Vauvan terveys 13.06.2019

Voiko vauvalle laittaa hyttyskarkotetta? Asiantuntija kertoo, miten vauvan iho kannattaa suojata

Hyttyskarkotteiden tehoaineet ovat liikaa vauvan iholle, joka on vielä hyvin herkkä. Kutinaa voi helpottaa kotikonstilla, joka käy ihan koko perheelle.

Teksti
Piia Sainio
Kuvat
iStock

Hyttyskarkotteet ja hydrokortisonivoiteet kuuluvat kesäretkien vakiovarusteisiin. Mutta kestääkö vauvan iho niitä? Asiantuntija Anne Vuorenmaa Allergia-, iho- ja astmaliitosta kertoo, että varovainen kannattaa olla.

Voiko vauvalle laittaa mitään hyttyskarkotetta?

Hyttyskarkotteita ei pidä laittaa alle 3-vuotiaalle, koska ne voivat ärsyttää lapsen herkkää ihoa. Jos hyttystilanne on paha, karkotetta voi vähän suihkutella lapsen vaatteille, mutta ei suoraan iholle.

Tämä koskee myös tuoksuttomia hyttyskarkotteita. Ihoa ärsyttävä aine ei nimittäin ole hajuste vaan karkotteen vaikuttava aine. Tuotteissa on joko ikaridiinia tai dietyylitoluamidia eli niin sanottua DEETtiä. Ne ovat aineita, jotka voivat aiheuttaa allergisen reaktion tai vähintäänkin ärsytysoireita.

Etenkin vauvan iho reagoi herkästi, koska se on vielä kehittymätön. Siksi ihokontaktia hyttyskarkotteiden kanssa tulee välttää.

Yli 3-vuotiaille voi käyttää samoja hyttyskarkotteita kuin aikuisillekin.

Voiko vauvan vaatteille suihkuttaa hyttyskarkotetta?

Alle 1-vuotiaan vaatteille voi varoen suihkuttaa karkotetta, mutta sen jälkeen pitää varmistaa, ettei ihokontaktia pääse syntymään.

Aikuisen on valvottava, ettei pikkuinen lähde laittamaan vaikkapa paidanhelmaa suuhunsa.

Miten vauvan iho kannattaa suojata hyttysiltä?

Parhaiten vauvan saa suojattua siten, ettei edes vie häntä hyttysparven keskelle. Jos näin kuitenkin pitää tehdä, kannattaa vauvalle pukea pitkähihaista ja -lahkeista ylle.

Hyttystutkijat ovat huomanneet, että vaaleat vaatteet vetävät puoleensa hyttysiä. Siksi tumma, peittävä vaatetus on suositeltavaa, sekä hyttysverkko vaunuihin ja sängyn ylle.

Jos paukamia tulee vauvalle, miten kutinaa voi helpottaa?

Paukamat kutisevat lapsellakin ärsyttävästi. Siksi on tärkeää estää vauvaa raapimasta niitä rikki, koska siten iho tulehtuu helposti.

Kotikonsteista kutinaan toimii niin aikuisille kuin vauvoillekin kylmä kääre: kastele pyyhe kylmällä vedellä ja painele ihoa hellästi. Näin iho rauhoittuu ja kutina helpottuu.

Hydrokortisoni-voidetta voi laittaa myös alle 1-vuotiaalle, mutta vain kuuriluontoisesti.

Antihistamiinilääkkeitä ei voi käyttää vauvoille; oraaliliuokset on tarkoitettu vasta yli 2-vuotiaille. Jos antihistamiinia tarvitaan alle 2-vuotiaalle, siihen pitää ehdottomasti olla lääkärin kirjoittama resepti.

Milloin olisi syytä lähteä lääkäriin paukamien vuoksi?

Lääkärin luona kannattaa käydä, jos turvotus lapsen iholla on laaja-alaista ja lapsi vaikuttaa kovin tuskaiselta kutinansa kanssa.

Voivatko hyttysen pistot olla vaarallisia vauvoille?

Allergisen reaktion ne voivat aiheuttaa, mutta eivät anafylaksiaa eli henkeä uhkaavaa yliherkkyysreaktiota, johon liittyy muun muassa voimakasta turvotusta.

Hyttysen pistot eivät siis ole vaarallisia, vaikkakin paukamat voivat laaja-alaisina säikäyttää vauvan vanhemmat perin pohjin.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X