Vapaa-aika 12.11.2022 Päivitetty 14.11.2022

Geokätköily on nykyajan aarteenetsintää – koko perheen koukuttava laji antaa mahtavan syyn lähteä reippailemaan

Geokätköily on edullinen ulkoiluharrastus, joka sopii vauvasta vaariin. Löytämisen ilo on käsin kosketeltavaa, ja lajiin voi hurahtaa koko perhe.

Teksti
Kati Oksman
Kuvat
iStock

Geokätköily on kuin nykyaikaista aarteenetsintää. Se on edullinen ulkoiluharrastus, joka sopii vauvasta vaariin. Lajin jujuna on etsiä ulos kätkettyjä, geokätköiksi kutsuttuja rasioita.

Geokätköilyä voi harrastaa niin maalla, kaupungissa kuin ulkomaan reissuilla. Kätköjahtiin tarvitset vain mobiilidatalla varustetun älypuhelimen.

Alkuun pääsee älypuhelimen GPS-paikannuksen avulla. Lisäksi tarvitaan sovellus tai sivusto, jonka avulla kätköt löytyvät.

Helpoimpien piilojen etsiminen onnistuu hyvin myös lapsilta. Geokätköily onkin mainio keino lisätä liikuntaa ja ulkoilua koko perheen arkeen.

Lue myös: Liikunta-aktiivisuus laskee jo 7-vuotiaana – nämä ulkoleikit lisäävät liikettä koko perheelle

Piiloja on erityyppisiä, niitä voi olla maantason sijaan vaikka puussa tai kallion päällä. Kätköt voivat olla vain muovirasioita kivenkolossa, toisaalta mestarillisesti täysin maastoon mukautuvia, isoja tai aivan pikkiriikkisiä, ja ne voivat sisältää arvoituksen ratkaistavaksi tai pelin pelattavaksi. Vain luovuus on geokätköilyssä rajana – mikäs sen parempaa!

Fyysisesti haastavimmista etsintäkohteista on maininta geokätköilysivustolla, jotta mahdolliseen kiipeämiseen tai ryömimiseen pystyy varautumaan ennalta.

Samoin kätköjen luoja ilmoittaa sivustolle kätkön kokoluokan ja pisteyttää kätkön löydettävyyden skaalalla yhdestä (helppo) viiteen (vaikein). Kohdetietoihin kannattaakin tutustua jo hieman ennalta, että löytämisen ilo säilyy perheen pienimmilläkin.

Geokätköily ei välttämättä vaadi suurta omistautumista, vaan sitä voi harrastaa vaikkapa muun ulkoilun ohessa. Etsintäretki voi olla lyhyt piipahdus kotimatkalla kotiin, tai viikonlopun luontoretkeen yhdistetty eväs- ja telttailuretki. Harrastaa voi ympäri vuoden.

Muista kirjata oma käyntisi lokikirjaan

Kätköjä piilottavat toiset geokätköilyharrastajat. Periaatteessa kuka tahansa harrastaja voi luoda myös oman kätkön. Kätkön rekisteröiminen ja säännöllinen huolto vaativat hieman viitseliäisyyttä. Tärkeää piilon luomisessa on, ettei se ole liian lähellä jo jotain toista olemassa olevaa piiloa.

Geokätköily on laji, jossa luontoa kunnioitetaan. Kun piilossa lymyileviä rasioita etsii, on fiksua liikkua huomiota herättämättä sekä luontoa että kanssakulkijat huomioon ottaen. Piiloja ei saisi paljastaa ulkopuolisille, ettei niitä rikota tai sotketa.

Geokätkön sisältä löytyy ainakin lokikirja, johon löytäjän tulee kirjata käyntinsä sekä kätkötiedote, jossa kerrotaan lyhyesti harrastuksesta siltä varalta, että joku lajia tuntematon löytää kätkön. Yleensä geokätkössä on myös lyijykynä ja teroitin merkintöjen tekoa helpottamassa, mutta oma kynä on silti hyvä pitää reissussa mukana.

geokätköily on myös aikuisille sopiva laji

Tiesitkö, että sinunkin kotikulmasi voivat olla geokätköjä pullollaan?

Välillä kätköstä voi löytää reissaajan eli jonkinlaisen esineen, johon on liitetty numero- tai kirjainsarja. Koodin avulla reissaajan eli travel bugin liikkeelle laittanut harrastaja voi seurata, missä koodi reissaaja menee, mikäli on rekisteröinyt sen tiedot geocatching-palveluun.

Jos siis löytää kätköstä reissaajan ja haluaa ottaa sen mukaan, se tulee siirtää johonkin toiseen kätköön ja muistaa merkitä reissaajan uudet koordinaatit sovellukseen.

Geokätköily on koko perheen harrastus

Jos geokätkössä on tilaa, sinne laitetaan yleensä muutamia vaihtotavaroita. Vaihtotavaroita valitessa on huomioitava, että geokätköily on koko perheen harrastus. Kätköön ei koskaan saa laittaa mitään vaarallista eikä syötävää, koska eläimet löytävät usein ruuan kuin ruuan.

Lajiin hurahtaneet voivat keskustella lajista verkkofoorumeilla tai livetapaamisissa. Esimerkiksi Helsingin Suvilahteen kaavaillaan geokätköilyn UrbanHEL-jättitapahtumaa lauantaina 26.8.2023, jonne toivotaan harrastajia ulkomailta saakka.

Vaikka ensikertalaiselle geokätköily voi kuulostaa vaikealta ja monimutkaiselta, tarkoitus on nauttia ulkoilusta ja löytämisen ilosta. Lajin harrastajat varoittavat, että geokätköilyyn jää helposti koukkuun. Se sopii niin vaikkapa niin kuntoilusta, historiasta ja luonnosta kiinnostuneille.

Usein geokätköilijät ovat luoneet kätköjä paikoille, joista avautuu kauniit maisemat ja sijoittaneet useampia samalle suunnalle. Perheen pienimmille geokätköjen reissu sujuu mukavimmin, kun pukee päälle sään mukaiset varusteet ja pakkaa riittävästi evästä ja juomaa mukaan.

Lue myös: Anni harrastaa vaeltamista kahden pienen lapsen kanssa – ”Katastrofiretkistäkin jää hauskoja muistoja”

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X