Vauva 25.08.2020 Päivitetty 29.05.2023

Näin paljon vauvan painoarvio heitti – äitien tositarinat: ”Piti olla reilu 3 kg pienokainen, synnytinkin yli 5 kg vauvan”

Painoarvion kuuleminen saattaa jännittää, sillä suurikokoisen vauvan synnyttämiseen liittyy omat riskinsä. Luotettavan painoarvion tekeminen ei kuitenkaan ole helppoa lääketieteen ammattilaisillekaan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock
11 kommenttia

Synnytyksen lähestyessä odottajaa saattaa mietityttää, minkä kokoinen vauva on syntyessään. Vauvan paino voi nimittäin vaikuttaa synnytyksen kulkuun ja synnytystapaan: ensisynnyttäjille tehdään aina sektio, jos vauva on poikkeuksellisen iso.

Painoarvioissa on kuitenkin heittoja, sillä tarkan arvion tekeminen ei ole vielä tänäkään päivänä läpihuutojuttu.

Kysyimme Kaksplussan lukijoilta, paljonko heidän saamillaan painoarvioilla oli eroa vauvan syntymäpainoon.

Jos vauva on keskikokoinen, painoarvio osuu todennäköisemmin kohdalleen

Lukijoiden kommentit puoltavat asiantuntijoiden näkemystä siitä, että keskikokoisen vauvan painoarviossa on vähiten heittoa.

”Esikoisesta sain laskettuun aikaan painoarvioksi 3,7 kiloa. Hän syntyi viikolla 40+6 ja painoi 3660 grammaa.” 

”Vauvan painoarvio oli 3200g, ja heittoa oli 420 grammaa alakanttiin.”

”Lääkäri totesi poikani synnytyksessä, että ei ainakaan alle kolmekiloinen vauva ole tulossa. No, meni 45 grammaa yli kolmen kilon.”

Suurikokoisten vauvojen arvioissa suurta vaihtelua

Sen sijaan painavien sikiöiden arvioiminen on vaikeampaa. Sikiö arvioidaan yleensä suureksi, jos painoarvio on ylittää 4500 grammaa. Tällöin ultraäänessä selvitettävä vartalon ympärysmitta ei kuvaa painoa tarkasti. Siksi painoarvio saattaa heittää enemmän kuin keskikäyräläisillä.

Painoarvion tekemistä hankaloittaa myös sikiön ihonalainen rasva, jota ei pystytä kunnolla todentamaan ultraäänessä ja jota suurikokoisilla vauvoilla on enemmän, asiantuntijat kertovat.

”Lähellä laskettua aikaa pyynnöstäni ultrattiin vielä neuvolan puolella ja arvioitiin vauvan kokoa. Minulla oli koko raskausajan tunne, että vauva on iso. Lääkäri sai kaksi päivää ennen synnytystä painoarvioksi maksimissaan 3,8 kiloa. Syntyessään vauveli painoi 4,5 kiloa.”

”Harjoittelijalääkäri ei löytänyt reisiluuta ultrassa. Sain kuitenkin arvioksi 3700 grammaa. Parin päivän päästä jouduin uudestaan laitokselle. Tällöin arvio oli 4700 grammaa, jonka vuoksi minut lähetettiin sektioon. Pojan syntymäpaino oli 4500 grammaa.”

”Meille tehtiin kaksi lääkärin painoarviota, joissa molemmissa arvioitiin vauva 3,5-kiloiseksi. Tyttö syntyi painaen 5,38 kiloa. Eli sellainen kevyt lähes kahden kilon heitto.”

Vauvan painoarvio tehdään ensisijaisesti ultraäänitutkimuksen avulla.

Vauvan painoarvio tehdään ensisijaisesti ultraäänitutkimuksen avulla.

Äitien kertomuksissa painoarviot heittivät myös yläkanttiin. Välillä jopa roimasti.

”Arvio oli lääkäreiden ja hoitajien mukaan vielä kaksi päivää ennen laskettua aikaa yli 4 kiloa. Siksi käynnistys varattiin viikon päähän. Neiti päätti tulla muutamaa päivää ennen käynnistystä ja oli sopusuhtainen 3,58 kiloa.”

”Lähemmäs neljä kiloa oli veikkaus. Lähes koko loppuraskauden sain kuulla, että nyt tulee iso vauva. Lapseni painoi syntyessään 2950 grammaa.”

”Juuri syntyneen toisen lapsen kanssa mentiin synnytykseen käynnistyksellä, koska painoarvio oli mahdollisesti yli 4 kiloa. Ei tuntunut minustakaan mukavalle ajatukselle synnyttää sellaista pakettia. Lopulta syntyessään poika oli 3,56 kiloa.”

Voiko omaan tuntemukseen luottaa?

Toisinaan äidin kannattaa kuunnella omaa vaistoaan lapsen syntymäpainosta. Uudelleensynnyttäjä saattaa osata arvioida vauvan painoa. Varsinkin silloin, jos edellisestä synnytyksestä on kulunut vain vähän aikaa.

”Kolmannen lapsen kohdalla sain painoarvioksi 3,9 kiloa. Eivätkä uskoneet, kun sanoin, että ei muuten ole alle 4 kiloa. Tunsin, että vauva on isompi kuin edelliset. Painoi syntyessään 4,6 kiloa. Ei siis ihan pitänyt painoarvio paikkaansa.”

”Kolmannen pojan synnytyksessä sain arvioksi 3,6 kiloa, jota epäilin. Kätilö kivahti minulle, että kumpi täällä on töissä. Minä sen 4,3-kiloisen lapsen kuitenkin synnytin.”

Lue myös: Kokkolassa syntyi Suomen suurin vauva 2010-luvulla – eikä hän ole viime vuosien ainoa 6-kiloinen

Lue myös

Kommentit (11)

Minulle viimeisellä käynnillä neuvolassa sanottiin..täällä on iso vauva,oli kyseessä neljäs raskaus. Pyysin keisarinleikkausta,ei annettu.Sanottiin kun kolme on syntynyt mahtuu neljäskin..synnytys oli kamala,poika painoi 5,545.jäi hartioista kiinni ja solisluu oli murrettava,jota fysikaalisessa hoidettiin. Ei parantunut kunnolla.

Ensimmäinen lapseni 16 vrk yliaikaisena syntyi.. lopulta sektiolla.. arvioivat normi kokoiseksi alkuun.. kun sitten syntyi paino oli 4790 g ja pituus 56 cm.. potra lapsi siis.. Toinen lapseni kun syntyi, hänkin sektiolla.. arvioivat normi painoiseksi.. mutta kun syntyi painoi vain 2480 g ja oli 48 cm pitkä.. Eli paljon pienempi kun esikoinen oli..

Minä en ole saanut kummastakaan lapsestani painoarviota ennen kuin vasta synnytyssalissa. Esikoista synnyttämään mennessäni kokenut kätilö totesi heti salin ovella, että ”Jaahas, tulit tekemään nelikiloista vauvaa.” Silmämääräinen arvio heitti 60 grammaa. Pikkuveljen painoa ei pyynnöstäni huolimatta haluttu edes arvioida, koska ”Kun olet jo yhden nelikiloisen alateitse synnyttänyt, mahtuu tämä vauva tulemaan vaikka paino olisi mikä.” Oikeassa olivat. 4215 grammaa painanut pikkuveli syntyi helposti ja nopeasti.

Tarkkaa paino arviota ei ekasta tehty, käsikopelolla th sanoi että n. 4kg tulossa, synnärillä kätilö taas sanoi että paljon sirommalta tuntuu, n. 3kg. Parin tunnin päästä syntyi 2995g poika :)
Tokasta viikko ennen synnytystä ultran perusteella 2950g, syntyessään oli 3075g, eli tosi hyvin piti paikkansa.
Kolmosesta tunsin itse että nyt on isompi kuin edelliset, ja kätilö puhui 3,5kg, ja olihan se 3490g.

Minulla oli koko ajan tunne, että vauva on iso. Edellisenä iltapäivänä menin sairaalaan koska lapsivettä lirahti. Ultrattiin ja painoarvoa oli 3800 -4100 grammaa.

Seuraavana yönä synnytys alkoi. Se kesti 2h 15min, enkä saanut epiduraalia koska lääkärillä oli kiireisempää tehtävää.

Kun kätilö sai vauvan käsiinsä, hän sanoi heti, että hän ei kyllä ole 4kg. Vauva oli 5110 grammaa.

jo reilun 30v sitten neuvolakätilönäni ollut entinen synnytyskätilö arvioi perjantaina vatsaa tunnustellen lapsen painoksi 3700g. Poika syntyi seuraavana sunnuntaina ja painoi 3760g – olisiko tarkemmin voinut arvioida? Se oli sitä ns ammattitaitoa!

Ekan kohdalla painoarvio 3400g,neiti 3290g.seuraavan kohdalla max 3kg,neiti syntyi 1h arvion jälkeen 3960g,nauroin et otti loppu spurtin kasvussa 🤭 ja kolmannen neidin kohdalla painoarvio neuvolassa kkäsin tunnustellen) 4kg,sairaalassa (koneella mitaten) max n. 3kg. Päivän myöhemmin syntyi 3980g tytär, kyllä se neuvolan täti sai sit suklaata seuraavalla nlakerralla 🤭

Kummassakin raskaudessa tehtiin kokoarvio.
Esikoisen sanottiin olevan 3,2kg oli reilu 4kg.
Kuopuksesta sanottiin, että ei missään nimessä edes kolmea kiloa laskettuna aikana. Tyttö syntyi 40+3 ja oli neljä kiloa.

Ensimmäisen painoarvio 3600g, painoi 2 päivää myöhemmin syntyessään 4560g, seuraanan painoarvio 4200g, painoi seuraavana päivänä syntyessään 3530g, kuopuksen painoarvio 3200g, painoi syntyessään 4530g kolme päivää myöhemmin, eli enemmän kuin pikkuvirhe kaikilla

Ekan kohdalla piti paikkansa virhemarginaalin sisällä samoin toisesta. Toinen oli jo iso mulle. Kolmannen kohdalla neuvolasta lähetettiin sairaalaan painoarvioon, kun jo vk yliajalla ja iäkäs kätilö sano käsituntumalla, että iso on. Painoarvio oli 3900 g tehtiin maanantaina. Keskiviikkona syntyi 4600 g ja jäi jumiin. Jouduttiin auttamaan ulos, jonka seurauksena oikeaan käteen erbin pareesi.

Erikoinen väite että ensisynnyttäjänä yli 4,5kg painoarviolla pääsee sektioon. Ystävälläni painoarvio oli näin ja alakautta joutui synnyttämään 4,8kg jötikän ensisynnyttäjänä. 3b asteen repeämäthän siitä tuli ja paraneminen täysin kesken 3kk jälkeen. Sama juttu itsellä ensisynnyttäjänä, mutta painoarvio oli ”vain” 4,2kg ja osui oikeaan. Yhtä pahat repeämät myös ja 3l veren menetys. Päälle vielä koronarajoitukset kun olet itse petipotilaana vauvan kanssa kykenemättömänä nousemaan ilman tajunnan menetystä, osaston hoitajilla liikaa kiirettä ja tuoretta isää ei päästetty paikalle meitä hoitamaan. Ja sitten puhutaan synnytystalkoista… Taitaa jäädä esikoiset ainoiksi.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X