Keskosen vaatteet eivät löydy äitiyspakkauksesta – siksi Sinikka ja muut vapaaehtoiset ompelevat Nuppuspakkauksia, joiden bodyt ovat sydäntäsärkevän pieniä

Keskosen vaatteet tulisi olla noin 40- tai 44-senttisen mitoille. Niin pieniä bodyja ei ole äitiyspakkauksessa. Sinikka Saarela haluaa pitää huolen, että keskosperhekin saa vaateapua alkutaipaleelle.

Teksti
Riikka Heinonen
Kuvat
Sinikka Saarelan kotialbumi, iStock

Keskosen vaatteet sisältävä Nuppuspakkaus on vaatepaketti, jonka toteutuksesta vastaa joukko vapaaehtoisia ympäri Suomen. Nuppuspakkauksen perustaja Sinikka Saarela sai idean keskosvauvojen auttamisesta, kun hänen tyttärensä synnytti pari vuotta sitten pienen keskosvauvan.

– Kun kävin katsomassa lastenlastani keskolassa, näin millaista taistelua monien keskosvauvojen elämän ensimetrit ovat. Se kosketti minua syvästi. Päätin, että haluaisin tehdä jotain pikkukeskosten ja heidän perheidensä hyväksi, Saarela kertoo.

Tuore isoäiti löysi Facebookista ryhmän, jonka vapaaehtoisjäsenet ompelivat ja kutoivat keskosille vaatteita. Ryhmä oli kuitenkin juuri lopettamassa toimintansa.

– Päätin ryhtyä vetämään samankaltaista ryhmää, jonka nimeksi tuli Nuppuspakkaus. Sain heti mukaani runsaasti vapaaehtoisia, jotka olivat olleet myös aiemmassa ryhmässä.

Nuppuspakkaus on kuin äitiyspakkaus ensihätään pikkukeskosena syntyneen vauvan perheelle.

Nuppuspakkaus on kuin äitiyspakkaus ensihätään pikkukeskosena syntyneen vauvan perheelle.

Äitiyspakkauksen vaatteet ovat pikkukeskosille isoja

Nuppuspakkauksen toiminta alkoi toukokuussa 2020. Lyhyessä ajassa hyväntekeväisyystoimintaan on tullut mukaan satoja vapaaehtoisia.

– Mukana on nyt laaja joukko ompelutaitoisia vapaaehtoisia, joilla on halu auttaa pikkukeskosia. Kaikki ompelutaitoiset ovat edelleen tervetulleita mukaan toimintaan, Saarela toivoo.

Nuppuspakkaus on otettu hyvin vastaan. Keskosen vaatteet on tilannut jo satakunta perhettä.

– Kysyntää on tuntunut riittävän, koska esimerkiksi äitiyspakkauksen vaatteet ovat auttamattoman isoja pikkukeskosille. Olemme markkinoineet Nuppuspakkausta synnytyssairaaloissa ja keskoloissa ympäri Suomea. Monissa synnytyssairaaloissa osataan jo ohjata perhe, johon on syntynyt keskonen, ottamaan meihin yhteyttä vaatepakkauksen saamiseksi, Saarela iloitsee.

Lue myös: Koskettava tositarina – 465-grammaisena syntynyt pikkukeskonen selvisi

Näin pieni on keskosen body verrattuna keskipainoisen vastasyntyneen ensivaatteeseen.

Näin pieni on keskosen body verrattuna keskipainoisen vastasyntyneen ensivaatteeseen.

Keskosen vaatteen mitat ovat monesti tiedossa, kun ne ommellaan

Nuppuspakkaus sisältää bodyja, puolihousuja, potkupukuja, pipoja, tumppuja, villasukkia, turvalonkeron ja peiton. Vaatteet tehdään keskosvauvan mittojen mukaan. Pakkauksen valmistusvaiheessa on siis jo tiedossa, minkä kokoiselle vauvalle pakkaus on menossa.

– Lapsen syntymäaika ja mitat ilmoitetaan pakkausta tilattaessa, jotta vaatteita valmistavat vapaaehtoiset tietävät, minkä kokoisia vaatteita tarvitaan. Vaikka äiti ei olisi vielä synnyttänyt, mutta hän tietää, että syntymässä on keskosvauva, meille voi myös ilmoittaa tulevan vauvan pituusarvion. Tavallisesti meiltä tilatut vaatteet ovat 40- tai 44-senttisiä, mutta olemme valmistaneet vaatteita jopa 35-senttisille keskosille.

Mikäli lapsen sukupuoli on tiedossa, se otetaan myös huomioon keskosen vaatteet valmistettaessa.

– Jos vanhemmat toivovat neutraalimpaa värimaailmaa, otamme heidän toiveensa huomioon. Jos tulossa on kaksoset, vaatteita tehdään pakkaukseen kaksin kappalein.

Nuppuspakkauksen voi tilata ryhmän Facebook-sivujen kautta. Tilauslomakkeeseen täytetään omat henkilötiedot, vauvan syntymäaika, mitat ja sukupuoli. Keskosperheelle jää maksettavaksi pelkät noin 15 euron postikulut.

– Vähävaraisille perheille lahjoitamme pakkauksen ilmaiseksi, Saarela kertoo.

Sinikka Saarela ryhti vetämään keskospakkausten vapaaehtoistoimintaa tultuaan pikkukeskosen isoäidiksi.

Sinikka Saarela ryhtyi keskospakkausten vapaaehtoistoimintaan tultuaan pikkukeskosen isoäidiksi.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X