Vapaa-aika 23.07.2020 Päivitetty 18.08.2023

Ihanat lasten luontoretkikohteet Uudellamaalla – 7 takuuvarmaa elämystä

Tee ympäristöteko: pakkaa eväät reppuun ja vie lapset luontopolulle. Tuet lapsen luontosuhteen kehittymistä ja luot pohjan arvostavalle suhtautumiselle ympäristöön.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
Helsingin kaupunki, Pekka Linna, Mirva Kakko, iStock

Ellet sinä ole vielä jostain syystä päässyt lähtemään lapsen kanssa retkelle luontoon, lähde nyt!

Retkikohteet lapsille: 7  lapsiystävällistä luontopolkua

1. Uutelan luontopolku, Vuosaari, Helsinki

Uutelasta löytyy kaksi eripituista, suurelta osin helppokulkuista luontopolkua, joista toinen on 1,5 km ja toinen 2,5 km. Jos vain jaksaa, kannattaa kiertää molemmat (tai jakaa ne kahdelle eri kerralle), sillä sekä pidempi metsä- ja laidunmaisemareitti että lyhyempi rantamaisemareitti ovat molemmat todella kauniita.

Reitit on merkitty maastoon viitoin ja valkovihrein tunnuksin. Reitin varrella on 15 kiinnostavaa tietoiskurastia.

Uutelantie 1, Helsinki

2. Villa Elfvikin luontopolku, Espoo

Laajalahden ruovikko  on taaperoa pidempi elämys Villa Elfvikin luona.

Laajalahden ruovikko on taaperoa pidempi elämys Villa Elfvikin luona.

Jos jostakin, niin Villa Elfvikin luontotalon läheisyydessä sijaitsevasta Luonnon helmassa -luontopolusta on luontoretkiharrastus hyvä aloittaa.

Polku on 700 metriä pitkä ja lumettomana kautena esteetön eli sopii myös lastenrattaille. Reitin varrella on 7 infotaulupilaria, vaihtelevasti metsää, rantamaisemaa ja helmenä pätkä pitkospuita kaislikon keskellä. Välillä voi pysähtyä lintutornilla siivekkäitä bongaamassa.

Metsäosuudella tuntuu kuin syvemmälläkin korvessa olisi, jopa korpin saattaa kuulla raakkuvan.

Elfvikintie 4, Espoo

3. Hanikan luontopolku, Espoo

Viisi kilometriä pitkä Hanikan luontopolku kiertelee Espoon Soukan lähistössä. Polku on mahtavan monipuolinen kattaus kallioista mäntymetsää, tiheää kuusimetsää, muinaishautoja- ja rantoja, rantamaisemia ja pitkospuita.

Rantakaislikko-osuudella on hyvä mahdollisuus bongata peuroja ja kesäiltaisin lepakoita. Lintutornikin löytyy reitin varrelta, samoin 14 opastaulua luonnon ihmeistä.

Pituutensa vuoksi reitti ei välttämättä sovi aivan pienimmille jaloille, vaikka hyväkuntoinen kolmevuotiaskin sen toki saattaa jaksaa reitin vaihtelevuuden ansiosta kävellä. Reitti on myös mahdollista kävellä vain osittain.

Matasaarentie 1, Espoo

4. Koskikaran luontopolku, Nurmijärvi

Pidätkö virtaavasta vedestä ja koskista? Koskikaran 1,5 kilometrin mittainen luontopolku Nurmijärven Myllykoskella on ehdottomasti käymisen arvoinen. Vantaanjoki kuohuu upeasti reitin varrella: Myllykoskella on mittaa 400 metriä ja pudotusta 11 metriä.

Nimensä mukaisesti maisemassa on mahdollista tavata koskikaroja ja muita joki- ja vesilintuja. Reitin varrella esitellään kattavin opaskyltein alueen lajistoa, muun muuassa lepakoita ja uhanalaista taimenta ja vuollejokisimpukkaa. Osa reitistä on jyrkkää nousua portailla, jotka saattavat olla sadekelillä liukkaita.

Erinomainen päiväretkikohde, grillausmahdollisuus.

Siippoontie 771, Nurmijärvi

5. Maunulan luontopolku, Helsingin Keskuspuisto

Keskuspuisto on Helsingin oma luonnon aarreaitta aivan keskustan kupeessa. Jos puisto ei ole ennestään tuttu, kannattaa ehdottomasti aloittaa tutustuminen Maunulan luontopolulta. 3,3 kilometrin pituisen polun lähtöpiste on Maunulan majalla, jonka kahvilasta saa aukiolojen puitteissa matkaevästä.

Reitti kiertää vaihtelevasti Keskuspuiston maisemissa, vanhoista kääpäisistä aarnimetsistä pähkkinäpuulehtoihin ja Haagajoen varren ympäristöön. Viimeksi mainitussa on oiva pysähtymis- ja eväidensyöntipaikka ikipöydän eli kivestä tehdyn pöydän äärellä. Reitin teema on luonnon kiertokulku ja monimuotoisuus, ja se kulkee Maunulan uurnalehdon ja eläinten hautausmaan kautta.

Metsäläntie 9, Helsinki

6. Tremanskärrin luontopolku, Espoo

Pitkospuiden ja suoluonnon ystävien helmi on Tremanskärrin luontopolku Espoossa.

Paikalla on mahdollista kiertää lyhempi, 2,8 kilometrin suoluonnon keskellä kulkeva polku tai jatkaa siitä myös Kurkijärven ympäristöön, jolloin reitille tulee mittaa noin 3,7 kilometriä. Lisäksi mukaan on laskettava kuntopolkua pitkin kulkeva osuus parkkipaikalta luontopolulle, yhteensä vajaa kilometri.

Kurkijärven rannalla on retkipöytä hienolla maisemapaikalla, joten se on käymisen arvoinen. Reitin helmi on kuitenkin suon keskellä kulkeva pitkospuuosuus. Siellä on mahdollisuus bongata suopursua, karpaloa ja lakkaa ja jopa hirviä.

Tremanskärr kuuluu Natura 2000 -alueeseen ja on kokonaan suojeltu. Siksi se on säilynyt hyvin koskemattomana ja on yksi monipuolisimpia suoalueita pääkaupunkiseudulla. Erityistä: alueen nimen sanotaan juontavan isovihan ajalta, jolloin kolme venäläistä miestä yritti kulkea suon yli siinä kuitenkaan onnistumatta, vaan he upposivat.

Luontopolulle pääsee Tremanskärrin parkkipaikalta, joka sijaitsee vastapäätä Kalajärven keskustaa Vihdintien pohjoispuolella, juuri ennen osoitetta Vihdintie 63 Helsingin suunnasta tultaessa.

7. Hangon Tulliniemen luontopolku

Huikeat merimaisemat, tuulta ja valoa kolmesta ilmansuunnasta, tunnelmaa kuin olisi jossakin muualla kuin Suomessa, jossakin etelämpänä. Historian havinaa, merituulen tuoksua, laivahylkyjä, luonnon uskomatonta monimuotoisuutta. Sitä on Hangon Tulliniemen luontopolku, 6,7 kilometrin pituinen reitti.

Kokonaan luonnonsuojelualueella kulkeva polku kulkee Uddskatanin kärkeen eli Suomen eteläisimpään kärkeen ja takaisin samaa reittiä. Jaksamisen mukaan polkua voi kävellä vain osan matkaa, vaikka eteläkärki onkin maisemineen ehdottomasti paikan helmiä.

Reitin alun rantasoraosuudella on vaikuttava esiintymä Suomessa harvinaista merikaalia, ja lajisto on muutenkin suojelualueelle ominaisesti monipuolinen. Keväisin ja syksyisin paikalla on hyvä mahdollisuus seurata jopa lintujen muuttoa, sillä alueella sijaitsee jopa satojentuhansien lintujen reitti.

Tulliniemen luontopolun lähtöpisteeseen on noin 400 metrin matka osoitteessa Vapaasatama 1 sijaitsevalta pysäköintialueelta.

7 syytä, miksi kannattaa lähteä lapsen kanssa retkelle luontoon

1. Metsässä lapsi saa myönteisiä kokemuksia luonnosta

Myönteiset luontokokemukset luovat pohjaa myöhemmän luontosuhteen kehittymiselle. Jo aivan pienen lapsen kanssa voi lähteä retkelle luontoon, vaikkapa rintarepussa. Kävelemään oppineen kanssa voi jo aloittaa lyhyillä, esimerkiksi puolen kilometrin reiteillä.

– Mitä nuorempaa aloittaa, sitä helpompi on saada luonnossa liikkuminen luontevaksi osaksi perheen vapaa-ajan viettoa, sanoo Luontoliiton ympäristökasvatuspäällikkö Malva Green.

Aloittaminen ei ole vaikeaa: evääksi jotakin hyvää reppuun, mukavat ulkoilukengät jalkaan, ehkä kaveri mukaan ja iloinen mieli matkaan.

– Ensimmäisistä luontokokemuksista kannattaa tehdä mahdollisimman myönteisiä ja ottaa luontoretki leikin kannalta. Näin harrastusta on mukava jatkaa.

2. Luonto rauhoittaa – riidatkin

Stressitasot laskevat ja moniaistillinen kokemus rentouttaa kehoa sekä mieltä. Turhat ärsytykset katoavat ja koko perhe voi paremmin.

– Luonnon keskellä kauniissa ympäristössä saatava elämys on usein niin voimakas, että se aiheuttaa myönteisiä tunteita, jotka heijastuvat koko perheen kommunikointiin, Malva Green muistuttaa.

Rentoutunut lapsi kiukkuaa vähemmän ja rentoutunut perhe riitelee vähemmän.

Luonnossa lapsi saa myös purkaa energiaansa hyvällä tavalla. Riehuminen ja juokseminen on sallittua, toki muita luonnossa liikkujia ja eläimistöä kunnioittaen.

Monet mielenkiintoiset retkikohteet lapsille löytyvät Uudeltamaalta.

Sekä lapsen että aikuisen keho ja mieli rauhoittuvat luonnossa.

3. Kunto kasvaa

Pienen lapsen kanssa luonnossa liikkuminen on usein hidasta etenemistä. Ihmettelemistä ja pysähtymisen paikkoja riittää. Lyhyetkin matkat väsyttävät pieniä jalkoja, ja taukoja on syytä pitää aina kun lapsi haluaa. Kiirettä ei ole.

Kuin huomaamatta harrastuksen jatkuessa lapsen kunto kuitenkin kohoaa – ja ehkä aikuisenkin.

Kun lähdet lapsen kanssa retkelle, suntaa mahdollisuukisen mukaan poluille ja kallioille, pois metsäteiltä, sillä lapsen näkökulmasta suora tie on usein aika tylsä. Toista on mäkien ja kiemurtelevien polkujen kanssa! Niitä voi jo kolmevuotias jaksaa kävellä kilometrikaupalla.

4. Luonnossa oppii uutta

Tärkein oppi, jonka lapsi luonnosta voi saada, on arvostava suhtautuminen ympäristöön. Kun lapsi oppi rakastamaan luontoa, hän ei halua tuhota sitä aikuisenakaan.

Lapselle luonnossa liikkuminen on mahdollisuus oppia loputtomasti uutta. Jos kukkien ja kasvien nimet eivät ole aikuisellakaan oikein hallussa, niitä voi opetella yhdessä. Luontokirja mukaan vain ja opettelemaan. Usein aikuinen saa hämmästyä, kuinka hyvä muisti lapsella on: puiden ja ötököiden nimet jäävät lapsen päähän ihmeellisen nopeasti.

Isommalle – ja miksei jo aivan pienellekin – lapselle luontoympäristö on hyvä paikka kertoa luonnon lajikirjosta, lajien luokittelusta ja ekosysteemeistä. Siitä, miksi jokainen pieni ja joskus pelottavakin pikku ötökkä on tärkeä ja suojelemisen arvoinen.

5. Yhteinen tekeminen vahvistaa lapsen ja vanhemman suhdetta

Mitä lapsi aikuiselta eniten kaipaa? Läsnäoloa, yhteistä puuhastelua ja harrastusta, jonka pariin palataan aina uudelleen. Tähän tarkoitukseen on vaikea keksiä parempaa paikkaa kuin luontoympäristö.

– Kun aikuinen viettää aikaa lapsen kanssa ajatuksella ja keskittyen, se jo tietyllä tavalla riittää, Malva Green muistuttaa.

Mitään ihmetemppuja ja kalliita huvipuistoretkiä ei aina tarvita, päinvastoin. Aivan lähimetsänkin poluilla on mahdollista saavuttaa aito läsnäolon tila paljon helpommin ja paremmin kuin aistiärsykkeiden rasittamissa ympäristöissä.

lapsen kanssa retkelle

6. Ruutuaika vähenee

Nykyaikana kaikki, mikä vie lasta pois ruudun ääreltä, on kultaakin kalliimpaa. Pelien ja videioiden ylivirittämät aivot rauhoittuvat parhaiten luonnossa.

Kun lapsi palaa päiväretkeltä luontopolulta, hän ei välttämättä enää edes pyydäkään päästä pelaamaan iänikuisia pelejään. Voi olla, että hän mielummin haluaa katsella luontokirjaa tai piirtää kuvia niistä uusista lajeista, joita metsässä juuri opittiin.

Toisaalta parin tunnin luonnossa ulkoilun jälkeen ruutuaikaa voi paremmalla omallatunnolla lapselle antaakin.

7. Luonto kiittää

Varsinkin lähiluonnossa liikkuminen on ympäristöä vain vähän kuormittava tapa viettää vapaa-aikaa.

– Mutta vaikka luontoon lähtisi automatkojenkin päähän, ovat luontoretket ympäristöystävällinen harrastus ja hyvä pohja moneen muuhun asiaan elämässä, Malva Green toteaa.

Parasta, mitä vanhempi voi lapselleen tehdä, on välittää oma arvostava luontosuhteensa lapselleen. Siihen kuuluu myös sen opettaminen, kuinka luonnossa käyttäydytään.

– Iloa luonnosta ei pidä lapselta kieltää eikä muutenkaan mennä kieltojen kautta, mutta pari tärkeää asiaa on syytä kertoa lapselle: eläimiä ja pesiviä lintuja ei saa häiritä eikä luonnonsuojelualueilla kerätä mitään eläviä kasveja. Ääntä ja vauhtia luontoon sen sijaan mahtuu.

Usein lapsi saattaa aluksi päästellä höyryjä ulos (= riehuu), kunnes luonnon rauhoittava vaikutus alkaa tuntua ja lapsi alkaa keskittyä ja aistia ympäristöään.

Lähteet: luontoon.fi, retkipaikka.fi, Helsingin kaupunki, Espoon kaupunki

Lue myös: Kesäretken Helsingissä ei tarvitse maksaa maltaita – 10 kiehtovaa kohdetta lapsiperheille

Kommentit (1)

Mahtavat eväsretket olemme viettäneet aurinkokalliolla. se on tuusulantienvarressa ja betoniaseman lähellä. siellä on kiva katsoa kun matkustajakoneet laskeutuu. tulevat niin ,atalalla, että niitit näkyy kun suhisevat kentälle

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X