Voiko posket rasvata pakkasella, miten suojautua purevalta tuulelta? – Lukijoiden parhaat vinkit pakkasta vastaan
Pakkanen ei estä pulkkamäkeä, kunhan lapsen ulkovaatetuksesta on huolehdittu kunnolla. Lue lukijoiden vinkit, kuinka lapsi varustetaan kirpeään pakkasilmaan oikein.
Talvi saapui viimein kaikkialle Suomeen — mittari näyttää selvästi miinusta. Lapsen ulkovaatetuksen kanssa kannattaa nyt olla erityisen tarkkana, sillä pakkasessa lapsi on herkkä paleltumille ja vilustumiselle.
Kasvot voi rasvata, mutta vähintään tuntia ennen ulkoilua
Kaksplussan keskustelupalstalla nimimerkki aapee kuvailee lapsen talviulkoiluun liittyvän tilanteen, jonka monet muutkin vanhemmat ovat varmasti joskus kohdanneet:
Voi helkutin helkutti. Mitään tuo ei koskaan valita ja on oikea kuumakalle. Just vasta laitettiin ekoja kertoja talvivaatteet päälle. Nyt sit kun ulkoiltiin tänään (lapsi ei tosiaan palellut!) niin yhtäkkiä katoin, että posket ihan tulipunaiset ja niiden sisällä vaaleammat läikät (paleltumia?). Tultiin sisälle ja vähän ajan päästä väri palautui normaaliksi eli ei mitään vakavaa kuitenkaan.
Vaan mitäs vastaisuudessa? Enhän minä millään pysty tuon koko naamaa ulos peittämään? Rasvojahan ei nykypäivänä suositella…
Keskustelun aloittaja epäilee, ettei rasvoja kannata sivellä lapsen kasvoille. Rasvan käyttö pakkassuojana herättääkin mielipiteitä puolesta ja vastaan.
Mä kyllä siltikin käytän lapsilla vitalista. Suojaa kuitenkin jonkun verran. Se pitää vaan muistaa laittaa hyvissä ajoin ennen ulos lähtöä.
Rasvat lisäävät paleltumariskiä JOS ovat vesipohjaisia, mitä esim. Vitalis ei taida olla. Haet siis vaikka apteekista sopivaa, siellä osaavat kyllä neuvoa.
Myös sellaiset rasvat, jotka EIVÄT ole vesipohjaisia, lisäävät paleltumariskiä. Levität poskille voidetta, mutta lapsi hyvin todennäköisesti hikoilee sinne alle ja tadaa, paleltuma.
Pihlajalinna Laser Tilkan ihotautilääkäri Marika Schröder ei suosittele rasvan käyttöä. Rasvan ja ihon väliin kertyy hikeä, joka jäätyessään voi vaurioittaa ihoa jopa herkemmin kuin ilman voidetta. Tavallista kasvovoidetta voi kuitenkin tarvittaessa laittaa iholle aamuisin ja iltaisin — kunhan ulos ei mene heti rasvan levityksen jälkeen. Kosteusvoide imeytyy ihoon tunnin aikana.
Karvareuna lämmittää
Lapsen järkevä pukeminen voi tuntua päivittäiseltä lottoarvonnalta. Vaikka lapsi ei valittaisi kylmää, ja näyttäisi olevan varsin tyytyväinen oloonsa, hetken ulkoilun jälkeen tilanne voi olla aivan toinen. Leikkikentältä on turhauttavaa palata takaisin hakemaan lisävaatetusta, vaikka matka kotiin olisikin lyhyt. Jos taas lapsi on päivisin hoidossa tai koulussa, vaatevalinnoissa on onnistuttava kerralla heti aamulla.
Kaksplussan lukijat kehottavat olemaan tarkkana etenkin pään alueen suojaamisessa.
Laita lapselle kunnolla ylävartalolle vaatetta päälle, ettei varmasti oo kylmä. Ja villakypärä. Viimassa vielä kaulahuivi naaman eteen.
Karvareunainen huppu estää tuulen purevuuden vielä tavallistakin paremmin:
Mä ihmettelin kauan karvareunushuppumuotia, kunnes ostin itse takin, josta sitä reuhkaa ei saanutkaan hupusta irti. Kyllä on hyvä keksintö! Jostain syystä suojaa kasvoja tosi hyvin, vie tavallaan viimalta terän, kun liehuu tuossa ympärillä, kirjoittaa nimimerkki Srp.
Kasvot saa parhaiten suojattua kypärämyssyllä. Herkkä kaula saa suojaa kaulahuivista, pitkästä kaulurista tai tuubihuivista, jonka voi nostaa aina poskipäiden korkeudelle.
Väljyyttä vaatteisiin
Huolellinen säänmukainen pukeutuminen on tärkeää kaikenikäisille. Teini-ikäinen ei anna enää pukea itseään, mutta huolehdi, ettei hän lähde ulos takki auki tai nilkat paljaana — tennareissa ja vajaamittaisissa housuissa kulkeminen ei sovi Suomen talvi-ilmastoon. Seurauksena voi olla akuutteja tai kroonisia kylmänkyhmyjä, ja vakavimmillaan jalkoihin tulee paleltumavammoja.
Tiukat sukat ja kengät puristavat pintaverenkiertoa, jolloin vaarana on kylmävaurio, kun viileässä tai kylmässä ilmassa oleskellaan kauan aikaa. Lisäksi tiukat vaatteet paleltavat, koska vaatteen ja ihon alle ei jää tarpeeksi ilmaa, joka toimisi lämmöneristäjänä.
Lähteet: terveyskirjasto.fi, pihlajalinna.fi, yle.fi, kylmainfo.fi
Jaa oma kokemuksesi