Lapsi taksissa – kenen vastuulla on, että autosta löytyy turvaistuin?

Lapsi matkustaa taksissa turvallisesti ja lain puitteissa, kunhan vain vanhempi ottaa huomioon muutaman tärkeän seikan.

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Onko turvaistuin pakollinen varuste, kun lapsi matkustaa taksilla? Asia tulee usein mieleen vasta, kun taksia tarvitsee yllättäen esimerkiksi lomamatkalla.

Kaikista takseista ei löydy varalta turvaistuimia, joten vanhempi ei voi luottaa siihen, että asianmukainen turvalaite saapuu auton mukana.

Turvaistuin antaa lapselle suojaa mahdollisessa törmäystilanteessa, joten sen käyttö on laissakin tehty pakolliseksi tiettyyn pituuteen asti. Turvalaitetta on kuitenkin suositeltavaa käyttää tämän jälkeenkin muun muassa siitä syystä, että lapsen pää on suuri ja painava suhteessa muuhun vartaloon, mikä aiheuttaa kolaritilanteessa erityisen riskin loukkaantumiselle.

Selvitimme, milloin lain mukaan lapsella tarvitsee olla turvaistuin tai -laite taksissa ja mitä vanhemman kannattaa ottaa taksimatkoilla huomioon.

Lapsi taksissa – mutta missä istuimessa?

Jos alle kolmevuotiaan kanssa mielii Suomessa taksin kyytiin, on hänen matkustettava turvaistuimessa samaan tapaan kuin muutenkin auton kyydissä. Alle kolmevuotiasta ei saa koskaan kuljettaa ajoneuvossa ilman turvaistuinta.

Mikäli lapsi on yli kolmevuotias mutta alle 135 senttimetriä pitkä, häntä saa kuljettaa taksissa pelkissä turvavöissä muualla kuin etuistuimella, jos turvaistuinta ei ole saatavilla. Taksissa matkustaminen tekee siis poikkeuksen, sillä muuten alle 135 senttimetriä pitkän lapsen tulee lain mukaan käyttää autossa turvalaitetta.

Turvalaitteen tai -istuimen käyttö olisi kuitenkin suotavaa myös taksissa, sillä se ei ole sen enempää turvassa liikenneonnettomuuksilta kuin muukaan auto.

Kun taksia varaa, kannattaa ilmoittaa, että haluaa auton, josta turvaistuin löytyy – siinäkin tapauksessa, että lapsi on yli kolmevuotias.

Joskus tilanne saattaa kuitenkin olla se, että yhtään autoa, jossa on turvalaite, ei ole vapaana. Tällöin yli kolmevuotiaan kanssa voi siis nousta taksin kyytiin lain puitteissa.

Yleensä katsotaan, että alle 15-vuotiaan lapsen huoltajalla on vastuu siitä, että lapsi matkustaa taksissa asianmukaisella tavalla.

Kannattaa myös muistaa, että tieliikennelaki vaihtelee maittain.

Istuinkoroke matkaan mukaan?

Istuinkoroke ei ole varsinainen turvaistuin, mutta se ohjaa turvavyön lapselle sopivalta korkeudelta. Koroke on melko kevyt kantaa, vaikka viekin tilaa matkatavaroilta jonkun verran.

Jos tietää jo ennen matkaa, että tarvitsee taksia yli kolmevuotiaan lapsen kanssa matkustamiseen, voi olla järkevää harkita, kannattaisiko omaa koroketta kantaa mukana. Tällöin voi hypätä myös sellaisten taksien kyytiin, joilta koroketta tai muuta turvalaitetta ei omasta takaa löydy.

Lähteet: Liikenneturva

Lue myös: Turvallisin paikka vauvalle ei joukkoliikenteessä olekaan aina rattaat – Asiantuntija kertoo, mitä bussissa on hyvä ottaa huomioon

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X