Vaatteet ja varusteet 20.11.2016 Päivitetty 11.06.2021

Joulun parhaat kirjalahjat lapselle

Näistä syksyllä julkaistuista lastenkirjoista lapsi saa tunnetaitoja ja tietoja vaikkapa historiasta, ihmiskehosta tai tietokoneista.

Teksti
Toimitus
Kuvat
iStock ja kustantajat

Piki selviää kiusaamisesta

PikiPiki tahtoo myös majaleikkiin, mutta häntä nimitellään eikä oteta mukaan. Onneksi on Iso, jolla on lämmin syli. Ison kanssa Piki miettii keinoja selvitä tilanteesta. Hän sisuuntuu, jättää kiusaajat ja löytää oman ystävän, Lumin. Piki opettaa lapselle tunnetaitoja ja kuvaa, miten kiusaamisesta voi selviytyä. (SW)

Katri Kirkkopelto: Piki (Lasten Keskus)

Tietokoneen uumenissa

Hello RubyMiltä näyttää tietokoneen sisällä? Aika monimutkaiselta. Hello Ruby -koodisatukirjan toisessa osassa Rubylla on tylsä päivä ja hän pujahtaa hiiren kolosta tietokoneeseen. Hän tutustuu muun muassa bitteihin ja logiikkaportteihin. Kirjan tehtäväosiossa saa rakentaa oman tietokoneen. (EH)

Linda Liukas: Hello Ruby – Matka tietokoneeseen (Otava)

Lue myös: Miten lapsi oppii lukemaan

Vauvasta mummiksi

Meidän ja muiden kehot Mitä lihaksia tarvitsee hyppimiseen? Mitä tapahtuisi, jos ihmisellä ei olisi luita? Kehon tutkiminen lasten kanssa on kiehtovaa. Samalla tulee käsiteltyä erilaisuutta, sillä jokainen on yksilö, vaikka kehoissamme on yhtä monta luuta ja lihasta. Miettiä voi myös, miksi lopulta kuolemme? (EH)

Hoffman Mary, Asquith Ros: Meidän ja muiden kehot (Lasten Keskus), suom. Maisa Tonteri

Pahan Mielen päivä

Päiväkoti HeippakamuRebekan päiväkotipäivää varjostaa Paha Mieli, pieni musta pilvi, joka saa suun mutrulle ja silmät vuotamaan. Koska Paha Mieli näkyy kuvituksessakin, lukiessa on helppo keskustella siitä, miltä Rebekasta tuntuu. Kirjasta jää oikein hyvä mieli. (PS)

Veera Salmi, Elina Warsta: Päiväkoti Heippakamu. Rebekan rapupäivä (Otava)

Lue lisäksi: 6 hyvää imetyskirjaa

Matka menneisiin aikoihin

Päivä Kansallismuseossa (Tammi)Kuva aidosta ritarin haarniskasta saa 6-vuotiaan poikani sanattomaksi. Päivä Kansallismuseossa -kirja kertoo, mitä kaikkea 100-vuotiaasta museosta löytyy. Kansallismuseon karhu kuljettaa lukijaa leppoisasti läpi Suomen historian vuosisatojen. (SW)

Katariina Heilala, Maiju Tuisku ja Päivi Arenius: Päivä Kansallismuseossa (Tammi)

Innokkaille pikkukokeille

Lasten eka keittokirja (Otava)Lasten keittokirjoja löytyy monia, mutta en ole nähnyt yhtä selkeitä ohjekuvia kuin Lasten ekassa keittokirjassa. Aikuiselle selvät työvaiheet ovat lapselle uusia ja jänniä. 6-vuotias pystyi jo hyvin toimimaan ohjeiden mukaan äidin avustuksella. (LB)

Anu Vallinkoski ja Wilma Hurskainen: Lasten eka keittokirja (Otava)

Lue vielä: 7 syytä lukea lapselle

Tutustu tunteiden kirjoon

Tunteet (Lasten Keskus)Ilo, pelko, onni, rauha, viha – kaikki inhimilliset tunteet käydään läpi Tunteet-kirjassa. Samalla voi vaikka pohtia, mitä tunteita on tänään kokenut. ”Jokaisella on oikeus omiin tunteisiin”, kirja toteaa. Tekstiä on vähän, joten kirja sopii ihan pienillekin. (SW)

Richard Jones ja Libby Walden: Tunteet (Lasten Keskus), suom. Tuula Korolainen

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X