
Purseri Sanna Moisio on lentänyt kaksoset vatsassaan ja nauttinut ulkomaanlennoilla omasta ajasta – nyt suurperhe aikoo ryhtyä maailmankansalaisiksi
Unelmaura purserina on ollut Sannan ilo suurperheellistymisenkin myötä. Vuorotyössä ja ulkomaanlennoissa on perheenäidin kannalta paljon hyvää.
Kahden vanhemman vuorotyö ilmailualalla, kaksoset ja heitä 1,5 vuotta nuorempi kuopus. Ensi kuulemalta yhtälö kuulostaa – no, ei siltä kaikkein helpoimmalta.
Sanna Moisio työskentelee purserina ja rakastaa työtään. Tällä hetkellä hän on töissä lentoyhtiö Finnairilla. Samalla Sanna on kolmen lapsen, eli suurperheen äiti.
Äitiys oli ollut aina Sannan haaveissa, eikä hän ollut valmis tinkimään siitä töiden vuoksi. Onneksi ei ole tarvinnutkaan, sillä Sannan vanhempainvapaaseen suhtauduttiin työyhteisössä hyvin.
Sannan arvion mukaan kollegoista lähes puolet ovat lapsiperheellisiä. Kaikkialla näin ei ole.
– Joissakin lentoyhtiöissä saattaa olla vaatimus, että työntekijän tulee olla naimaton ja lapseton.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Äitiyslomalle 16. raskausviikolla
Lennoilla työskentelevien tulee jäädä äitiyslomalle viimeistään raskausviikolla 16. Tämä johtuu avaruussäteilystä, jolle raskaana olevan ei ole suotuisaa altistua.
Lentokoneen ahtaissa tiloissa raskausvatsan kanssa voisi olla tukalaa työskennellä. Lisäksi hätätilanteen sattuessa raskaana olevan voisi olla hankalaa auttaa matkustajia pelastautumaan.
Sannan esikoiset, kaksostytöt, lensivät äitinsä kanssa juurikin tuolle viikolle 16 asti. Sen jälkeen Sanna jäi varhennetulle äitiysvapaalle, jollainen voidaan myöntää tiettyihin ammatteihin.
– Raskausaikana töissä olo tuntui vaivattomalta. Muistan kuitenkin, että voimakkaat hajut aiheuttivat kevyttä pahoinvointia. Erityisesti yksi lohiannos on jäänyt mieleen, Sanna kuvailee.
Kolme ja puoli vuotta vierähti lapsikuplassa, sillä perheen kuopus syntyi, kun esikoiset olivat 1,5-vuotiaita. Tuona aikana Sanna ei juuri ajatellut töitä – lapsiperhe-elo vei mennessään.
Kun Sanna alkoi suunnitella töihin palaamista, oli edessä kysymys: miten kahden vanhemman vuorotyö onnistuisi, kun kotikunnassa ei ollut lainkaan ympärivuotista päiväkotia?
Onneksi asia järjestyi yllättävällä tavalla. Perhe järjesti lapsille hoitajan kotiin vanhempien työvuorojen mukaan ja kunta osallistui kuluihin.
Purserina omaa aikaa kohdemaassa
Sanna palasi töihin, kun kuopus oli vuoden ikäinen.
– Tuntui oudolta luovuttaa lastenhoidosta vastuuta puolisolle ja lastenhoitajalle. Toisaalta se on tehnyt hyvää, sillä purserina saa väkisinkin omaa aikaa, kun kohteeseen jäädään odottamaan seuraavaa lentoa.
Sanna nauttii, kun pääsee juomaa kahvikupillisen rauhassa kaupungille tai vetämään henkeä omassa hotellihuoneessa.
– On ihanaa, kun saan kuljeskella kohteessa ilman aikatauluja tai huolta muiden tarpeista. Eniten nautin, kun saan olla lämmössä ja tanssia palmujen alla.
Purserina on kuitenkin hyväksyttävä se, että jos lapsilla on jokin apua vaativa tilanne, ei välttämättä ole puhelinsoiton päässä.
– Joskus tuntuu sydäntä särkevältä, kun ei voi olla halaamassa tyttöjä haastavissa tilanteissa, vaikka nykyään saakin hyvin yhteyden videopuheluilla.
Toisaalta Sannan mukaan hyvää on se, että kun lento on hoidettu, voi työasian jättää mielestään eikä esimerkiksi työtehtäviä tarvitse hoitaa yömyöhään, kun lapset on saatu unille.
Vapaapäiviäkin on aikaeroista ja vuorotyöstä johtuen 10–14 päivää kuukaudessa. Silloin, kun on vapaapäivä, Sanna voi keskittyä täysillä olemaan lapsille läsnä.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
Perhe muuttaa Norjaan
Kansainvälisyyteen tottuneet vanhemmat aikovat tarjota jälkikasvulleenkin kokemuksen ulkomailla asumisesta. Sannan mies sai töitä norjalaiselta lentoyhtiöltä, joten perhe muuttaa Norjaan.
Sanna aikoo toistaiseksi jatkaa töitä Suomessa. Suunnitelmissa on kuitenkin opintovapaa, jotta Sanna voisi on enemmän läsnä kotona, kun lapset totuttelevat uuteen, kansainväliseen kouluunsa.
– Opiskelen ylemmässä ammattikorkeakoulussa palvelujen liiketoiminnan johtamista ja kehittämistä. Erityisesti palvelumuotoilu kiinnostaa. Toivon tulevaisuudessa, että voin tehdä lentotöitä, mutta haaveita on myös yrittäjyyteen.
Muutos vaatii joustavuutta ja lujaa uskoa siihen, että kaikki sujuu hyvin.
– Aika näyttää, kuinka kauaksi aikaa jäämme Norjaan. Se tulee kuitenkin varmasti olemaan lapsille avartava kokemus ja hieno mahdollisuus oppia uutta.
Kommentit (3)
Lisäksi artikkelissa on asiavirhe.Ei lentoemäntä jää varhennetulle äitiysvapaalle 16 raskausviikolla vaan siirtyy toisiin tehtäviin yhtiössä kunnes äitiysvapaa alkaa ammatissa kuin ammatissa Suomessa.
Artikkeli on täynnä kirjoitusvirheitä. Ainakin itse jotenkin olettaisin toimittajan osaavan kirjoittaa, tai ainakin käyttävän jonkin verran ajatusta ja huolellisuutta, ennen kuin tekstejä julkaisee. Jos ei itse kykene valmiin tekstin oikolukuun, niin jos vaikka pyytäisi jotakin toista henkilöä toimituksessa sen tekemään? Eikä tämä ole todellakaan ainoa huolimattomasti kirjoitettu artikkeli näillä sivuilla… Keskittymistä ja huolellisuutta lisää siis yleisesti kaivattaisiin! Kiitos
3 laste EI ole suurperhettä nähnytkään, se on ihan normaalin pieni perhekoko :D Ja Joo, tiedän, Wikipedia… Mutta ei vaan ole :D 4-5 lastakin on vielä aika pieni suurperhe mutta ehkä jo alku.