Vapaa-aika 04.12.2020 Päivitetty 18.08.2023

Äitiysloma on viimein aikaa ikuisuushaaveiden toteuttamiselle – nämä 11 unelmaprojektia sopivat vauvavuoteen

Dialogin rakentelua, henkilöhahmojen miettimistä ja loputtomia hetkiä koneen äärellä.  Äitiysloma voi olla ihanan aikatauluttamatonta aikaa ja juuri se aikatauluttomuus auttoi, kun halusin äitiyslomalla kirjoittaa kirjan.

Teksti
Maija Kajanto
Kuvat
iStock, Maija Kajanto

Painoin kotioven kiinni, kiisin pikavauhtia lähimpään kahvilaan, tilasin lattekahvin ja avasin koneen. Silmät hakivat paitsi tekstinkohtaa, johon kirjoitus viimeksi jäi, myös kelloa: kuinka paljon olisi tällä kertaa aikaa käyttää käsikirjoitukseen ennen kuin rintojen pakotus tai tekstari kotoa pakottaisivat lähtemään?

Olen aina halunnut kirjoittaa kirjan. Vaikka vauvavuonna väsymys oli välillä jotain ihan tajutonta, oli kuitenkin sellainen olo, että nyt voisin yrittää; keskeneräinen käsikirjoitus oli huudellut pöytälaatikossa jo hetken. Aivot olivat myös saaneet vähän lepoa, kun vauvan kanssa kotona oleminen tarjosi tauon työelämän hektisyyteen.

Kirjoittaminen vaati aina vähän erikoisjärjestelyjä. Vauvan päiväunien aikaan pumppailin maitoa ja koetin jättää vauvan syötettynä kotiin isänsä kanssa. Onneksi kun koneen sai auki, vanha kirjoitusrutiini potkaisi itsensä vaihteelle ja tekstiä syntyi. Myöhemmin, kun lapsi kasvoi ja olin hänen kanssaan hoitovapaalla, kotoa lähteminen oli jo helpompaa. Taapero jäi isän tai lastenvahdin hoitoon, kun itse lähdin kirjoittamaan.

Lopputuloksena oli muutamien käänteiden jälkeen kustannussopimus. Esikoisromaanini Mittoja ja tilaustöitä (Myllylahti) näki päivänvalon kesällä 2019. Alkuun pääsyn jälkeen olikin jo helpompaa tuottaa valmista tekstiä ja sain jatko-osan Itsepä tilasit kirjakauppoihin syksyllä 2020. Se kertoo yllätysraskaudesta ja vauvamaailman ensi hetkistä.

Äitiysloma ja hoitovapaa olivat minulle hyvää aikaa tehdä jotain uutta. Ja oli ihanaa huomata, että saattoi saada jotain luovaa aikaan kaikesta valvomisesta ja hormonihyrskyistä huolimatta!

Olisiko sinun äitiyslomajuttusi toteuttaa kirjahaave tai vaikkapa jokin näistä?

1. Haluaisitko oppia valokuvaamaan?

Lapsen ensimmäiset kuukaudet ja vuodet on ihana ikuistaa ja samalla voi myös opetella uuden taidon.

Valokuvaamisesta voi olla hyötyä niin työelämässä kuin ystävien keskuudessa ja mikäpä olisi parempi malli kuin oma pienokainen! Vihkiytyneemmille asian harrastajille löytyy myös kursseja esimerkiksi työväenopistoilta ympäri Suomen.

Nainen ottaa valokuvaa kotitoimistossa.

Valokuvaus on siitäkin inspiroiva uudeksi harrastukseksi, että sitä voi harjoitella ihan kotona tai vauvan kanssa liikkeellä.

2. Olisiko sinusta äitikaveriksi yksinäiselle?

Moni haaveilee, että olisi aikaa hyväntekeväisyydelle.

Esimerkiksi Mannerheimin lastensuojeluliitto pyörittää Ystäväksi maahanmuuttajaäidille-toimintaa, jossa pääsee paitsi tutustumaan uusiin ihmisiin, myös kurkistamaan uusiin kulttuureihin.

3. Saiko aika lapsen kanssa sinut tutustumaan lastenvaatteisiin?

Lastenvaatemerkkien jälleenmyyjät järjestävät usein kotonaan lastenvaatekutsuja provisiopalkkioilla.

Jälleenmyynti voi olla hauskaa ja sosiaalista puuhaa ja samalla voi myös äitiysloman aikana ansaita pientä lisätuloa.

4. Jaksaisitko nyt opiskella?

Jos opinnot jäivät ennen lapsen saamista kesken, olisiko nyt hyvä hetki harkita niiden jatkamista? Jos hoitoapua on saatavilla, luennoilla oleminen tai gradun tekeminen voivat motivoida nyt toisella tavalla – moni on äitiyslomalla tehnyt jopa väitöskirjaa.

Vauva luontoretkellä äidin kanssa.

Luontoretkellä äidin kanssa.

5. Olisiko aika kaivaa vaelluskengät naftaliinista?

Viihtyykö lapsi kantorinkassa tai onko sinulla isorenkaiset vaunut? Jos kyllä, niin erilaiset kansallispuistot ja muut luontokohteet voivat tarjota aika ihania elämyksiä niin äidille kuin lapselle.

Äitiysloman parhaita puolia on se, että ulkoilmaan pääsee valoisaan aikaan eikä aina tarvitse tyytyä lähimpään puistokohteeseen. Ulkoilualueiden tuntemuksesta voi olla paljon iloa myös silloin, kun lapset kasvavat ja metsäretket alkavat kiinnostaa.

6. Olisiko nyt hyvä hetki kokeilla uusia reseptejä?

Jos ylimääräistä energiaa on vauvan ruokailuista huolehtimisen jälkeen, nyt voisi olla hyvä hetki etsiä omia lempiruokia. Kokeile lihankorvikkeita ja keittoja, etsi ennakkoluulottomasti uusia makuja ja omia juttuja.

Näistäkin kokeiluista voi olla paljon iloa, kun lapsi kasvaa ja ruokaakin saa laittaa aika runsaasti.

7. Kiinnostaisiko oppia alkeet uudesta kielestä?

Kansalaisopistojen kieli- tai keskustelukurssi voisi tarjota juuri sopivanlaista vastapainoa kotona olemiselle. Nykyään kielen sisään voi päästä myös esimerkiksi eri kielillä luettujen e-kirjojen avulla, jos alkeet ovat jo hallinnassa.

Mitä kaupungin tuntemattomammilta laidoilta löytyisi, jos olisi aikaa kävellä ristiin rastiin?

Kaupungin tuntemattomammilta laidoilta voi löytyä elämyksiä, jos on viimein aikaa kävellä ristiin rastiin.

8. Kiinnostaisiko historia?

Jos uuden tiedon vastaanottaminen tuntuu vauvavuoden aikana ylipäänsä mahdolliselta, voisi ehkä harkita opasteitulle kaupunkikierroksille osallistumista tai oman lähialueen historiallisten kohteiden tarkastelua.

Uusi perspektiivi tuttuihin kotikulmiin on mukavaa pääomaa ja nyt voisi olla aika sen kartuttamiselle.

9. Oletko haaveillut laulutunneista?

Laulaminen on ihanaa ja sosiaalista puuhaa ja kotona vauvan tai taaperon kanssa myös omille äänenavauksille on paljon mahdollisuuksia.

Jos kehtolaulujen laulamisen lisäksi muukin äänenkäyttö kiinnostaa, voisiko ottaa harkintaan vaikkapa laulutunnit opettajan kanssa? Luova tekeminen voi tuulettaa päätä mukavasti.

10. Olisiko aika kokeilla maalaamista?

Tykkäsitkö kuvaamataidon tunneista? Näinä päivinä maalitelineitä ja muita välineitä löytää aika monesta perusmarketista ja maalaaminen ja piirtäminen onnistuvat juuri sinä hetkenä, kun vauva nukkuu tai kotona on muuten rauhallista.

Varoituksena, maaleille ja pensseleille kannattaa etsiä säilytyspaikka tarpeeksi korkealta, pienten käsien ulottumattomista.

11. Ole vain ja ota rennosti!

Aina ei tarvitse suorittaa eikä varsinkaan vauvan kanssa! Nauti aikatauluttamattomista päivistä. Rentoutuminen on taito sekin ja sitä kannattaa kehittää aina kun mahdollista!

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X