Vapaa-aika 21.03.2024

Tiedätkö, miksi aprillipäivää vietetään? Listasimme tärkeimmät faktat ja parhaat arpillipilat

Milloin aprillipäivä on ja miksi sitä vietetään? Entä kuinka keksiä hyvä aprillipila?

Teksti
Beda Salmi
Kuvat
iStock

Aprillipäivä on jekkujen juhla, joka tosikoille sovi. Sitä vietetään vuosittain ensimmäinen päivä huhtikuuta. Kalentereista sitä ei kuitenkaan löydä, koska päivä halutaan pitää yllätyksellisenä ja aprillipilat mahdollisina.

Miten aprillipäivä sai alkunsa?

Sana aprilli tulee latinankielisestä sanasta aprilis, joka tarkoittaa roomalaisten toista kuukautta, eli huhtikuuta.

Aprillipäivän perinteen uskotaan saaneen alkunsa 1500-luvulla, kun Ranskassa siirryttiin gregoriaaniseen kalenteriin ja vuodenvaihde siirtyi almanakassa huhtikuusta tammikuuhun.

Muutoksesta huolimatta etenkin Ranskan maaseudulla jatkettiin uudenvuoden juhlimista huhtikuussa, koska ihmiset eivät joko hyväksyneet vaihtunutta päivämäärää tai mahdollisesti edes tienneet siitä. Tästä syystä heitä alettiin pilkkaamaan ja kutsumaan ”huhtikuun kaloiksi”.

Ranskassa aprillipilan uhri onkin edelleen tänäkin päivänä huhtikuun kala – ”poisson d’Avril”. Yleinen aprillipäivän kepponen Ranskassa on paperikalojen kiinnittäminen ihmisten selkään.

Suomessa aprillipäivä on tunnettu ainakin 1700-luvulta asti.

Parhaat aprillipilat lapsille

Aprillipäivän pilailu on leikkimielistä ja siksi keppostelua voi tehdä myös hyvän maun rajoissa myös lasten kanssa. Huijauksen jälkeen on muistettava kertoa pilan kohteelle, että kyseessä oli jekku. Yleensä aprillipila paljastetaan tutulla lorulla: ”Aprillia, aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!”

Listasimme aprillipäivää varten piloja, jotka on helppo toteuttaa lapselle tai vaikka toiselle vanhemmalle yhdessä lapsen kanssa.

1. Kakkaa sisällä

Kastele ruskea vessapaperirulla, muotoile siitä sopiva kasa ja asettele se kodin lattialle. Kysy lapsilta, että mikäs tuolla on.

2. Sininen yllätys

Värjää maito elintarvikevärillä siniseksi ja tarjoile aprillipäivän aamumurot yllätyksen kanssa.

3. Huone sekaisin

Vaihda lapsen huoneen järjestystä, kun lapsi on unessa. Aprillipäivänä hän yllättyy herätessään täysin uudenlaiseen näkymään.

4. Silmät kaikkialla

Piilota tarralla kiinnitettäviä irtosilmiä joka puolelle ympäri kotia: silmät voi laittaa esimerkiksi hedelmille, vessanpöntölle, koristetyynyille ja kaukosäätimelle.

5. Poksuvat kengät

Sujauta lapsen kenkiin kuplamuovia ja anna hänen yllättyä poksahtelevista kengistä.

6. Perinteinen pierutyyny

Pierutyyny on perinteinen aprillipila! Piilota pierutyyny lapsen istumapaikalle ja saa aikaan hupaisat naurut.

7. Omenaylläri

Leikkaa omenasta paloja, jotka ovat ranskalaisten muotoisia. Pyörittele niitä kanelissa ja sokerissa, jotta ulkopinta näyttää ranskalaisilta. Voit tehdä niille myös kastikkeen esimerkiksi kinuskikastikkeesta.

8. Herkkua vai juureksia?

Aprillipäivä on hyvä hetki järjestää perheen yhteinen pizzailta! Sullo pizzalaatikko täyteen juureksia ja anna perheen yllättyä sen sisällöstä. Oikeat pizzat voit ottaa esiin myöhemmin.

9. Jäinen lautanen

Laita puuro pakastimeen yöksi ja tarjoile se lapselle aprillipäivän aamuna. Hän yllättyy, kun lusikka ei irtoakkaan lautasesta.

10. Liian pienet kengät

Piilota lapsen kenkiin vessapaperia ja anna hänen ihmetellä pieneksi jääneitä kenkiä.

Lue myös: Tällainen on onnistunut aprillipila – Mestariaprillaaja paljastaa parhaat jäynänsä: ”Sitä ilmettä en unohda koskaan”

Lähteet: Kotus, Infoplease, Koulukino

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X