Vaatteet ja varusteet 04.02.2019 Päivitetty 13.08.2019

Tarvitseeko lapsi leluja? Bloggaajan testin mukaan ei

Äiti ja Melukylän lapset -blogin Terhi testasi, kumpi esine hänen 9 kuukauden ikäistä lastaan kiinnostaa enemmän: tyhjä limsapullo vai hymynaamainen helistin. Vastauksen voitte jo arvata.

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Äiti ja Melukylän lapset -blogia kirjoittava kuuden lapsen äiti Terhi kirjoitti blogissaan vauvaperheitä kutkuttaneesta testistä: Valitseeko vauva mieluummin hänelle varta vasten ostetun lelun vai satunnaisen kodin tavaran?

Terhi päätti kokeilla asiaa 9 kuukauden ikäisen kuopuksensa Saagan kanssa – ja yllättyi todella testin tuloksesta.

Edes suosikkilelu ei kelvannut

Mihin niitä leluja muka tarvitaan? -kirjoituksessaan Terhi antoi isompien lastensa valita erilaisia kuopukselle mieluisia leluja sekä satunnaisesti kodista löytyviä tavaroita niiden pareiksi.

Tämän jälkeen Terhi ja perheen muut lapset asettivat tavaraparit vuorotellen vauvan eteen ja katsoivat, kummasta tavarasta vauva kiinnostuu.

Ihmetys oli suuri, kun seitsemästä tavaraparista Saaga ei valinnut kertaakaan lelua, vaan joka kerta kodin satunnaisen esineen!

Älä suotta laita rahojasi leluihin, vaan hyvin kelpaa tyhjä leivinpaperipakkaus, juomapullo ja vaikka avaimet, Terhi vitsaili testin jälkeen.

Olin ihan varma, että kun hänen suosikkinsa (mustavalkoinen panda) laitetaan siihen eteen hän valitsee sen, mutta eipäs valinnutkaan.

Älä anna lapsen leikkiä millä tahansa

Asia ei tietenkään loppujen lopuksi ole ihan näin yksinkertainen.

Lasta voivat kiinnostaa kodin tavalliset tavarat siksi, ettei niitä yleensä jätetä pienten käsien ulottuville. Uusissa tavaroissa voi olla tuttuja leluja enemmän ihmeteltävää, ja niiden leluista poikkeavat värit ja muodot kiinnostaavat jo erilaisuutensa vuoksi.

Testin todennäköinen tulos ei kuitenkaan tarkoita, että lelulaatikot joutaisivat roskikseen tai ettei lapsi tarvitsisi leluja, koska viihtyy kotoa jo löytyvien esineiden seurassa aivan yhtä mainiosti.

Pienten lasten leikkeihin ei saa antaa kodin monenkirjavia tavaroita, etenkään valvomatta. Niistä voi irrota lapsille haitallisia kemikaaleja sekä osia, jotka aiheuttavat tukehtumis- tai kuristumisvaaran.

Lasten leikkeihin sopivat lelut, sillä lelujen turvallisuusvaatimukset ovat tavallista tiukemmat. Erityisesti alle 3-vuotiaat tutustuvat maailmaan laittamalla esineitä suuhunsa, joten heidän lelujensa kohdalla vanhemman on oltava erityisen tarkkana: esimerkiksi lelujen ikärajoituksia on noudatettava.

Lelut ovat myös monin tavoin lapsille tärkeitä: ne kehittävät lapsen taitoja, auttavat eläytymään roolileikkeihin ja ovat yksinkertaisesti ihania.

Terhin toteuttama testi on kuitenkin hyvä muistutus siitä, että lapsen mielikuvitus on rajaton eikä jokaista leikkiä varten tarvita siihen täydellisesti sopivaa lelua – vähempikin riittää, sillä lapsen mielikuvitus tekee tavanomaisestakin kiinnostavaa.

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X