Vauvan kehitys 22.07.2019 Päivitetty 29.02.2024

Näin vauvan näkö kehittyy – Silmien toiminnot aikuisen tasolla vasta kouluiässä

Vauvan näkö kehittyy koko ensimmäisen vuoden ajan. Kasvoista kiinnostuu jo vastasyntynyt, joka näkeekin vain hyvin lähelle.

Teksti
Toimitus
Kuvat
Colourbox

Vastasyntyneen vauvan näkö on vielä melko huono, mutta se kehittyy nopeasti. Erilaiset näköaistimukset ovat näkökyvyn kannalta tärkeitä.

Kaksiviikkoinen vauva näkee lähellä (alle puolen metrin päässä) olevan esineen tai ihmisen hyvin: vauva esimerkiksi osaa jo kohdistaa katseensa äidin kasvoihin sylissä ollessaan. Hän saattaa myös alkaa jo hakea katsekontaktia.

Vauvan näkö on oppimisen perusta

Jo vastasyntynyt on kiinnostunut ”hymynaamasta”, varsinkin vanhempiensa, koska vanhempiensa katseen ja ilmeiden kautta hän saa välittömän positiivisen palautteen tekemisistään.

Vauvan näkö onkin tärkeä väline vuorovaikutuksen ja taitojen kehittymisen kannalta. Vastasyntynyt vauva tekee alussa sattumanvaraisesti kaikenlaista. Vauva kuitenkin oppii nopeasti vanhempiensa ihastuneista ilmeistä, äänistä ja kosketuksista, mistä asioista saa parhaan palautteen, ja alkaa vähitellen tehdä lisää tämänkaltaisia asioita.

Tähän välittömään positiiviseen palautteeseen perustuu vauvan ja isommankin lapsen – ehkä joiltakin osin jopa aikuisen – oppiminen. Katseesta ja sitä vahvistavasta vastavuoroisesta hymystä rakentuu lapsen ja hänen vanhempiensa tärkeä varhainen vuorovaikutus, jonka pohjalle kaikki myöhempi oppiminen perustuu.

Vauva erottaa värit kuuden viikon iässä

Vauvan näkö kehittyy vauhdilla vastasyntyneestä alkaen. Kuukauden iässä vauva alkaa seurata katseellaan heiluvaa esinettä. 

Värejä vauva alkaa erottaa ja kiinnostua niistä noin kuuden viikon iässä; ensimmäisenä hän erottaa punaisen ja sen jälkeen vihreän.

Kaikki aistit yhteistyössä

Vauvan kaikki aistit tekevät yhteistyötä ja auttavat toinen toistaan edistymään. Jotta vauvan näkö kehittyisi, hänen täytyy olla tarkkaavainen ja kiinnostunut ympäristöstään. Kiinnostusta ruokkii hienomotoriikan kehittyminen: kun vauva saa käsillään otteen lelusta ja pystyy viemään sen suuhun, hän saa lelusta moniaistillisen kokemuksen. Välillä vauva ottaa tavaran pois suusta, kääntelee ja katselee sitä eri puolilta ja etäisyyksiltä.

Näissä harjoituksissa kehittyy näöntarkkuuden, silmien kohdistuskyvyn ja katseen siirtokyvyn lisäksi myös silmän tarkennuskyky.

Nelikuukautinen pystyy kohdistamaan katseensa

Nelikuukautinen pystyy siirtämään katseensa lähellä olevasta esineestä tai ihmisestä kauempana olevaan. Tässä iässä vauva tarkastelee mielellään käsiään. Väreistä vauva tunnistaa nyt myös sinisen ja keltaisen.

Puolivuotiaan vauvan näkö yltää jo metrien päähän

Puolivuotias osaa käyttää täydellisesti kahta silmäänsä, eli niin sanottu stereonäkö toimii. Myös väri- ja syvänäkö ovat jo kehittyneet. Lapsi kääntää vaivattomasti katseensa ihmisestä tai esineestä toiseen. Hän erottaa tutun ihmisen tai lelun muutaman metrin päästä. Silmän koko on noin 2/3 lopullisesta koosta.

Kymmenkuukautinen erottaa roskat matolta

Kymmenen kuukauden iässä vauvan näkö on kehittynyt aiempaa tarkemmaksi: lapsi erottaa jo matolta roskat ja yrittää nyppiä niitä, kun sorminäppäryys riittää.

Vauvan näkö kehittyy pitkään

Yksivuotias pystyy sovittamaan silmien liikkeen ja havainnot vartalon liikkeisiin. Näköjärjestelmän kehittyminen vie vuosia, ja vasta kouluiässä silmien toiminnot ovat aikuisen tasolla.

Juttua varten on haastateltu silmätautien erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Markku Leinosta TYKS:in silmätautien klinikalta.

Lue myös: Miksi vastasyntyneen silmien väri vaihtuu? 

Lue myös: Näistä merkeistä tunnistat, että pieni lapsi ei näe kunnolla

Juttu julkaistiin ensimmäisen kerran 21.10.2015.

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X