue myös: 1 600 euron sähkölasku sai suurperheen äidin järkyttymään: ”Viikkorahaan ei ole varaa”

Yli sadan neliön omakotitalo vaihtui 38 neliön kaksioon

Erilliset tilit. Jaana oli varma, että se havahduttaisi myös puolison näkemään velkaongelman samalla tavoin kuin Jaana.

Tosiasiassa havahtuja olikin Jaana. Yhteisistä luottoveloista 37 000 euroa oli hänen nimissään, kun taas puolison nimissä niitä oli 20 tuhatta euroa vähemmän. Jaanalla ja hänen puolisollaan oli tuolloin saman suuruinen palkka.

Tammikuussa 2021 Jaana päätti, että ero on ainoa vaihtoehto, tai muuten koko perhe syöksyisi velka-ahdinkoon.

Eron jälkeen Jaana päätti, että hänen on pyristeltävä kohti tasapainoista taloutta. Ensimmäiset kolme kuukautta olivat kaikista kivuliaimmat.

Ruokaan oli rahaa keskimäärin muutama satanen kuukaudelle. Siksi Jaana teki kaiken ruoan itse – einekset tai puolivalmisteet oli jätettävä kaupan hyllyyn.

Yhdeksässä kuukaudessa Jaana oli saanut kuitattua velkojaan 11 000 eurolla ”lumipallottamalla” ja suuntaamalla lomarahat velkojen maksuun.

Lumipallottaminen tarkoittaa lyhyesti selitettynä metodia, jossa laskujen ja luottojen maksu aloitetaan pienimmästä velasta. Muita velkoja maksetaan pois minimiveloituksena ja kaikki rahat keskitetään ensimmäisenä pienimmän velan poismaksamiseen.

Kun pienin velka on saatu kuitattua, siirrytään toisiksi pienimpään velkaan. Sen maksamiseen on nyt enemmän varoja käytettävissä, kun pienin velkaosuus ei ole rasittamassa.

Velkojen maksamisen lisäksi Jaana otti tavoitteeksi, että hänellä olisi aina säästössä vähintään 1000 euroa yllättäviin menoihin, kuten esimerkiksi hajonneeseen pyykkikoneeseen.

Myös asumiskulut Jaana päätti niistää minimiin. Sen takia koti vaihtui 38 neliön kaksioon, joka sijaitsee aivan lasten päiväkodin vieressä. Sijainnin ansiosta Jaana on välttänyt auton hankkimisen.

Tällä hetkellä kuukauden ruokabudjetti on 400 euroa.

Lapsilleen Jaana on selittänyt, että kaikkeen heidän rahansa eivät riitä. Viikko ennen palkkapäivää ei ole mahdollista ostaa lohta, mutta sitä voidaan ostaa taas palkkapäivänä.

Pitkät kaukomatkat ovat vaihtuneet Ruotsin-risteilyihin. Seuraavan koon vaatteet hankitaan hyvissä ajoin kirpputorilta.

Häpeästä huumoria

Vaikka velkakierteeseen joutuminen on ollut suuri takaisku sekä häpeän aihe, Jaana on päättänyt puhua asiasta rohkeasti.

Hän perusti Tiktok-tilin, jossa hän pui velkaantumista enimmäkseen huumorin keinoin ja antaa talousvinkkejä seuraajilleen.

Jaana on saanut lukuisia viestejä jotka kertovat siitä, ettei hän ole asian kanssa yksin.

Velkaongelmien esille saattaminen on tuonut myös kaivattua apua.

– Kun viimein eron tienoilla avain suuni asiasta, lähimmät ystäväni ja sisarukseni kysyivät heti, miten voivat olla avuksi.

Apu oli hyvin konkreettista: Jaanan sisko esimerkiksi lahjoitti pakastimen, joka auttaa perhettä säästämään ruokakuluissa.

@kaappisejaana #inflaatio #of #lisätienestiä #suomitiktok ♬ Almost there – 👀

Jaana käyttää parisuhteen taloudenpitoon venevertausta: molempien pitää äyskäröidä yhteistä velkaa pois, jos sitä veneeseen hiljalleen vuotaa tulpan reiästä.

Jos tulppaa eli budjettia ei ole ollenkaan asetettu, vettä eli velkaa vuotaa veneeseen niin, että uppoamisvaara on todellinen. Etenkin, jos molemmat eivät äyskäröi.

Tällä hetkellä Jaanalla on velkaa jäljellä 24 000.

Hänelle myönnettiin viimein pankista yhdistelmälaina velkoja varten. Sitä Jaana ei vielä eron hetkellä saanut, sillä vielä silloin katsottiin, että Jaanan talous oli liian riskialttiilla tolalla.

– Pankista ehdotettiin silloin, että yhdistelmälaina voidaan myöntää, jos suostun ottamaan luottotietohäiriömerkinnän. Se oli kova isku, enkä suostunut.

@kaappisejaana Velkan takaisinmaksua kannattaa seurata, koska sen edistyminen luo onnistumisen tunnetta joka taas luo sisäistä motivaatiota jatkaa tai jopa parantaa suoritusta. Jos sulla on velkaa, seuraatko miten takaisinmaksun edistymistä? #velka #suomitiktok #motivaatio #posinkautta ♬ alkuperäinen ääni – KaappiseJaana

Keskiluokkainen köyhyys

”Mitäs olit niin hölmö rakkauden huumassa”, Jaana on saanut somessa toisinaan kuulla.

Hän on kuitenkin huomannut, että inflaation kiihtyessä ja energiamaksujen painaessa moiset kommentit ovat loppuneet.

– Ehkä nyt useampi on tajunnut, että velkaongelma voi osua kenelle vain. Myös keskiluokkainen voi olla menojen yllättäen kasvaessa köyhä.

Korjaus poikien ikään 7.10.2022

Kommentit (8)

Kun olet jo ulosotossa, ei todellakaan auta mikään taulukko, kun palkastasi viedään kolmasosa…nytkin lähti kahden viikon tilistä 400€ uo:lle ja velat lyheni ehkä sen 100€ muiden kulujen jälkeen…todella ahdistavaa…. ja tätä ihanuutta kestää sitten seuraavat 5-7 vuotta….ei pysty puskuri rahastoa säästämään, kun ei vaan jää mistä säästää, menee täysin kädestä suuhun eläminen…työssäkäynti ja asumisen kulut on sen verran korkeet…

Meidän perheessä budjetti auttaa tietämään mihin varat menevät ja mihin hankintoihin on varaa. tai mihin nyt säästämme. Kun menimme naimisiin teimme yhteisen päätöksen että me aina ensin säästämme varat ja sitt hankimme mitä tarvitsemme. Se on auttanut meitä paljon. Ja ei ole ollut raha vaikeuksia koska aina säästämme joko tiettyyn tavoitteeseen tai vaan ”in case”

Parhaiten raha-asiat menevät täysi ilman budjetteja. Kulutetaan vain absoluuttinen minimi, ja söästetään kaikki missä mahdollista. Tämä toimii paljon paremmin kun se, että törsätään kunnes budjetoidut rahat ovat loppu. Budjetoimalla varmistetaan se, ettei rahaa jää säästöön.

lopeta nyt kun meitä on muita 150000€ mksaneita enemmän kuin sulla.

Olen itse sinkku ja toimin monta vuotta omaishoitajana ikäihmisille..
Paras tapa on lopettaa velan tekeminen,sillä kun velal maksetaan velkaa ollaan jo pahassa kierteessä.
Pienitulousena eläkeläisenä voin sanoa,et omalta kohdalta into velkaantuminen pysähtyi kuin seinään koska järkevä ratkaisu oli päästää velat ulosottoon ja tietyn ajan kuluttua on helpompi päästä velkajärjestelyyn..Sillä jos joutuu syyttämään rahaa monelle luotonantajalle,eivät tulot riitä mihinkään nyt maksan ainoastaan ulosottoon noin 240€/kk kun ennen maksut olivat huomattavasti isommat.
En matkustele ulkomailla ruotsin laivolla,suosin lähiseutua ja hurvittelen eläkeläislipullani VR junalla lähiseudulla..Ruoat teen itse,samoin mehut keitän omista marjoista,kasviksia ,kananmuna,puurot,seiti ja silakka..
Suosittelen että ne jotka tarvitsevat velka asioissa neuvoa,ottavat ensi yhteyttä luotonantajiin,sitten takuu-säätiön tai talous ja velkaneuvojalle.Jos talous ja velkaneuvoja kehottaa esim jättämättä velat maksamatta ja päästämään ne ulosottoon velkäjärjestelyhakemuksen alettua,niin kannattaa toimia.
Velkajärjestely ei ole mikään kamala mörkö,sillä siinä maksetaan jokaiselle velkojalle tietty summa kerran kuukaudessa 3-5 vuoden ajan jonka jälkeen jäljelle jäänyt velka annetaan anteeksi..
Velkajärjestelyyn voi myös päästä toistamiseen,mutta erittäin pätevin syin ja edellisestä velkajärjestelystä on mennyt aikaa 13 vuotta..

Hyvin useasti velkaantumisen kaava on juuri, että toinen tuhlaa rahat tai elämässä tulee pieni hetki esim. Eron jälkeen että hällä väliä ja pilaa raha asiansa tai nuorena tyhmyyksissään tilailee ja ostelee itsensä ulosottoon tai nuorena yrittäjänä asiat menee pieleen ja näissä pitäisi olla second chance järjestelmä valtiolla, missä ihmiselle annetaan kerran kaikki anteeksi,kun toki on ollut kunnolla jonkin aikaa.
Näin estettäisiin ihmisten luisuminen pimeisiin töihin tai elin ikäiseen velkakierteeseen,missä ihminen on kuin löyhässä hirressä lopun ikää tuottamasta valtiolle tuloja.
Nyt valtio menetti taas vaihteeksi 6,5 miljardia Saksaan ja se on ihan ok,mutta velkaantuneita ei voida auttaa ylös ikinä vaikka valtiolle se olisi pieni menoerä kuitata kaikki voutin velat ihmisiltä pois ja jos sitten yksilö sössii asiansa uudestaan niin sitten saa olla ilman apua, mutta uskoisin että suurin osa joka saisi anteeksi velkansa, ei ikinä enää tekisi lisää velkaa.

Kuulun näihin jo vuosia sitten toiminimiyrittäjyydestä velkaantuneihin (pankista ei tilapäistä apua saanut, ainoastaan pikavipeistä) ja sitä kautta pysyvästi syrjöytyneihin. Olen korkeasti koulutettu, mutta pitkäaikaistyötön, kohta 50 ja olisin vihdoin saanut työpaikan, mutta edes valtio ei halunnut palkata, velkojen vuoksi turvallisuusselvitys ei mennyt läpi, edes perustason hommaan. Motivaatio mennyt, itsetuhoisuus mielessä. Vain lasten takia hengissä.

En oikein ymmärrä minkä vuoksi,omaa luottokorttia pitää lainata toiselle matkustamiseen..
Tosin pienituloisilla alle 900 tuloilla elävillä ei tuo 1000 € ns puskuri rahasto onnistu ja 50-60 € on kuukauden ruokabudjetti. joskus ei sitäkään.
viikko ja kuukausibudjetin kun tekee niin 1,78€ on käytettävissä vrk kohden.
Apuahan saa talous ja velkaneuvonnasta tietysti riippuu siitä onko avun hakemiseen liian suuri kynnys toisilla häpeän tunne toiset yrittävät pitää ns status kulisia kynsin hampain pystyssä,ylimääräiset tilaukset ja hankinnat jäihin eteenkin nyt kun ruoan ja sähkön hinta kallistuvat. Laina hanat kiinni..
Takuu-säätiö tai yksityisen henkilön velkajärjestely on parhain ratkaisu

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X