Vapaa-aika 11.09.2016 Päivitetty 26.05.2023

Kaverihoroskooppi – näin tähtimerkki vaikuttaa lapsen ystävyyssuhteisiin

Hypersosiaalinen kaksoslapsi löytää ystäviä kaikkialta. Etäinen vesimies taas etsii yhtä tosiystävää suuren kaveriporukan sijaan. Kaverihoroskooppi kertoo, miten lapsesi toimii muiden lasten kanssa. Onko hän porukan pomo vai hiljainen myötäilijä?

Teksti
Janica Brander
Kuvat
iStock

Oinas saa kavereita helposti

Oinaslapsi (21.3.–20.4.) on sosiaalinen ja viehättävä. Hän ei arastele oudossa porukassa, vaan esittäytyy reippaasti ja pyytää päästä mukaan leikkeihin. Hän kutsuu myös arat lapset mukaan seurueeseen. Oinaan kilpailuvietti aiheuttaa kuitenkin konflikteja. Lapsi kiukuttelee, elleivät muut tottele häntä tai joku on häntä parempi peleissä tai urheilussa. Joskus yhteenotot muuttuvat fyysiseksi nahisteluksi. Oinaan luontaisia johtajantaipumuksia ei voi kitkeä täysin. Lapselle on kuitenkin opetettava solidaarisuutta ja malttia, sillä kaveruus ei ole kilpailua.

Lue myös: Määräileekö, alistaako ja kiristääkö kaveri lasta? Toimi silloin näin

Härän ystäväpiiri on pieni ja tiivis

Härkälapsi (21.4.–20.5) on vieraassa seurassa hiljainen. Hän haluaa tarkkailla muita rauhassa ennen kuin solmii ystävyyssuhteita. Härällä on yleensä pieni, mutta tiivis kaveriporukka. Parhaimmillaan leikkipuistossa syntynyt ystävyys kestää pitkälle aikuisuuteen. Kiltteydestään huolimatta härkä voi olla melkoinen jyrä. Hän mököttää, elleivät muut tottele häntä. Ystävät antavat härälle usein periksi päästäkseen helpommalla. Sitkeälle jurottajalle on opetettava joustamista. Härästä voi kasvaa itsekäs ja mukavuudenhaluinen, jos muut alistuvat aina hänen tahtoonsa.

Lue myös: Miten saada lapsi tottelemaan? Asiantuntija neuvoo

Kaksonen puhuu muut lapset uuvuksiin

Kaksoslapsi (21.5.–21.6.) on hypersosiaalinen: yksin ollessaankin hän höpöttää mielikuvituskavereilleen. Kaksonen tutustuu helposti vanhempiin lapsiin, ja hänellä on myös aikuisystäviä. Pikkuvanha papattaja on kuitenkin joskus liikaa muille. Hitaammin syttyvät lapset rasittuvat hänen seurassaan. Kaksonen puolestaan tuomitsee muut herkästi tyhmiksi, elleivät he pysy hänen ajatuksenjuoksunsa perässä. Lapselle on opetettava malttia elämän tälläkin osa-alueella. Ystäviä ei saa hoputtaa ja patistaa, vaikka rauhoittuminen onkin vaikeaa pikkuprofessorille.

Lue myös: Onko lapsella ADHD? Näistä merkeistä tunnistat sen

Rapu on kaveriporukan emo

Rapulapsi (22.6.–22.7.) on äärimmäisen herkkä ja hoivaava. Hän on usein arka eikä tutustu helposti muihin lapsiin. Rapua ei kannata tuupata väkisin suureen joukkoon, sillä hän ystävystyy varovaisesti, yhteen ihmiseen kerrallaan. Rapu on pienestä pitäen kaveriporukan emo. Hän imee muiden tunteet itsensä ja kantaa ystävistään huolta. Joskus kiintymys muuttuu takertumiseksi, ja rapu on mustasukkainen, jos hänen ystävänsä leikkivät muiden kanssa. Rapu ei riitele kavereidensa kanssa usein, mutta loukkaantuessaan hän vetäytyy kuoreensa viikkokausiksi.

Lue myös: Voiko arkaa lasta patistaa? Perheterapeutti vastaa

Leijona kohtelee ystäviään kuin hoviaan

Leijonalapsi (23.7.–22.8.) on kaveriporukan kuningas. Hän rakastaa ihailua ja muiden johtamista. Ollessaan hyvällä tuulella hän palkitsee ystävänsä huomiolla ja leluilla. Kiukutellessaan leijona pomottaa muita ja jakaa kaverit surutta suosikkeihin ja pettureihin. Murrosiässä tiedossa on itkua ja draamaa, sillä leijona nauttii teatraalisista riidoista. Vanhempien on tehtävä paljon töitä leijonan sosiaalisten taitojen eteen. Lapsen on opittava yhteen hiileen puhaltamista ja muiden arvostamista, etteivät ärsyyntyneet ystävät käännä hänelle selkäänsä.

Lue myös: Lapsen narsisimi – näin vähennät lapsen narsistisia piirteitä

Neitsyt ei halua loukata muita

Neitsytlapsi (23.8.–22.9.) on pidättyväinen. Hän ei ole kaveriporukan johtaja, mutta kaikki pitävät hänen miellyttävästä luonteestaan. Vaikka neitsyt on perfektionisti, hän ei arvostele muita, vaan antaa kaikkien kukkien kukkia. Itseltään neitsyt tosin vaatii muidenkin edestä. Hän miettii kovasti, miten voisi miellyttää kavereitaan, ja kuinka hänen pitäisi toimia konflikteissa. Itsevarmat lapset voivat käyttää neitsyen epäröintiä hyväkseen. Neitsyellä puolestaan on paha tapa vatvoa riitoja ja muiden ajattelemattomia sanoja kuukausikaupalla.

Lue myös: Temperamenttihoroskooppi – onko lapsesi enkeli vai äkäpussi?

Vaaka antaa kavereilleen periksi

Vaakalapselle (23.9.–22.10.) sosiaalisuus on yhtä luontevaa kuin hengittäminen. Hän tarvitsee ystäviä tunteakseen olonsa turvalliseksi. Muut lapset pitävät vaa’asta, koska hän on hauskaa ja helppoa seuraa. Vaaka vihaa riitelyä, ja hän antaa mieluummin periksi kuin tappelee muiden kanssa. Vanhempien on opetettava vaakaa pitämään puolensa. Lapsi voi suostua hölmöyksiin painostuksen edessä, sillä hän ei halua joutua joukon ulkopuolelle. Kiusaaminen on vaa’alle kuitenkin punainen vaate, eikä oikeudenmukainen lapsi ei suostu alistamaan muita.

Keskustele: Lasten väliset riidat, millaiseen käytökseen aikuisen pitää puuttua?

Skorpioni palvoo ja piinaa ystäviään

Skorpionilapsi (23.10.–22.11.) on herkkä, mutta luja. Hän ei ole lapsijoukon päällepäsmäri, mutta ajaa tavoitteitaan määrätietoisesti. Skorpioni on psykologisesti taitava. Hän osaa manipuloida kavereitaan saadakseen nämä toimimaan haluamallaan tavalla. Skorpioni rakastaa ystäviään syvästi ja hoivaa ja puolustaa näitä viimeiseen asti. Jos lapsi kokee, että ystävä pettää hänet, hän voi kiusata tätä todella inhottavalla ja ovelalla tavalla. Vanhemman kannattaakin muistaa, että oma pikkuenkeli voi olla pahimmillaan todella pisteliäs.

Keskustele: 5-vuotias on aivan sekaisin: manipuloi, potkii ja lyö muita

Jousimies ratkoo kinat nyrkein

Iloinen jousimieslapsi (23.22.–22.12.) löytää ystäviä kaikkialta. Monet jousimiehet pitävät joukkueurheilusta, ja kaveripiiri muodostuu usein harrastusten ympärille. Lapsen fyysisyys tulee esiin myös riitatilanteissa: etenkin pienet jousimiehet ratkovat kinat nyrkein. Jousimiehen riidat ovat rajuja, mutta lyhyitä. Hän ei haudo kaunaa, vaan hakee kaveriaan tappelun jälkeisenä päivänä ulos kuin mitään ei olisi tapahtunut. Jousimies on avoin ja hauska. Hän on kaveriporukan viihdyttäjä, mutta välillä hänen suorat möläytyksensä loukkaavat muita.

Lue myös: Apua, taaperoni lyö! Miten toimin näissä tilanteissa?

Kauris etsii varhaiskypsää seuraa

Kaurislapset (22.12.–19.1.) vaikuttavat ikäistään vanhemmilta, ja heidän voi olla vaikea löytää kaltaistaan seuraa. Lapsen kiinnostuksenkohteet ovat usein älyllisiä. Hän ei pidä meluamisesta ja rajuista fyysisistä leikeistä. Vanhemman on tuettava kauriin sosiaalisia taitoja erityisen paljon, ettei hän tuntisi itseään yksinäiseksi ja väärinymmärretyksi. Kauris on kaveriporukan luotettava kivijalka. Hän vahtii muita ja estää näitä hölmöilemästä. Kauriilla on myös taipumus kritisoida muita, minkä vuoksi muut lapset voivat karttaa hänen seuraansa.

Keskustele: Miksi lapsi on pikkuvanha ja pyrkii vanhemman rooliin?

Vesimies ei piittaa suosiosta

Vesimieslapsi (20.1.–19.2.) viihtyy pienestä pitäen omissa oloissaan. Hän on ystävällinen, mutta pitää aina pientä etäisyyttä muihin. Vesimiehen kaveriporukka on suppea, eikä hän ota aktiivisesti kontaktia toisiin lapsiin. Tämä häiritsee kuitenkin enemmän aikuisia kuin vesimiestä itseään. Hän ei arvota itseään suosion perusteella, vaan etsii yhtä tosiystävää. Vesimies on ystävänä suvaitsevainen ja lempeä. Ihmisten erilaisuus ei ahdista, vaan kiehtoo häntä. Lapsen kaveripiiri saattaakin vaikuttaa omituiselta kokoelmalta täysin eri maailmoista tulevia persoonia.

Keskustele: Onko outoa, jos jo eskari-ikäinen haluaa olla yksin?

Kalat voi eksyä huonoon seuraan

Empaattinen kalalapsi (20.2.–20.3.) imee muiden tunteet itseensä. Hän kantaa ystäviensä murheet harteillaan ja syöksyy täysillä kaveripiirin villityksiin. Vanhempien pitää opettaa tällekin herkälle merkille tervettä itsekkyyttä. Pahimmillaan muut lapset huijaavat kalojen lelut ja viikkorahat itselleen ja pakottavat tämän tekemään läksynsä. Teini-iässä kaloille tulee usein kapinavaihe. Hän voi liikkua epämääräisissä porukoissa, sillä sääntöjen rikkominen tuntuu romanttiselta. Vanhempien pitää olla lujia, ettei kiltti nuori joudu peruuttamattomiin vaikeuksiin.

Keskustele: Voiko lapsen kaveripiiriä valita tai rajoittaa?

Lähteet: Cafe Astrology, Find Your Fate

Lue myös muut Kaksplussan lapsi- ja vanhemmuushoroskoopit:
Koululaishoroskooppi – näin tähtimerkki vaikuttaa lapsen koulumenestykseen
Kiinalainen lapsihoroskooppi
Nimihoroskooppi – valitse lapsen nimi tähtimerkin mukaan
Äitihoroskooppi – tähtimerkki paljastaa, millainen äiti olet!
Kasvatushoroskooppi – näin tuet eri tähtimerkkien kehitystä
Leikkihoroskooppi – tällaisesta puuhastelusta lapsesi nauttii

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X