Vaatteet ja varusteet 28.10.2015 Päivitetty 12.12.2022

Vauvan valokuvaus – Näillä vinkeillä onnistut!

Vauvojen valokuvaus on kimuranttia puuhaa, sillä vauva ei poseeraa käskystä. Näillä vinkeillä nappaat loisto-otoksia vauvastasi – ilman hammastenkiristelyä.

Teksti
Anna Nummisto
Kuvat
Colourbox

1. Suunnittele aikataulu

Älypuhelimella on helppo räpsiä tilannekuvia, mutta kunnollista kuvaussessiota kannattaa suunnitella etukäteen. Kuvaukset kannattaa ajoittaa vauvan päivärytmin mukaan. Kameraa ei siis ole fiksuinta kaivaa esille silloin, kun vauva on kärttyisimmillään eli nälkäinen tai väsynyt.

Kuvaukseen ei myöskään kannata ryhtyä silloin, kun olet itse väsynyt – ja poltat päreesi pienestäkin ylimääräisestä sähellyksestä. Vauva aistii mielentilasi ja hermostuu, jos sinäkin alat hätäillä.

Lue lisää: Lasten valokuvaus on taitolaji

Lue myös: Vauvan videokuvaus: näin onnistut

2. Valmistaudu hyvin

Etsi kaikki valokuvaukseen tarvittavat tavarat, laitteet ja rekvisiitta esille ennen kuin tuot vauvan kuvauspaikalle. Tarkkaavaista vauvaa kiinnostaa kaikki pikkutilpehööri linssinsuojuksista kameran kantohihnaan, joten sinun on pidettävä vauvaa tarkasti silmällä. Et siis voi juoksennella ympäri asuntoa etsimässä milloin mitäkin tarviketta.

Muista varata käden ulottuville myös puklurätti!

Lue myös: Elämä vauvan kanssa – Kuvitelmat vastaan todellisuus

3. Valitse vaatteet

Vastasyntyneen suloiset piirteet tulevat parhaiten esiin, kun puet vauvan mahdollisimman yksinkertaisiin ja vaaleisiin vaatteisiin. Jos haluat ikuistaa pikkupalleron alasti, kannattaa vauva riisua hyvissä ajoin ennen kuvausta. Näin vaatteiden aiheuttamat painaumat ehtivät hävitä iholta. Myös vaippaa kannattaa löysätä samasta syystä.

Joskus vastasyntyneen pää saattaa olla hassunmallinen ja kuvassa epäsuhtaiset muodot korostuvat entisestään. Pikkuruinen myssy auttaa tasaamaan pään mittasuhteita ja rajaa vauvan kasvot kauniisti esiin.

Lue lisää: Koskettavat ja aidot sisustustaulut ja valokuvat ihastuttavat pitkään

4. Laskeudu lattialle

Vauvat eivät poseeraa. He sätkivät, kiemurtelevat ja huitovat, mikä tekee valokuvauksesta todella haastavaa.

Sen sijaan, että yrittäisit kuvata vauvaa luonnottomissa asennoissa huonekalujen tai lelujen päällä, kokeile ennemmin laskeutua vauvan viereen lattialle. Pidä kamera valmiina ja ryhdy tutkimaan matonhapsuja vauvan kanssa.

Parhaat valokuvat syntyvät, kun vauva keskittyy omiin puuhiinsa, eikä hän edes huomaa olevansa kuvattavana.

Lue lisää: Näin vauvan näkö kehittyy

5. Säädä valaistus

Unohda kirkkaat salamavalot, ne saavat yleensä vauvan vain säikähtämään. Kovat valot eivät muutenkaan ole parhaat herkän vauvan piirteiden ikuistamiseen.

Suosi lempeää luonnonvaloa eli kuvaa ulkona tai huoneessa, jossa on paljon ikkunoita. Vältä kuitenkin suoraa vastavaloa. Voit luoda lempeää, epäsuoraa valoa valaisimilla, jotka osoittavat kattoa tai seinää kohti.

Jos kuvaat ulkona, pysy kaukana raa’asta keskipäivän auringosta. Suosi aamuja ja iltoja, kun valo on pehmeä ja lempeä.

6. Hyödynnä kuvankäsittelyohjelmia

Jos kuvaat älypuhelimellasi voit jälkikäsitellä valokuviasi lukemattomilla ilmaisilla sovelluksilla. Hieman heilahtanut kuva muuttuu erilaisten suodattimien avulla hienoksi taideteokseksi.

Myös tietokoneelle ladatut kuvat voi helposti pyöräyttää esimerkiksi Instagramin kautta. Pienet vauvat näyttävät erityisen suloisilta mustavalkoisissa kuvissa. Älypuhelimien kuvankäsittelyn aatelia on Snapseed-sovellus.

Lue lisää: Näin luot persoonallisen ja kauniin Instagram-tilin

7. Kuvaa usein

Mitä enemmän kuvaat, sitä parempia otoksia saat. Vauva tottuu valokuvaukseen eikä pian enää säikähdä isointakaan objektiivia tai salamavalon räiskettä.

Pidä siis kamera ladattuna tai nappaa kuvia älypuhelimella päivittäin. Keskity yksityiskohtiin, kuten suloisiin pieniin jalkoihin ja käsiin, joista vauvan hurjan kasvuvauhdin huomaa parhaiten.

Lähteet: Digital-photography-school.com, Babycenter.com

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X