Vapaa-aika 11.02.2023 Päivitetty 14.06.2023

5 nykyisin tavallista nimeä, joista tuli tunnettuja suomalaiskirjailijoiden ansiosta

Tiesitkö näiden nimien alkuperää entuudestaan?

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Kirjallisuudella on kyky muuttaa ajatteluamme ja maailmankuvaamme. Sama vaikutus ulottuu myös nimistöön, kun yleisö innostuu raikkaalta kuulostavista nimistä tai rakkaista henkilöhahmoista.

Tietokirjailija Marianne Kiskola avaa teoksessaan Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja) muun muassa suomalaisen nimistön historiaa.

Kirjassa Kiskola kokoaa yhteen liudan nimiä, jotka ovat tulleet tunnetuiksi ulkomaisten ja kotimaisten kirjailijoiden vaikutuksesta. Poimimme muutaman esimerkin Kiskolan löydöistä, mitä tulee suomalaisten kirjailijoiden tuotantoon.

Lue myös: 5 nykyisin vakiintunutta nimeä, jotka olivat alun perin kirjailijoiden päähänpistoja

Aino

Monitoimimies Elias Lönnrot (1802–1884) tunnetaan lääkärinä, tutkijana ja Suomen kansalliseepoksen Kalevalan kokoajana. Marianne Kiskolan mukaan nimi Aino on Lönnrotin käsialaa. Aino on sanan ainoa lyhenne, josta muodostui henkilönnimi yhdelle Kalevalan tunnetuimmista hahmoista.

Aino kuuluu nykyvanhempien suosikkinimiin. Se oli suosituin tyttövauvoille annettu etunimi vuosina 2017, 2019 ja 2020.

Jari

Kirjailija Jalmari Finne (1874–1938) loi tiettävästi nimen Jari. Kiskolan mukaan nimi syntyi vuonna 1937, jolloin Finnen kummipoika kastettiin Jariksi. Digi- ja väestötietoviraston tilasto osoittaa, että nimi tuli ensimmäistä kertaa käyttöön joskus vuosien 1920–1939 välillä.

Suosituimmillaan nimi oli 1960–1970-lukujen aikana, jolloin Jari annettiin nimeksi yli 32 000 pojalle.

Mieleen toki juolahtaa, voisiko Jari olla lyhenne kirjailijan omasta etunimestä.

My tai Myy

Suomenruotsalainen kirjailija Tove Jansson (1914–2001) jätti jälkensä kirjallisuushistoriaan eritoten Muumi-kirjoillaan. Yksi Muumimaailman rakastetuimmista hahmoista on temperamenttinen Pikku Myy (Lilla My).

Myy ei nimenä ollut Janssonin omaa keksintöä, vaikka hänen kirjansa tekivätkin sen tunnetuksi. Marianne Kiskolan mukaan nimen keksi Janssonin eno, matematiikan lehtori Harald Hammarsten.

Hammarsten perusteli keksintöään niin, että kreikan kielen kirjain myy oli aiemmin mikronin tunnus ja siten sen voi ajatella tarkoittavan ”pienintä, mitä on olemassa”. Se sopii erinomaisesti hahmolle, joka pienen kokonsa ansiosta mahtuu vaikka taskuun!

My tai Myy eivät kuulu nykyisen nimistön valtavirtaan. Ei silti liene liioiteltua väittää, että kaikki ovat ainakin kuulleet nimen joskus, oli siinä sitten yksi tai kaksi y:tä.

Seija

Etenkin suurten ikäluokkien nimenä tunnettu Seija mahtuu tälläkin hetkellä yleisimpien etunimien top 20 -listauksen loppuun. Kiskolan mukaan kirjailija Yrjö Karilas (1891–1981) nimesi tyttärensä Seijaksi vuonna 1917.

Tunnetuksi nimi tuli vasta perheen ystävän, kirjailija Hilja Haahden (1874–1966) vaikutuksella. Haahti kirjoitti romaanin Seija-tyttösen tarina, joka julkaistiin vuonna 1924.

Sinikka

Vaikka nimeä Sinikka oli annettu muutamia kappaleita jo ennen 1900-lukua, nimen suosion arvellaan kasvaneen ennen kaikkea runoilija Eino Leinon (1878–1926) ja tämän näytelmän Lalli (1907) ansiosta.

Kiskola huomauttaa, että tästä siniseen viittaavasta nimestä on syntynyt myös lyhyempi muoto Sini.

Artikkelin lähteinä on käytetty Marianne Kiskolan teosta Tunnetko nimesi? Kiehtova matka nimien maailmaan (2022, Kirjapaja) sekä Digi- ja väestötietoviraston nimipalvelua.

Lue myös: 5 maailmalla yleistä sukunimikäytäntöä, joihin Suomessa ei ole totuttu

Kommentit (1)

Hohhoijaa. Hyvin kaukaa haettua taas. Ei noita kirjoja ja kirjailijoita tunne kukaan.

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X