Vapaa-aika 24.12.2018 Päivitetty 07.11.2023

20 ohikiitävää joulun hetkeä, jotka moni äiti tunnistaa

Joulun luomistyö vaatii hetken jos toisenkin – ja kukapa muu keskiössä hääräisi kuin äiti!

Teksti
Kia Toivanen
Kuvat
iStock

Joulu – ihanaa, tunnelmallista aikaa vai vuoden kuluttavin juhlapyhä?

Äidit uuvuttavat itsensä usein jouluvalmisteluissa, mutta eivät tänä vuonna! Tänä vuonna joulu ei mene näin! Eihän…?

Äidin joulu 20:ssa ohikiitävässä hetkessä

1.

Leivontainspiraatio valtaa sielun aivan viime metreillä. Yöunet jäävät vähiin, kun yksi myöhäisilta kuluu selatessa monimutkaisia jouluherkkureseptejä Pinterestin loputtomasta kuvavirrasta.

2.

Päätös leipomuksista muotoutui yön aikana, nyt kauppaan! Karvasmanteliuutetta tai piparmintun väristä elintarvikeväriä ei tosin löydy lähikaupasta, tietenkään.

3.

Siispä tarmokkaasti toiseen, kolmanteen ja neljänteen kauppaan. Neljännessä kaupassa on sinistä elintarvikeväriä. Se kelpaa.

4.

Ainekset on hankittu, nyt joulutunnelmaa joululeivonnasta! Lopputuloksena hiki otsalla väännetty englantilainen liekitettävä joulukakku, suolaisia pikkuherkkuja ja sen seitsemää sorttia. Kukaan lapsista ei suostu edes maistamaan valmiita leipomuksia. Kaikki sininen sen sijaan kelpaa, kuten se värjätty marenkipötkylä, josta ei tullut loppujen lopuksi mitään.

5.

Ai niin, mikä joulusiivous? Jouluun on enää yksi yö, ja muiden kiireiden (esim. edellä mainittu leivonta) vuoksi tänä vuonna meillä suoritetaan vain keijujen joulusiivous. Se tarkoittaa lähinnä glitterin heittelyä kaikkien lattialla pyörivien villakoirien päälle. Tadaa! Ainakin lapset tykkäävät.

6.

Viimeinen ilta ennen aattoa. Paniikinomaista ajelua pakettiautomaatilta toiselle – suurin osa joululahjoista on edelleen vankeina ympäri kaupunkia. Miksi paketit eivät voi tulla samaan paikkaan?

7.

Aattoaamu! Edellisyön aikana on paketoitu viimeisetkin lahjat, ja koska lahjapaperi loppui kesken, on osa lahjoista kääritty sanomalehteen kalan tapaan. Se vielä menetteleekin, mutta yhdet villasukat jouduttiin taittelemaan suodatinpusseista koottuun koteloon. On siinäkin sentään kaunis nauha.

8.

Milloin pukki tulee -kysymykset alkavat välittömästi lasten herättyä. Vaikka pukki on tilattu tänä vuonna jo kahdeksi iltapäivällä (älytöntä), tuntuu aamupäivä suunnilleen kuukauden pituiselta. Harhautusyrityksiä, kuten ”menikö tuolla tonttu?” jotta viimeisetkin lahjat sukulaisten autosta saadaan kuljetettua lahjasäkkiin lasten huomaamatta.

9.

Ääks, joulupukki! Vuoden odotetuin vieras on vihdoin täällä – ja aiheuttaa lapsissa kauhua. Pienin alkaa itkeä, isompaa on turhaa yrittää saada laulamaan. Ja tästä huvista maksaminen oli oikeasti fiksua?

10.

Lahjarumba alkaa. Kaikki se huolellinen ja kekseliäs paketointi ja siihen käytetyt yölliset tunnit tuntuvat täysin turhalta, kun olohuoneeseen syntyy 15 sekunnissa lahjapapereiden, laatikoiden ja lahjanarujen pyörremyrsky.

11.

Yksi lapsi sai yhden lahjan enemmän kuin muut. Hitsi.

12.

Itkua, sillä yhden toive kyllä toteutettiin, mutta lahjan väri on väärä.

13.

On viimein aika siirtyä jouluaterialle. Tappelua siitä, lukisiko suvun teini ääneen jouluevankeliumin. Hän ei halua. Kun suostuttelu viimein onnistuu, pienemmät eivät halua istua paikoillaan.

14.

Jouluruoka ei maistu. Muistuttelua siitä supersiististä sinisestä sokeripötköstä, jonka äiti leipoi pari päivää sitten. Olisiko sitä vielä jäljellä?

15.

Kuivunut pala sinistä marenkiepäonnea löytyy. Sokeriöverit. Riehumista. Leikkimistä lähinnä kalliiden lelujen pakkauslaatikoilla.

16.

Nukkumaanmenoaika! Odotuksesta ja kaikesta riehumisesta väsyneet lapset nukahtavat yllättävän helposti.

17.

Aah, jouluilta! Vihdoin aikaa myös rauhalliseen tunnelmointiin ja keskusteluun. Taidanpa ottaa yhden konvehdin.

18.

Otan toisenkin.

19.

Ja kolmannen. Sama tahti jatkuu seuraavan puolen tunnin ajan.

20.

Nyt tuli ähky. Simahdus sohvalle käärepapereiden viereen. Muutama konvehti jää puristuksiin sohvan ja joulusta väsähtäneen kehon väliin, kun muut aikuiset hiipivät keittiöön jatkamaan keskustelua. Tv:ssä pyörii suklaaähkyisten unien taustalla sama jouluelokuva, kuten kaikkina muinakin vuosina. Oi jouluyö!

Artikkelin otsikkoa on päivitetty 7.11.2023.

Lue myös: 6 hirveää ja huvittavaa joululahjamuistoa lapsuudesta: ”Vedin kunnon itkupotkuraivarit”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X