Vapaa-aika 14.06.2016 Päivitetty 26.05.2023

Kasvatushoroskooppi – näin tuet eri tähtimerkkien kehitystä

Arka rapulapsi tarvitsee paljon syliä, säntäilevä jousimies sääntöjä ja hillintää. Kasvatushoroskooppi paljastaa lapsesi tärkeimmät luonteenpiirteet. Lue, miten kesytät kuohahtelijan ja rohkaiset ujostelijaa.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

Treenaa oinaan kanssa malttia

Oinasvauvat ovat petollisen rauhallisia. Kun lapsi oppii liikkumaan, kaikki muuttuu silmänräpäyksessä. Oinaslapsi haluaa tehdä kaikkea, heti ja ennen kaikkea itse. Jos arki ei suju oinaan mielen mukaan, hän turhautuu. Kärsivällisyys onkin tärkein asia, jota lapsen kanssa on harjoiteltava.

Fiksua oinasta ei huijata löperöillä saduilla. Valmistaudu vastaamaan rehellisesti kysymyksiin vauvojen syntymisestä kukkien ja mehiläisten sijaan. Oinas sekä pomottaa että suojelee nuorempia sisaruksiaan. Pysy jämäkkänä, ettei lapsi omi auktoriteettiasi ja hallinnoi perhettänne oikkujensa mukaan.

Lue myös: Perhehoroskooppi – näin tähtimerkit vaikuttavat perhedynamiikkaan

Keskustele: Lapseni on röyhkeä, mitä tehdä?

Motivoi härkää antamalla vastuuta

Aistien hallitsema härkä on tyytyväinen, kun hän on kylläinen, levännyt ja kuivissa pöksyissä. Jos jokin lapsen perustarpeista on tyydyttämättä, tiedossa on kiukuttelua. Etsikää tasapaino härän rytmin ja perheen menojen kanssa. Varaa laukkuusi aina välipalaa siltä varalta, että härän verensokeri laskee.

Härkä rakastaa laiskottelua, mutta unikeon saa houkuteltua pesästään antamalla hänelle vastuuta. Ota lapsi mukaan ruoanlaittoon ja kotitöihin pienestä pitäen. Sinnikkyys ja johdonmukaisuus kantavat hedelmää sarvipään kasvatuksessa. Hillitse hermosi ja toista ohjeita niin kauan, että lapsi väsyy jankuttamaan vastaan.

Lue myös: Näin saat lapsen tekemään kotitöitä

Kaksonen oppii tarinoiden avulla

Kaksoslapsi oppii varhain puhumaan ja lukemaan. Kaksosilla on vilkas mielikuvitus, ja opettavaiset kirjat ja elokuvat ovat oivallisia kasvatuskeinoja. Ole kuitenkin tarkkana, ettei lapsi katsele liian rankkoja aikuisten sarjoja. Vaikka kaksonen on älykäs, hän ei ole kypsä käsittelemään kaikkea kohtaamaansa.

Kaksoslapsella on monta rautaa tulessa. Vanhempien on opetettava hänet keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Lapsen monipuolisuuden kääntöpuoli on hänen jahkailunsa. Kaksonen haluaa kaikkea, eikä osaa tehdä päätöksiä kiireessä. Tarjoa lapselle rajattuja vaihtoehtoja, äläkä anna hänen perua valintojaan.

Lue myös: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Rapua pitää rohkaista hellästi

Feminiinisen energian hallitsema rapu kiintyy syvästi äitiinsä. Imetyksen lopettaminen ja päivähoidon aloittaminen ovat rapulapselle kovia paikkoja. Hän haalii turvatavaroita eikä haluaisi luopua tutista. Vieroita lapsi imemisestä hellästi tarjoamalla tilalle turvariepua tai pehmolelua.

Ravun vanhemmat joutuvat tasapainoilemaan rohkaisemisen ja lapsentahtisuuden välillä. Älä pakota lasta raisuihin harrastuksiin, mutta älä anna hänen eristäytyä muista. Omat perheenjäsenet ovat ravulle mieluista leikkiseuraa. Hän hoivaa pikkusisaruksiaan, mutta vanhempien kannattaa tarkkailla, ettei rapu ala dominoida heitä.

Lue myös: Näin tuet ujoa lasta

Leijona oivaltaa luovuuden avulla

Leijonalapsi on tyytyväinen, kun hänellä on riittävästi virikkeitä. Älä edes yritä pitää hänen huonettaan tip top -kunnossa. Hyödynnä sen sijaan lapsen rakkautta väreihin ja maalaamiseen. Ikävät askareet sujuvat paremmin, kun leijona askartelee itselleen viikkokalenterin, johon hän merkitsee itse siivoukset ja kylpypäivät.

Leijona on perso huomiolle ja osaa kääntää valokeilan itseensä. Vaikka lapsi olisi kuinka hurmaava, sinun on opetettava hänet antamaan tilaa muille. Leijonassa on onneksi myös lojaali ja vastuuntuntoinen puoli. Huomioi lapsi positiivisesti, kun hän tekee jotain muiden hyväksi ja noudattaa sääntöjä.

Lue myös: Leikkihoroskooppi – tällaisesta puuhastelusta lapsesi nauttii

Opeta neitsyelle rentoutta

Neitsyt on tarkka horoskooppi, jolla on tinkimätön maku. Lapsena nämä luonteenpiirteet aiheuttavat monenlaista nirsoilua. Pakottaminen saa neitsytlapsen niskoittelemaan pahemmin. Houkuttele hänet maistamaan uusia ruokia laittamalla lautaselle jotain tuttua, ja anna neitsyen valita osa vaatteistaan itse.

Neitsyet ovat kilttejä ja tunnollisia, ja vanhempien on opetettava lasta rentoutumaan. Sinun on todistettava ehdottomalle lapsellesi, ettei maailma ole mustavalkoinen. Kun neitsyt epäonnistuu, älä anna hänen soimata itseään. Selitä lapselle, että oppiminen vaatii harjoittelua ja rohkaise häntä yrittämään uudelleen.

Keskustele: Onko leikki-ikäisellä lapsella stressi vai fyysinen sairaus?

Vaaka ei saa miellyttää aikuisia liikaa

Vaakalapset ovat herttaisia ja hyväkäytöksisiä. He ovat luonnollisia viihdyttäjiä, jotka löytävät ystäviä kaikkialta. Vaa’at huomioivat muut, ovat rauhallisia ja pikkuvanhoja. Vaikka kiltti lapsi tekee vanhemmuudesta helppoa, rohkaise vaakaa näyttämään tunteensa. Rajojen kokeilu on lapselle välttämätön kehitysvaihe.

Tasapaino symboloi tätä horoskooppia. Vanhempien ero ja perheen hajoaminen ovatkin vaa’alle kovia paikkoja. Hän yrittää miellyttää aikuisia ja pitää iloista mielialaa yllä viimeiseen asti. Opeta vaa’alle, että suru ja epäonnistumiset ovat osa elämää. Niitä ei saa paeta, eikä lapsen pidä kannatella vanhempiaan.

Lue myös: Näin puhut lapsellesi erosta

Keskustele: Miten kertoa lapselle eron syy, kun se on miehen pettäminen?

Skorpionia on turha huijata

Skorpioni on kiehtova ja haastava horoskooppimerkki. Lapsena hän on rakastettava ja raivostuttava. Hän hukuttaa sinut suukkoihin ja muistuttaa samalla näsäviisaasti mokasta, jonka teit aikoja sitten. Skorpionilapsesta kehittyy pisteliäs, ellei hänelle opeteta armollisuutta ja käytöstapoja.

Skorpioni on pelottavan älykäs. Hän aistii, jos huijaat häntä tai salailet jotakin. Rehellisyys ja rakkaus ovat parhaita tapoja kasvattaa intuitiivista lasta. Voit puhua hänen kanssaan vaikeistakin asioista, kunhan käsittelet aihetta lapsen ikätason mukaisesti. Älyllisyytensä vastapainoksi skorpioni tarvitsee paljon helliä kosketuksia.

Lue myös: Hyvät tavat – nämä 5 lapsen pitää oppia

Kesytä jousimies rutiineilla

Terävät kulmat kannattaa pehmustaa heti, kun palaatte tämän vauvan kanssa sairaalasta. Jousimieslapsella riittää virtaa vuorokauden ympäri. Pitäkää kiinni säännöistä, sillä rutiinien puute saa tämän viikarin käymään kierroksilla ja uuvuttaa vanhemmat.

Ketterä, nokkela ja hauska jousimies on kaveriporukan keskipiste. Hän on perusluonteeltaan sydämellinen, mutta liika ihailu voi tehdä hänestä pomottajan. Lapsen kaveripiiriä kannattaa tarkkailla, sillä hyväuskoisia jousimiehiä on helppo käyttää hyväksi. Lojaali lapsi tekee mitä vain ystäviensä vuoksi – vaikka lahjoittaa heille lelunsa ja viikkorahansa.

Lue myös: Onko lapsella ADHD? Näistä merkeistä tunnistat sen

Keskustele: Mua v…..aa joskus tuo ylivilkas lapsi

Kauris tarvitsee omaa rauhaa

Kauriit ovat eläinradan vanhoja sieluja. Vanhempien suurin haaste onkin rohkaista kaurista olemaan lapsi. Pikkukauris pelkää virheitä, ja hänen perfektionisminsa korostuu harrastuksissa ja koulussa. Näytä lapselle, että elämästä voi nauttia sen virheistä ja keskeneräisyydestä huolimatta.

Kaurislapsi viihtyy yksin. Älä huolestu, sillä halutessaan hän ystävystyy hämmästyttävän helposti. Kauriin on vain saatava opetella hankalia asioita rauhassa. Hän tulee kyllä pyytämään apuasi tarvitessaan sitä. Älä sosiaalista lasta väkisin, vaan opettele arvostamaan hänen keskittymiskykyään ja rauhallisuuttaan.

Keskustele: Mitä tehtävissä epäsosiaalisen/hiljaisen pojan kanssa?

Älä lässytä vesimiehelle

Unohda vauvapuhe. Vesimieslapsi ei siedä jokeltelua, vaan haluaa, että aikuiset puhuvat hänelle kuin vertaiselleen. Hän hylkää nopeasti vaipat ja siirtyy kaukoputkien pariin. Vesimies viihtyy museoissa, kirjastoissa ja luontoretkillä. Steiner- ja Montessori-kasvatus tukevat hänen tiedonnälkäänsä ja itsenäistä luonnettaan.

Lupaukset ovat parempi keino motivoida vesimiestä kuin kiellot ja rangaistukset. Hän siivoaa huoneensa kiltisti, kun tietää saavansa tottelevaisuudesta palkinnoksi kesäisen huvipuistoretken. Älä kuitenkaan neuvottele lapsen kanssa liikaa. Tee selväksi, että kiukuttelu vähentää hänen mahdollisuuksiaan saada palkinto.

Lue myös: Näin valitset lapselle hoitopaikan – 6 tärkeää kysymystä

Keskustele: Laittaisitko lapsesi Montessori-päiväkotiin?

Anna kaloille sopeutumisaikaa

Kalat on äärettömän herkkä horoskooppi. Hän aistii vanhempiensa mielialat ja reagoi voimakkaasti suuriin muutoksiin. Valmistelkaa lasta hyvissä ajoin muuttoon, päiväkodin tai koulun vaihtoon. Kalalapsi kaipaa vanhemmiltaan turvaa ja selkeitä sääntöjä, vaikka hän on usein riehakas.

Kaloilla on rikas mielikuvitus ja he ovat taiteellisia. Lapsi ei osaa aina pukea voimakkaita tunteitaan sanoiksi, joten rohkaise häntä kertomaan ajatuksistaan piirtämällä. Voimakkaat värit ja valot kiehtovat kaloja. Ole tarkkana lapsen tietokone- ja televisioajan kanssa, sillä ruudun visuaalisuus imaisee hänet herkästi mukaansa.

Lue myös: Näin satu kehittää lasta

Keskustele: Onko kyseessä taiteellisesti lahjakas lapsi?

Lähteet: Building Beautiful Souls, Momstrology

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X