Millainen on hyvä kantoreppu? Pelkkä ergonomisuus ei riitä, kun etsitään pitkäikäistä ja käyttöön varmasti päätyvää vaihtoehtoa
Jos kantorepun pukeminen ja säätö on monimutkaista, se jää helposti käyttämättä. Parin nepparin paikkaa muuttamalla tai lisäosilla kantorepun voi saada kätevästi vauvan kantovälineestä ison taaperon ”rinkaksi”.
Lantiovyö kiinni, vauva kantoreppuun, olkahihnat hartioille, niskasolki kiinni, remmien kiristys ja sitten vain menoksi. Näin yksinkertaista ja nopeaa se on, kantorepun käyttö, ainakin helppokäyttöisimmissä malleissa.
Helppous onkin tyypillinen motiivi kantorepun hankintaan ja käyttöön.
Jos reppu on kovin hankala pukea ja säätää, se usein jää kaapin perälle käyttämättä, vaikka kuinka hartaasti olisi suunnitellut tulevansa kantoreppuvanhemmaksi.
– Eniten haetaan mahdollisimman simppeliä ja helppoa mallia, jonka saa puettua päälle ja johon asetettua vauvan kyytiin ilman toisen aikuisen apua, vahvistaa asiakaspalvelija Vilma Purhonen Lastentarvikkeesta.
Kätevyyttä ja näppäryyttä lisäävät monissa malleissa hyvin pienet mutta ratkaisevat yksityiskohdat, kuten magneettiset kiinnitysmekanismit, joiden avulla soljet ja napit sujahtavat kuin itsestään oikeille kohdilleen. Myös esimerkiksi kiristysremmien vetosuunta sivusuunnan sijaan alaspäin voi olla jollekulle ratkaiseva helpotus.
Kantoreppujen suosio on kovaa ja vaikka kantoliinoillakin on oma vankka kannattajakuntansa, moni kantoreppuilija on valinnut ”puolensa” juuri helppouden ja kätevyyden takia.
Lue myös: Retkeilyvarusteet lapselle: Paljossa voi säästää, mutta kahteen asiaan kannattaa satsata
Kantorepussa painon jakautuminen lantion, selän ja hartioiden välille on tärkeää
Kantoreppu tulee olla helppokäyttöinen, mutta toinen yhtä tärkeä ominaisuus on kantorepun hyvä ergonomia sekä lapselle että kantajalle.
Leveät ja pehmustetut olkahihnat ja tukeva, hyvin istuva lantiovyö ovat ergonomisen kantorepun tunnusmerkkejä. Lisäksi säätömahdollisuuksia tulee olla riittävästi, jotta kantoreppu mukautuu monenkokoisille kantajille.
Kantorepussa lasta ei ole tarkoitus kantaa niska-hartiavoimin, vaan siten että kuormitus jakautuu myös ja ennen kaikkea lantion seudulle.
– Lantio on kehon vahvin kohta, joten hyvä kantoreppu siirtää painoa hartiaseudulta lantion alueelle. Tämä on tärkeä ja monilta vaivoilta säästävä ominaisuus, sillä ylävartaloon tulee lasta hoitaessa ja nostellessa muutenkin ihan riittämiin kuormitusta.
Itselleen sopivan ja ergonomisen kantorepun löytää vain kokeilemalla.
Umpimähkään ja ilman kunnollista testaamista kantoreppua ei koskaan kannata hankkia. Se malli joka on toisen mielestä maailman paras, voi toiselle olla hartiasärkyjä aiheuttava vihoviimeinen valinta.
Vauvan täytyy olla kantorepussa sammakkoasennossa
Kantajan mukavuus selviää kokeilemalla, mutta mistä tietää, että lapsi on repussa mukavasti?
Epämukavassa kantorepussa lapsi ei yleensä protestoimatta kauaa viihdy, mutta ergonomisuuden varmistamiseen on muitakin keinoja.
Mitä pienemmästä vauvasta on kyse, sitä tähdellisempää on oikea asento. Vastasyntynyttä kannetaan kasvot kantajaan päin, ja repussa täytyy olla mahdollisuus tukea vauvan niskaa ja päätä joko integroituna tai lisäosalla.
Vauvan ergonomiassa hyvä muistisääntö on kirjaimet M ja C. Vauvan jalkojen tulee kantorepussa olla M-kirjainta muistuttavassa asennossa eli sammakkoasennossa, ja vauvan pepun täytyy olla alempana kuin polvet.
– Jalat eivät saa roikkua suorana, vaan niiden tulee olla hieman koukussa, Purhonen mainitsee.
Vauvan selän puolestaan täytyy olla pyöreä, C-kirjaimen muotoinen eli samassa asennossa kuin se on ollut äidin kohdussa. Tarkista siis ostoksilla, että kantorepun selkäosa ei ole liian tuettu.
Purhonen muistuttaa, että kaikissa kantoreppumalleissa ei ole mahdollista kantaa aivan vastasyntynyttä.
Myös maksimipainoraja vaihtelee yleensä 15–20 kilon välillä. Jos on aikomus kantaa isompaa taaperoa tai lasta, ergonomian tärkeys luonnollisesti entisestään korostuu.
Useissa malleissa on myös mahdollista kääntää lapsen kasvot menosuuntaan tietyn painorajan ylityessä. Isommat lapset usein viihtyvätkin repussa paremmin, kun pääsevät katselemaan avarammin maisemia.
– Jos taas suunnittelee kantavansa repussa taaperoikäistä lasta, kannattaa varmistaa, että kantoreppua voi siirtyä lapsen kasvaessa käyttämään selkäpuolella, Purhonen vinkkaa. Selässä isomman lapsen kantaminen on kantajalle vähemmän kuormittavaa, ja lapsikin usein tykkää siitä enemmän.
Lisäosilla monipuolisuutta ja pidempää käyttöikää
Monipuolisuus ja pitkä käyttöikä ovat valttia kantoreppua hankkivien vanhempien keskuudessa. Valmistajat ovat vastanneet huutoon.
Valikoimassa on nykyään paljon erilaisia malleja, joissa parin nepparin paikkaa muuttamalla tai lisäosilla saadaan kantoreppu kätevästi vauvan kantovälineestä ison taaperon ”rinkaksi”.
Myös materiaaleilla on väliä. Paksu puuvilla- tai hamppukangas voi toimia talvella, mutta kesäksi moni kaipaa hengittävämpää ja kevyempää reppukangasta.
– Yksi nousussa oleva materiaali on ilmava, verkkomainen mesh-kangas. Sitä ovat monet kehuneet kesähelteillä hyväksi niin kantajalle kuin vauvalle.
Lue myös: Vaellus lasten kanssa – konkarien 9 vinkkiä, miten teet retkestä kivan kaikille
Rauhallinen alku on paikallaan
Kaikista hyvistä vinkeistä ja ahkerasta testaamisesta huolimatta kantoreppu ei välttämättä palvele käyttäjäänsä.
Kaikki vauvat eivät ole kantovälineissä viihtyvää tyyppiä, vaikka mukavuuden, ergonomian ja materiaalien hengittävyyden eteen tekisi mitä.
Onnistumismahdollisuuksia lisää, jos ensimmäiset kokeilut tehdään mahdollisimman rauhallisessa ja stressittömässä ympäristössä.
Vanhemman hermoilu tarttuu helposti lapseen, ja kiukkuisena molempien olo käy helposti kantorepun kanssa tukalaksi ja hikiseksi.
On hyvä myös muistaa, että vastasyntyneitä vauvoja ei joka tapauksessa ole suositeltavaa kantaa kantorepussa kovin pitkiä aikoja. Käytön voi aloittaa pikku hiljaa ja repussaoloaikaa pidentää kerta kerralta.
Peli ei myöskään ole menetetty, vaikka ensi kuukausina kantoreppu jäisikin käyttämättä.
– Nykyisissä kantorepuissa on se hyvä puoli, että jos vastasyntynyt ei siinä viihdy niin uudelleen voi kokeilla lapsen kasvaessa.
Anna.fi: Helpot retkeilyreitit x 6 – jos luontoretkelle on aikaa vain yksi päivä, suuntaa tänne
Jaa oma kokemuksesi