Vaatteet ja varusteet 27.09.2015 Päivitetty 12.08.2021

Näin valitset lapsen ensikengät – Ota huomioon ainakin nämä seikat

Teksti
Christina Boman
Kuvat
Niclas Mäkelä/Otavamedia

Oletko hankkimassa lapselle ensikengät? Lue opas ennen valintaa!

Lapsen ensikenkien valintaan kannattaa varata aikaa. Kenkäostoksille on syytä ottaa aina lapsikin mukaan, sillä pelkän kokonumeron perusteella valintaa ei voi tehdä.

Lue lisää: Lapsen motorinen kehitys.

15 milliä kasvunvaraa kenkään

Kun aikeissasi on ostaa lapselle ensikengät, aloita mittaamalla lapsen jalan koko.

Valitse oikea koko mittaamalla jalkaterän pituus ja lisäämällä siihen 15–17 mm liikkuma- ja kasvuvaraa. Käytössä olevan jalkineen sopiva mitta on jalkaterän pituus + 12 millimetriä.

Jalka kannattaa mitata illalla tai iltapäivälllä, jolloin jalkaterä on suurimmillaan. Ota huomioon, onko kengän kanssa tarpeellista käyttää paksua sukkaa tai pohjallista. Kokonumerot ovat usein viitteellisiä, minkä vuoksi kenkiä ei tulisi valita pelkästään niiden perusteella.

Keskustele ensikenkien valinnasta Kaksplus.fi:n foorumilla.

Mittaa molemmat jalkaterät. Osta ensikengät aina isomman jalan mukaan. Sovita jalkineita molempiin jalkoihin. Suositeltavaa on, että lapsi olisi itse mukana sovittamassa uusia jalkineita. Kävelyn ja hyppimisen tulisi näyttää yhtä luonnolliselta kuin ilman kenkiä.

Hyvät ensikengät ovat ohutpohjaiset

Pienen lapsen jalka kehittyy vielä, joten ensikengät on syytä valita tarkasti.

Hyvän jalkineen ominaisuuksia ovat riittävä liikkumis- ja kasvuvara, ohut, pehmeä, taipuisa ja pitävä ulkopohja, tasainen ja muotoilematon pohjallinen ja suora lesti.

Liian napakka istuvuus kengässä rajoittaa jalan normaalia kehitystä ja passivoi lihaksia. Se heikentää verenkiertoa ja voi johtaa epämuodostumiin sekä muuttaa alaraajojen toimintoja.

Lasten kengissä ei saisi olla korkoa, sillä matalakin korko muuttaa kehon asentoa Lisäksi kengän tulisi olla mahdollisimman kevyt ja materiaali mahdollisimman hengittävää.

Älä käytä kenkiä sisällä

Ensikengät eivät ole mikään lelu, vaikka monet lapset niihin kovasti tykästyvätkin. Sisällä niitä ei siis ole syytä käyttää.

Kengät kannattaa pukea jalkaan vasta ulos lähtiessä, sillä terve jalkaterä on joustava, vahva ja se mukautuu erilaisille kävelyalustoille. Jalkineiden ensisijainen tehtävä on suojata lapsen jalkaterää kylmältä, kuumalta, kolhuilta, kemikaaleilta ja kovalta alustalta.

Lähde: Riikka Kaartinen, Jonna Mäkilä ja Leila ­Pitkänen: Opas lasten jalkineiden valintaan

Lue myös:

Lapsen kengän koko – katso kätevä kokotaulukko

Ensiaskeleet – 9 kysymystä kävelemään oppimisesta

Lapsen kengät on tärkeää valita oikein – 9 vinkkiä laadukkaiden kenkien ostoon

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X