Ferrimittaukset, palkattu lastenhoitaja ja totaalisulku puolisoille – Adama Sofia Jallow kertoo, mikä kaikki on ollut äitiydessä Virossa toisin
Adama Sofia synnytti esikoisensa yksin sairaalassa Tallinnassa. Se ei kuitenkaan ollut pelottavaa, hän kertoo.
Levollinen ja nauravainen Adama Sofia Jallow, 28, lepäilee kotisohvallaan Tallinnan laitamilla. Vuodenikäinen Leona leikkii yläkerrassa lastenhoitajan kanssa. Viimeinen raskauskolmannes on juuri alkanut.
Hymy ei ollut yhtä herkässä esikoista odottaessa, Adama muistelee.
– Tämä toinen raskaus on mennyt todella kivasti, mutta Leonan kanssa kärsin kovista häpyliitoskivuista.
Toinen raskaus on ollut eheyttävä kokemus, sillä Adama oli ensimmäisen raskauden jälkeen sitä mieltä, että ei halua enää koskaan olla raskaana.
Kun muut puhuivat, miten ihanaa on saada kokea pitelevänsä raskausvatsaa, Adama ei pystynyt samaistumaan. Liitoskivut alkoivat raskausviikolla 17 ja jatkuivat loppuun saakka.
– En ymmärtänyt, mistä he puhuivat. Ensimmäisessä raskaudessa en voinut liitoskipujen takia jumpata tai liikkua, kuten olin tottunut tekemään. Painoni nousi raskauden aikana 22 kiloa liikkumattomuuden myötä.
Myös rauta-arvot olivat alhaalla. Virossa äitiysneuvolassa mitataan hemoglobiinin lisäksi myös ferritiiniarvot rutiininomaisesti, kuten myös veren muut hivenaineet ja d-vitamiinitaso.
– Tässä toisessa raskaudessa olen pitänyt huolen, että rautaa tulee otettua.
Liitoskipuihin Adama yritti löytää apua osteopaatilta ja naprapaatilta mutta lopulta vain synnytys poisti liitoskivut kokonaan.
Yksin synnyttämään – ”Olen aika rento ihminen”
Adama työskentelee hyvinvointivaikuttajana ja opiskelee mindfulness ohjaajaksi – blogin lisäksi hän äänittää vastikään esikoisensa saaneen Petra Korven kanssa hyvinvointiaiheisia podcasteja. Molemmissa käsitellään tietoisuustaitoja, joista Adamalle itselleenkin on ollut hyötyä.
Varsinkin silloin, kun juuri pari päivää ennen laskettua aikaa Virossa päätettiin synnytyssairaaloitakin koskevista koronarajoituksista. Adama sai kuulla, että puoliso ei saisi astua missään vaiheessa synnytystä sisälle sairaalaan.
Läheiset olivat huolissaan, miten ensisynnyttäjä pärjäisi. Adamaa tilanne ei huolestuttanut.
– Olen aika rento ihminen ja itsenäinen. Tilanne oli mikä oli, joten pysyttelin pitkään kotona ennen sairaalaan saapumista.
Synnytys käynnistyi illalla. Adama kävi rauhassa saunassa ja pyrki rentoutumaan kotona. Synnytyssairaalaan saapuessa kohtu oli avoinna 7 senttiä.
Synnytyksestä jäi hyvä tunne, vaikka se sattuikin koronasulun aikaan. Kätilöt olivat Adaman mukaan todella kannustavia ja kommunikaatio toimi hyvin. Vaikka viro ei ole Adaman äidinkieli, kuuden vuoden Virossa asumisen jälkeen itseilmaisu perheen toisella kotikielellä on luontevaa.
Yksin olemista Adama olisi kuitenkin toivonut voivansa välttää synnytyksessä.
– Kätilön täytyi välillä lähteä synnytyshuoneesta hoitamaan muita. Niinä hetkinä toivoin, että mieheni olisi mukana.
Maaliskuisena aamuna, kahdeksan tunnin sairaalassaolon jälkeen Leona-tytär syntyi. Neljän päivän kuluttua onnellinen perhe pääsi viettämään ensimmäistä kertaa aikaa yhdessä, kun Adama ja Leona pääsivät kotiin.
”Miksi oletan, että tämä raskaus on samanlainen?”
Vauva-arki lähti sujumaan kepeämmin kuin Adama oli osannut odottaa. Koronarajoituksista huolimatta kävelylenkit Tallinnan kaduilla olivat sallittuja ja Adama nautti, kun liikunta alkoi taas sujua ilman kipuja.
Jo raskausaikana Adama opiskeli kurssillisen verran vauvan unesta ja nukkumisesta.
– Olin päättänyt, että tämä on asia, joka meillä tulee sujumaan. Tosin stressasin siitä välillä liikaa.
Leonan pikkuvauva-aikana Adama kävi vielä pari kurssia lisää. Puolen vuoden kohdalla Leonan isä hoiti tuoliunikoulun, jolloin Leona opetettiin nukkumaan ilman yösyöttöjä.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
Siitä lähtien Leona on nukkunut ilta kahdeksasta aamu kahdeksaan heräilemättä paria poikkeusta lukuunottamatta.
– Vinkkasimme täkäläiselle ystäväpariskunnallemme saamistamme uniohjeista, sillä heidän kaksivuotias heräilee edelleen paljon.
Unikoulusta ehti kulua muutama kuukausi, kun Adama huomasi olevansa raskaana, vaikka Leona oli vasta 7 kuukautta vanha.
– Vaikka yllätys oli ihana, olin silti shokissa. Olin vasta alkanut saada kehoani takaisin siihen tilaan, mitä se oli ennen raskautta.
Läheisiin tukeutumisen lisäksi hän suuntasi äitiyteen ja lapsiperheasioihin erikoistuneen psykoterapeutin luo. Adamalla ei ollut mitään sitä vastaan, että perhe kasvaisi. Raskausajan vaivat kuitenkin pelottivat.
Terapeutti kysyi Adamalta ratkaisevan kysymyksen.
– Hän tiedusteli, miksi oletan, että tämä raskaus on samanlainen.
Nyt Adama on ollut kiitollinen, että uskalsi vielä kokea myös toisen raskauden. Pienen taaperon perässä pysytteleminen ei ole aiheuttanut vaikeuksia, ja liikkuminen on ollut kivutonta.
Töitä Adama tekee etenkin silloin, kun lastenhoitaja on paikalla pari–kolme päivää viikosta. Lastenhoitajan palkkaaminen on Viron nuorelle keskiluokalle tavallista Adaman mukaan, sillä päiväkotiin lapsi pääsee aikaisintaan 1,5-vuotiaana.
– Lastenhoitajan käyminen on satsaus vanhempien henkiseen hyvinvointiin, vaikka kotona oleva vanhempi ei vielä olisi palannut takaisin töihin.
Kodissa käy myös siivooja parin viikon välein, mikä sekin on hyvin tavallista Adaman ystäväpiirissä. Palveluiden ostamiseen suhtaudutaan hänen mukaan Virossa avoimemmin kuin Suomessa.
Adama Sofia Jallow: ”Tuntuu, että lapsen hankkimiseen kannustetaan”
Ilmasto Tallinnassa on hyvin samankaltainen kuin Helsingissäkin. Leikki-ikäiset puetaan säänkestäviin vaatteisiin, ja kylmälläkin säällä on tapana lähteä ulkoilemaan. Adama on havainnut, että lapsilla on melko paljon paljasjalkakenkiä ystäväpiirissään.
– Kyselin seuraajiltani, mitä he suosittelevat ensikengiksi. Tiesin jo silloin paljasjalkakengistä ja niiden eduista, en vain tiennyt mistä olisi parasta ostaa niitä.
Somessa virinnyttä lynkkausta niitä äitejä kohtaan, jotka eivät pue lapsilleen paljasjalkakenkiä, Adama ei hyväksy.
– Kaikenlainen mumshaming on todella väärin. Toivoisin myös ymmärrystä, että varsinkin esikoisten vanhemmat ovat aivan uudessa edessä. Ei maailma siihen kaadu, jos jalassa on tavalliset kengät.
Adama näkee muutakin edistyksellisyyttä kuin suositusten mukaisiin kenkiin siirtymisen.
Odottajalle tarjotaan rakenneultraäänitutkimuksen jälkeen vielä kolmaskin ultaraäänitutkimus. Myös 1,5-vuotinen vanhempainrahakausi saa Adamalta kiitosta.
Suomeen ollaan tosin kaavailemassa vanhempainrahauudistusta, jossa molemmille vanhemmille kiintiöidään 6,5-kuukautta vanhempainvapaata. Se tekee yhteensä vuoden ja kolme kuukautta vanhempainvapaata.
– Tuntuu, että lapsen hankkimiseen kannustetaan eri tavalla kuin Suomessa. Vanhempainraha on saman suuruinen kuin vanhempainvapaata edeltävä palkka. Jos toinen lapsi syntyy kolmen vuoden sisällä, ei äidin tarvitse käydä välillä töissä saadakseen täysimääräisen vanhempainpäivärahan.
Auttavia käsiä löytyy
Adama viettää paljon aikaa virolaisen puolisonsa suvun kanssa. Miehen veljellä on myös pieniä lapsia. Serkusten äidit ovat läheisiä.
Virolaisia isovanhempiaan Leona tapaan niin ikään useasti. Varsinkin vanaema eli mummi viettää paljon aikaa Leonan kanssa.
Suomeen Adama matkustaa usein tapaamaan omaa, eläkkeellä olevaa äitiään. Leonalla riittää siis kaitsijoita Suomenlahden molemmin puolin.
Koronan hellitettyä sukulaiset voivat taas kokoontua syömään yhdessä. Adama kuvailee miehensä vanhempien olevan säästäväisiä, kuten monet vanhemman polven virolaiset. Heille ulkona syöminen ei ole läpihuutojuttu.
Adama ja hänen miehensä kokkaavat nyt itsekin aiempaa enemmän kotona. Perhe muutti hiljattain Tallinnan laitamille, jonne ruokalähettien kuljetukset eivät yleensä yllä.
Näytä tämä julkaisu Instagramissa.
– Virossa ei muutenkaan ole saatavilla yhtä paljon valmisruokaa kaupoissa kuin Suomessa. Täällä kokataan ja säilötään paljon itse. Tietysti nykyään on ruokalähettepalveluita, joiden kautta etenkin nuoret tilaavat paljon kotiin, samoin kuin Suomessa.
Raskausajan ruokarajoituksia ei myöskään juuri ole. Neuvolassa Adamaa on kehotettu välttämään raakaa lihaa ja syömään raakaa kalaa vain tuoreena. Alkoholia ei suositella. Pitkää listaa, kuten Suomessa, ei odottajalle anneta.
– Välillä kanavillani saattaa näkyä, että syön jotakin, mikä ei ole suomalaisten suositusten mukaista. Joskus seuraaja saattaa tarkistaa, tiedänkö, että ruoka on kiellettyjen listalla. Silloin vastaan, että noudatan täkäläisiä suosituksia.
Niinpä lämpimien kelien saapuessa Adama, hänen puolisonsa ja Leona voivat päästä eväsretkelle esimerkiksi sushiaterian kera. Viimeistään elokuussa seuraan liittyy myös pikkuveli.
Jaa oma kokemuksesi