Vapaa-aika 02.06.2023

Konkarireissaajat Markus ja Marie-Elise tietävät, miten lapsiperhe voi säästää matkailussa – 5 vinkkiä koko perheen edulliseen lomaan

Kolmen lapsen vanhemmat ovat säästövinkkien lisäksi keksineet loistokeinon, jolla lapset jaksavat kulkea reissuilla paremmin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
Haastateltavien kotialbumi

Yliopiston järjestämä opintomatka Yhdysvaltoihin sai tamperelaiset Markus Jaakolan ja Marie-Elise Kontron lähentymään niin, että lopulta he päätyivätkin pariskunnaksi.

Marie-Elise vitsailee, että rakkaus matkusteluun olikin yksi kriteeri kumppanin valinnassa. Markus vahvistaa, että siinä voi olla jotain totuuspohjaa, mutta yhdessä matkailussa on syvällisempiäkin ulottuvuuksia.

– Matkalla ihmisestä paljastuu kaikenlaista, hän naurahtaa.

Matkailu on edelleen Markuksen ja Marie-Elisen elämäntapa ja rakas harrastus, vaikka perhe on sittemmin kasvanut kolmella lapsella. Pariskunta päivittää ahkerasti reissukuulumisiaan ja -vinkkejään ylläpitämässään Mutkatontablogissa.

Kahdestaan pari on vieraillut noin kymmenessä ulkomaankohteessa. Lasten kanssa on ehditty lukuisten kotimaankohteiden ohella Ruotsiin, Viroon, Isoon-Britanniaan, Espanjaan sekä roadtripille Yhdysvaltoihin.

Markus ja Marie-Elise.

Suurin osa perheenä tehdyistä matkoista on tosin tapahtunut lapsen, ei lasten kanssa. Perheen kuusivuotias esikoinen on ehtinyt maailmalle sisaruksiaan enemmän paitsi ikänsä myös koronapandemian ansiosta. Nuoremmat lapset ovat neljä- ja yksivuotiaita, mutta hekin ovat päässeet jo moneen kotimaankohteeseen.

Matkailun kustannukset luonnollisesti nousevat perheen kasvaessa, mutta useimpien lapsiperheiden toiveissa on edullinen loma. Tietyin konstein budjetin voi kuitenkin pitää kurissa.

Kokeneina matkustajina Markus ja Marie-Elise kertovat, mitä keinoja he suosivat lomakustannusten minimoimisessa.

Myös edullinen loma on suuri elämys

1.  Valitse majoitus viisaasti

Jos majoituksesta ei ole valmis tinkimään, edullinen loma tuskin on mahdollinen. Markuksen ja Marie-Elisen mukaan majoitus on useimmiten matkan suurin kuluerä.

Ennen korona-aikaa pariskunta matkusti esikoisensa kanssa niin, että seuraavan yön majapaikka ei vielä päivällä ollut tiedossa. Erilaisten matkailusovellusten kautta voi kuitenkin saada lyhyellä varoitusajalla kelvollisen hotellihuoneen tai muun yöpaikan, monesti tavallista huokeampaan hintaan.

2. Muista ilmaiset ja halvat ajanvietteet

Parhaaksi viihteeksi lapsille Marie-Elise mainitsee leikkipuistot, torit ja muut kaikille avoimet kaupunkitilat. Viihtyisiä kaupunkiympäristöjä löytyy runsain mitoin sekä kotimaasta että ulkomailta.

– Lapset yleensä viihtyvät hyvin ulkosalla sekä paikoissa, joissa on muita lapsia.

Joissain maissa museoita pääsee kiertämään ilmaiseksi, ja Suomessakin huvipuistojen ilmaislaitteista voi päästä nauttimaan pelkän pääsylipun hinnalla. Ulkomaiset huvipuistokohteet voivat puolestaan olla nähtävyyksiä jo sinänsä, jolloin fiilistely onnistuu, vaikkei ostaisikaan laitelippuja vaan ainoastaan pääsylipun.

edullinen loma

Markus ja perheen esikoinen floridalaisessa leikkipuistossa.

Markus huomauttaa myös, että jokaiseen päivään ei edes tarvitse ahtaa ohjelmaa. Kohteen katukulttuurissa voi olla jo tarpeeksi ihmeteltävää ihmisvilinöineen, katutaiteilijoineen ja maisemineen.

– Matkailun pointtinahan on nähdä uusia paikkoja ja tutustua paikalliseen kulttuuriin. Ei tarvitse olla mitään ihmeellistä.

Lue myös: Tukholman leikkipuistot ovat ainutlaatuisia koko maailmassa

3. Loma on edullinen, kun laittaa ruuat itse

Pariskunta kertoo, että he käyvät matkoillaan vain harvoin ravintoloissa syömässä. Loma tulee halvemmaksi, kun ruuan valmistaa itse paikallisen marketin antimista.

– Ja jos johonkin mennään syömään, se on jokin edullinen hampurilaispaikka. Sinne lapset mieluiten haluavat, Marie-Elise lisää.

Marie-Eliselle on tosin henkilökohtaisesti tärkeää päästä kokemaan kohteen kahvilakulttuuria. Onneksi kahvilassa käyminen maksaa yleensä vähemmän kuin ravintolassa syöminen, varsinkin viisihenkisessä perheessä. Toki se edellyttää, ettei osta muuta kuin kahvia – muussa tapauksessa hinta voi kivuta jo lähelle ravintolaruokailuja.

Näillä ehdoin kahvilla istuskelu voi kuitenkin olla hyvä tapa saada lomalta kaipaamaansa hemmottelua ilman, että kukkaro kärsii.

4. Ajoita loma sesongin ulkopuolelle

Edullinen loma järjestyy todennäköisemmin sesongin ulkopuolella kuin kauden jyllätessä kuumimmillaan. Siksi Markus ja Marie-Elise neuvovat varaamaan loman toiseen ajankohtaan kuin perinteisille lomaviikoille, jos se vain on mahdollista.

edullinen loma

Tunnelmia Lontoosta vuodelta 2018.

Asiaa oleellisesti auttaa se, jos vanhempien työ joustaa ja lapset eivät vielä ole ehtineet kouluikään.

5. Suosi epäsuosittuja kohteita

Vetonaulat nostavat hintoja, koska ihmiset ovat valmiita maksamaan. Pariskunta vinkkaa, että hakeutumalla vähemmän suosittuun paikkaan perhe voi päästä halvemmalla. Monissa suomalaisissakin pikkukaupungeissa riittää nähtävää ja tekemistä.

– Ehkä pienempi kohde toimii jopa paremmin lasten kanssa. Silloin ei ole runsaudenpulaa, että pitäisi valita monesta asiasta ja jotain jää näkemättä, Markus pohtii.

Valtavirran ulkopuolelta löytyviä kohteita suosimalla välttyy usein myös tungokselta.

Vaivalloista mutta vaivan arvoista

Mielikuvat lapsiperheen lomareissuista ovat harvoin ruusuisia. Monilla mieleen nousee lähinnä kauhuskenaarioita matkapahoinvoinnista autossa tai itkukohtauksista lentokoneessa.

Marie-Elise huomauttaa, että lapsiperhe-elämä on muutenkin vaivalloista verrattuna yksin tai kaksin elävien aikuisten arkeen.

– Reissujen vaivalloinen osuus menettää merkityksensä, kun matkailu on itselle niin tärkeää. Toki, jos tuntuu mahdottomalta ajatukselta lähteä lasten kanssa reissuun, ehkä matkaan ei kannatakaan lähteä.

Marie-Elise arvioi, että ensimmäinen loma lasten kanssa voi olla jännittävin ja jopa hankalin. Mitä enemmän kuitenkin matkustaa, sitä helpommiksi reissut muuttuvat.

edullinen loma

Uimarannoilla, leikkipuistoissa ja erilaisissa kaupunkitiloissa viihtyvät lapsetkin.

Vuosien varrella pariskunta on huomannut, että tietyt niksit tekevät matkustelusta sekä vanhemmille että lapsille mukavampaa. Eväät ja vesipullot on aina hyvä olla mukana, jotta nälkäkiukku ei pääse iskemään. Potkulaudat ja -pyörät ovat osoittautuneet reissuilla mainioiksi menopeleiksi, koska niillä lapset jaksavat liikuskella pidempiä matkoja kuin kävellen.

Markus ja Marie-Elise iloitsevat siitä, että matkoista jää lapsillekin hyviä muistoja. Parhaista matkahetkistä jutellaan vielä kauan lomalta paluun jälkeen.

– Silloin huomaa sen arvon, että matkailu on paljon muutakin kuin yksi hetki, vaan se muokkaa ihmistä ja ajattelua pitkäksi aikaa. Ehkä siis on vaivan arvoista tarjota matkoja sekä lapsille että itselleen, Markus tuumaa.

Lue myös: Nämä 11 pientä kesäelämystä lapsesi muistaa ikuisesti

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X