Työ ja raha 24.02.2017 Päivitetty 14.08.2019

Pienituloisten päivähoitomaksut laskevat – katso, miten lakiuudistus vaikuttaa perheeseenne

Maaliskuun 2017 alusta voimaan astuva lakiuudistus takaa pienituloisille perheille 60 euroa pienemmät päivähoitomaksut.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
iStock
2 kommenttia

Ketkä hyötyvät uudesta lakimuutoksesta?

Päivähoitomaksujen rajut muutokset ovat puhuttaneet jo pitkään. Nyt eduskunta on tulossa perheitä vastaan positiivisella lakimuutoksella, joka takaa pienituloisten yksinhuoltajien lapsille edullisemman päivähoidon. Muutoksen tavoitteena on tehdä työn vastaanottamisesta kannattavampaa tulorajoja korottamalla.

Lakimuutos vaikuttaa erityisesti pienituloisten yksinhuoltajien varhaiskasvatusmaksuihin. Päivähoitomaksut muuttuvat 1.3.2017 koko maassa.

Lain ansiosta kokoaikaisessa päivähoidossa olevien lasten päivähoitomaksut eivät nouse kenelläkään ja varsinkin pienemmillä tuloilla maksut laskevat.

Lue myös: Kumpi on taaperolle parempi: kotihoito vai päiväkoti?

Esimerkkejä päivähoitomaksujen tippumisesta

Yhden aikuisen ja yhden lapsen perheissä, joissa huoltajan tulot ovat 2 200 euroa kuussa, päivähoitomaksut kokoaikaisessa varhaiskasvatuksessa laskevat 92 eurosta 33 euroon kuussa. Uuden lain ansiosta maksut laskevat siis 59 euroa.

Yhden aikuisen ja kahden lapsen perheessä maksut tippuvat 88 eurosta 27 euroon, eli laskua tulee jopa 61 euroa.

Yhden aikuisen ja yhden lapsen perheissä, joissa huoltajan tulot ovat 4 400 euroa kuussa, maksut laskevat 290 eurosta 286 euroon, eli yhteensä 4 euroa. Saman verran tienaavan aikuisen ja kahden lapsen perheissä maksut puolestaan tippuvat 502 eurosta 445 euroon eli 57 euroa kuussa.

Kahden aikuisen ja yhden lapsen perheissä, joissa vanhempien tulot ovat yhteensä 2 200 euroa kuussa, maksut laskevat 44 eurosta 27 euroon eli 17 euroa.

Kahden aikuisen ja kahden lapsen perheissä maksut tippuvat puolestaan 251 eurosta 234 euroon eli 17 euroa.

Päivähoitomaksuja oli tarkoitus korottaa

Alun perin hallitus oli aikeissa korottaa päivähoitomaksuja, mutta korotus peruttiin. Eduskuntakäsittelyssä kävi ilmi, ettei korotuksella olisi saavutettu kunnissa niitä tulolisäyksiä, mitä ensin ajateltiin.

Monet puolueet ajavat myös päivähoitomaksujen poistoa ja päivähoidon tekemistä vähitellen maksuttomaksi kaikille. Sdp:n, Vihreiden, Rkp:n ja Vasemmistoliiton tavoitteena on maksuton päivähoito. Myös Kokoomuksen pitkän aikavälin tavoitteena on maksuton osa-aikainen varhaiskasvatus.

Lue myös: Äidit raivostuivat päivähoitomaksujen korotuksista

Kommentit (2)

Ei pidä paikkaansa ettei päivähoitomaksut nouse kenelläkään! Meillä nousee 53€/kk! Koska aiemmin ollaan oltu 2 pvä/ vk jolloin kk maksu ollut 116€ ja tässä lakiuudistuksessa minimi on 174€ kun täytyy maksaa maksimi eli 60% 290€

Hei,
kiitos kommentista ja tiedosta. Juttu käsittelee kokoaikaisessa päivähoidossa olevien lasten päivähoitomaksuja, jotka eivät ole nousemassa. Osa-aikaisessa hoidossa olevien lasten tilanne voikin sitten näköjään joissakin tapauksissa olla erilainen, ja tämä on hyvä tietää.
Toimitus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X