Näin vauvan näkö kehittyy – Silmien toiminnot aikuisen tasolla vasta kouluiässä

Vauvan näkö kehittyy koko ensimmäisen vuoden ajan. Kasvoista kiinnostuu jo vastasyntynyt, joka näkeekin vain hyvin lähelle.

Teksti Toimitus
Kuvat Colourbox
Näin vauvan näkö kehittyy

Vastasyntyneen vauvan näkö on vielä melko huono, mutta se kehittyy nopeasti. Erilaiset näköaistimukset ovat näkökyvyn kannalta tärkeitä.

Kaksiviikkoinen vauva näkee lähellä (alle puolen metrin päässä) olevan esineen tai ihmisen hyvin: vauva esimerkiksi kohdistaa katseensa äidin kasvoihin sylissä. Hän saattaa alkaa jo hakea katsekontaktia.

Vauvan näkö on oppimisen perusta

Jo vastasyntynyt on kiinnostunut ”hymynaamasta”, varsinkin vanhempiensa, koska vanhempiensa katseen ja ilmeiden kautta hän saa välittömän positiiviisen palautteen tekemisistään.

Pieni vauva tekee alussa sattumanvaraisesti kaikenlaista. Vauvan näkö on tärkeä väline vuorovaikutuksen ja taitojen kehittymisen kannalta. Vauva nopeasti vanhempiensa ihastuneista ilmeistä, ja tietenkin myös äänistä ja kosketuksista, mistä asioista saa parhaan palautteen, ja alkaa vähitellen tehdä lisää tämänkaltaisia asioita.

Tähän välittömään positiiviseen palautteeseen perustuu vauvan ja isommankin lapsen, ehkä jopa aikuisen, oppiminen. Katseesta ja sitä vahvistavasta vastavuoroisesta hymystä rakentuukin lapsen ja hänen vanhempiensa tärkeä varhainen vuorovaikutus, jonka pohjalle kaikki myöhempi oppiminen perustuu.

Vauva erottaa värit kuuden viikon iässä

Kuukauden iässä vauva alkaa seurata katseellaan heiluvaa esinettä. Värejä vauva alkaa erottaa ja kiinnostua niistä noin kuuden viikon iässä; ensin punaisen ja sitten vihreän.

Kaikki aistit yhteistyössä

Vauvan kaikki aistit tekevät yhteistyötä ja auttavat toinen toistaan edistymään. Jotta vauvan näkö kehittyisi, hänen täytyy olla tarkkaavainen ja kiinnostunut ympäristöstään. Kiinnostusta taas ruokkii hienomotoriikan kehittyminen: kun vauva saa käsillään otteen lelusta ja pystyy viemään sen suuhun, hän saa lelusta moniaistillisen kokemuksen. Välillä vauva ottaa tavaran pois suusta, kääntelee ja katselee sitä eri puolilta ja etäisyyksiltä.

Näissä harjoituksissa kehittyy näöntarkkuuden, silmien kohdistuskyvyn ja katseen siirtokyvyn lisäksi myös silmän tarkennuskyky.

Nelikuukautinen pystyy kohdistamaan katseensa

Nelikuukautinen pystyy siirtämään katseensa lähellä olevasta esineestä tai ihmisestä kauempana olevaan. Vauva tarkastelee mielellään käsiään. Väreistä vauva tunnistaa nyt myös sinisen ja keltaisen.

Puolivuotiaan vauvan näkö yltää jo metrien päähän

Puolivuotias osaa käyttää täydellisesti kahta silmäänsä, eli niin sanottu stereonäkö toimii. Myös väri- ja syvänäkö ovat jo kehittyneet. Lapsi kääntää vaivattomasti katseensa ihmisestä tai esineestä toiseen. Hän erottaa tutun ihmisen tai lelun muutaman metrin päästä. Silmän koko on noin 2/3 lopullisesta koosta.

Kymmenkuukautinen erottaa roskat matolta

Kymmenen kuukauden iässä vauvan näkö on kehittynyt tarkemmaksi: lapsi erottaa jo matolta roskat ja yrittää nyppiä niitä, kun sorminäppäryys riittää.

Vauvan näkö kehittyy pitkään: Silmien toiminnot aikuisen tasolla vasta kouluiässä

Yksivuotias pystyy sovittamaan silmien liikkeen ja havainnot vartalon liikkeisiin. Näköjärjestelmän kehittyminen vie vuosia, ja vasta kouluiässä silmien toiminnot ovat aikuisen tasolla.

Juttua varten on haastateltu silmätautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Markku Leinosta TYKS:in silmätautien klinikalta.

Lue myös:

Miksi vastasyntyneen silmien väri vaihtuu? 

Näistä merkeistä tunnistat, että pieni lapsi ei näe kunnolla

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 21.10.2015.

Kommentit

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Lue seuraavaksi

Yhteistyössä