Vapaa-aika 17.09.2022 Päivitetty 07.11.2022

Älä ikinä onnittele raskaudesta, josta et ole täysin varma – 3 hyvää syytä pysyä hiljaa

Jos onnittelet raskaudesta aiheetta, voi se sattua toiseen todella pahasti.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Hyvä nyrkkisääntö on, että perheenlisäyksen suunnittelemisesta ei pidä koskaan udella. Onnittelutkin kannattaa esittää vasta, kun henkilö itse on ottanut vauvauutisen puheeksi.

Vaikka joku näyttäisi olevan pieniin päin tai olisi muu syy olettaa, että perheenlisäystä olisi tulossa, kieli on parempi pitää kurissa. Listasimme kolme hyvää syytä, miksi.

Lue myös: ”Sitäkö on pulla taas uunissa, heh!” – Älä ole nolo, ota haltuun raskausonnitteluetiketti!

Syy 1: Se on loukkaavaa

On loukkaavaa tuoda ilmi, että toisen vatsa pullottaa niin, että näkyä voi erehtyä luulemaan raskausvatsaksi.

Vatsan pömpötys ei välttämättä ole seurausta ylipainosta. Kaikkien kehot ovat yksilöllisiä. Lisäksi monet suolistosairaudet, kuukautiset tai ihan vain lounas voivat saada vatsan paisumaan.

Lienee sanomattakin selvää, että oli syy mikä tahansa, asiasta huomauttaminen voi kolhaista kommentoinnin kohteen itsetuntoa.

Syy 2: Se voi satuttaa

Koskaan ei voi varmuudella tietää, mitä toinen käy läpi.

Jos henkilö on tahattomasti lapseton tai jos hän on äskettäin kokenut keskenmenon, raskaudesta utelu ja erheellinen onnittelu käyvät todella kipeää.

Raskausuutiseen on aina parasta odottaa vahvistusta ennen kuin ryntää onnittelemaan tai kysymään, miten nyt edistyy. Näin on parasta toimia siinäkin tapauksessa, jos tietää, että henkilö yrittää parhaillaan lasta.

Lue myös: Yhden lapsen äidit: Utelut toisesta lapsesta satuttavat

Syy 3: Asia ei kuulu muille

Raskaudesta tai sen yrittämisestä keskusteleminen ei ylipäätään kuulu small talkiin. Tilannetta voisi verrata siihen, että harva rupeaa tenttaamaan tuntemattomilta tai edes työkavereilta, mikä heidän poliittinen kantansa tai uskonnollinen vakaumuksensa on.

Vaikka ihminen olisi läheinen, lapsen saaminen on henkilökohtainen asia. Niinpä keskustelun on hyvä edetä niillä ehdoilla, jotka henkilö itse sille asettaa.

Toinen tilanne tietysti on, jos keskustelukumppani on halukas puhumaan aiheesta. Myös raskaana olevan vointia on toki sallittua ja ystävällistä tiedustella, jos raskaus on jo julkista tietoa.

Jos mokasit, tee näin

Mitä jos kuitenkin tulee ihastelleeksi toisen vatsaa, jossa ei kasvakaan vauva? Tai jos lipsauttaa oletuksensa ääneen ennen kuin ehtii edes ajatella?

On parasta, ettei selittele asiaa. Rehti anteeksipyyntö on paikallaan. “Ai oho, sori” ei riitä!

Jos mokaat, älä puolustele itseäsi tai varsinkaan perustele toisen ulkoisesta olemuksesta käsin, mikä sai sinut erehtymään. Toki, jos onnittelusi perusteena ovat kuulopuheet, tämän voi tuoda esille. Silloinkin on silti pahoiteltava erheestä ja myönnettävä, että teki virheen.

Onko sinulla kokemusta aiheesta?

Kerro meille kokemuksistasi! Vastaukset ovat anonyymeja ja niitä käytetään tulevan artikkelin lähteenä.

Lue myös: Yhden lapsen äidit: Utelut toisesta lapsesta satuttavat

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X