Vauva vihaa aurinkolaseja? Optikko tietää 5 kikkaa, joilla rillit pysyvät jopa taaperon päässä

Hyvin istuvat aurinkolasit ja sinnikkyys ovat valttia vauvojen ja taaperoiden aurinkolasien käytössä.

Teksti
Johanna Jantunen
Kuvat
iStock

Rillit ehtivät olla lapsen päässä kaksi sekuntia, kun ne jo lentävät maahan. Kuulostaako tutulta? Silmien suojaaminen olisi tärkeää, mutta vauva ei suostu pitämään aurinkolaseja.

Kysyimme optikolta, mikä olisi neuvoksi tavalliseen ongelmaan. Kehysten ja aurinkolasien tuotepäällikkö Hanna Airio Silmäasemalta kertoi viisi vinkkiä.

1. Aloita totuttelu jo vauvavaiheessa

Jos vauvasi ei vielä ole ehtinyt taaperoikään, aloita aurinkolaisen totuttelu jo nyt, vaikka vauva saattaisikin haroa lasit pois kasvoiltaan.

Taaperoikäiselle aurinkolaseihin totuttelu saattaa olla hankalinta, koska heillä on jo oma tahto ja taito riisua lasit pois. Mutta ei ole auttamattoman myöhäistä totuttaa taaperoakaan.

2. Tarkista, että lasit oikeasti sopivat lapselle

Lasten aurinkolasien pitää olla hyvin istuvat, oikean kokoiset ja optisesti laadukkaat, jotta lapsi motivoituu käyttämään aurinkolaseja silmillään. Huonosti istuvat tai huonolaatuisilla linsseillä varustetut aurinkolasit voivat tuntua lapsesta ikäviltä, minkä takia taapero ei suostu pitämään aurinkolaseja päässään.

Vauva- ja taaperoikäisten malleihin sisältyy usein kuminauhalenkki, jonka avulla aurinkolasit pysyvät päässä paremmin. Sangattomat, vain pään taakse menevällä kuminauhalla varustetut mallit ovat parhaita ihan vauvoille, jotka makaavat selällään vaunuissa. Pystymmässä matkaava taapero voi jo valita sangallisen, lisälenkillä varustetun mallin.

Aurinkolasien ostamisessa verkossa kannattaa hyödyntää ikäsuositusta, joka on usein mainittu mallin tiedoissa. Esimerkiksi ihan pienimmät lasit ovat ikähaitarille 0-2 vuotta.

Lasten aurinkolasien kokoa arvioitaessa pätee usein sama kuin esimerkiksi pipoja ostettaessa. Toiset lapset ovat kapeampi- ja toiset leveämpikasvoisia. Jos laseja ei pääse sovittamaan liikkeeseen vaan ne on ostettava verkkokaupasta, asiakkaalla on onneksi aina palautusoikeus, jos lasit eivät lapselle sovikaan.

Lue myös: Suojaa lapsen herkät silmät – näin onnistut aurinkolasien valinnassa

Jos vauva ei suostu pitämään aurinkolaseja, kannattaa olla sinnikäs.

Aurinkolaseihin totuttelun kanssa kannattaa olla sinnikäs. Lapsen kehittyvät silmät ovat erityisen alttiit uv-säteilylle.

3. Näytä esimerkkiä ja kehu lasta

Leikin ja hauskuuttamisen kautta kannattaa motivoida lasta käyttämään laseja. Kehu lasta kovasti, kun aurinkolasit ovat päässä. Näytä myös itse hyvää esimerkkiä käyttämällä aurinkolaseja.

4. Ole sinnikäs, jos vauva ei suostu pitämään aurinkolaseja

Aurinkolaseja ei kannata väkisin yrittää pitää lapsen päässä. Pakottamalla häntä ei luultavammin saa käyttämään aurinkolaseja. Pakottaminen voi myös aiheuttaa lapselle negatiivisen mielikuvan aurinkolaseista.

Aurinkolasikokeiluja on kuitenkin hyvä jatkaa sinnikkäästi esimerkkiä näyttäen. Älä lannistu, jos vauva ei suostu pitämään aurinkolaseja, vaikka olisit jo muutaman päivän ajan yrittänyt. Sinnikkyys tuottaa usein lopulta tulosta.

Jos aurinkolaseihin tottunut lapsi jonain päivänä kieltäytyy laseista, asiasta ei kannata tehdä numeroa. Seuraavana päivänä lasit saattavat taas kelvata.

5. Lasit päähän vasta auringon häikäistessä

Laita aurinkolasit taaperon silmille vasta ulkona kirkkaassa. Näin hän huomaa, kuinka mukavalta tuntuu katsoa ympärilleen ilman häikäistymistä. Sisällä puettaessa aurinkolasit saattavat pimentää liikaa, ja siksi lapsi haluaa ottaa ne pois silmiltään.

Lue myös: Lääkäri neuvoo: Näin suojaat pikkulapsen ihon hyvin auringolta

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X