Vapaa-aika 05.06.2016 Päivitetty 26.05.2023

Leikkihoroskooppi – tällaisesta puuhastelusta lapsesi nauttii

Horoskooppi vaikuttaa siihen, mistä leikeistä lapsesi pitää, ja millainen puuhastelu saa hänet turhautumaan. Lue, miten tuet eri tähtimerkkien kehitystä oikeanlaisten leikkien avulla.

Teksti
Janica Brander
Kuvat
123RF

Oinas purkaa energiaansa liikuntaan

Oinaslapsen touhuista ei puutu vauhtia – eikä valitettavasti vaarallisia tilanteita. Älykäs ja energinen lapsi rakastaa niin kiipeilyä kuin monimutkaisten palapelien kokoamista. Jos leikki ei suju, hän kiukuttelee ja viskoo tavaroita. Luontaiset johtajan piirteet puskevat pintaan, ja oinas pomottaa kavereitaan, elleivät vanhemmat ole tarkkoina.

Tarjoa lapselle fyysisiä aktiviteetteja, joihin hän voi purkaa energiaansa. On kuitenkin tärkeää, että opetat oinaalle myös keskittymistä ja epäonnistumisten sietämistä. Pienoismallien ja Lego-linnojen rakentelu tyydyttävät lapsen kunnianhimon ja pakottavat hänet rauhoittumaan.

Lue myös: Lapsihoroskooppi – millainen tähtimerkki talossasi temmeltää?

Keskustele: Kaveripariskunnan vilkas lapsi imi minusta energian

Härkä viihtyy rauhallisissa ulkoleikeissä

Härkä on maanläheinen horoskooppi. Pieni sarvipää rakastaa ulkoleikkejä, eikä hänelle tarvitse järjestää pihalla erityistä tekemistä. Hän on tyytyväinen saadessaan tutkia kukkia ja hyönteisiä ja kaivellessaan maata. Vaikka taaperon pukeminen on oma operaationsa, pääset helpoimmalla, kun ulkoilette paljon.

Härkä leikkii mieluiten sisarustensa kanssa. Häntä ei kannata pakottaa väkisin lapsijoukkoihin, sillä jos härkä päättää vastustella jotakin, hän todellakin vastustelee. Älä silti anna hänen eristäytyä ikätovereistaan. Jos härkäsi on ainoa lapsi, järjestä hänelle rauhallisia leikkitreffejä pienessä porukassa.

Lue myös: Näin meillä: Lapsen hassuin leikki

Keskustele: Minkä ikäisenä olette päästäneet lapsen yksin ulos leikkimään?

Tarinat ja tietokoneet kiehtovat kaksosta

Kaksonen on kaikista tähtimerkeistä aktiivisin viestijä. Pikkukaksonen täyttää kodin iloisella höpötyksellään. Raisut fyysiset leikit voivat pelottaa älykköä, joka on elementissään kirjojen ja tekniikan parissa. Kaksonen oppii nopeasti käyttämään älypuhelinta, tietokonetta ja padia. Pyörittelet päätäsi, kun viisivuotias ratkoo tietokoneen päivitysongelmia.

Valitse lapselle haastavia verbaalisia pelejä, mutta älä anna hänen tuijottaa ruutua jatkuvasti. Kaksonen rakastaa tarinoita ja esiintymistä. Taaperona hän viihtyy satutunneilla ja koululaisena näytelmäkerhossa. Kun kaksonen käy kierroksilla, kirjasto on hänelle oiva rauhoittumispaikka.

Lue myös:

Päästänkö lapsen nettiin? 5 vinkkiä netin käyttöön

Perhehoroskooppi – näin tähtimerkit vaikuttavat perhedynamiikkaan

Rapu pitää hoiva- ja kotileikeistä

Rapu viihtyy kotona pienestä pitäen. Hän on hoivaava horoskooppi sukupuoleen katsomatta, ja rapupojatkin leikkivät usein mielellään nukeilla. Älä pakota lasta tiukasti määriteltyihin tyttöjen ja poikien leikkeihin, vaan tue hänen herkkyyttään.

Rapu rakastaa kokkailua, joten hänet kannattaa ottaa mukaan keittiöpuuhiin. Hämmästyt huomatessasi, miten paljon pienestä on apua. Rapu jaksaa keskittyä myös tarkkuutta vaativiin käsitöihin, joissa onnistuminen vahvistaa hänen itsetuntoaan. Ravulla on herkkä hermosto, ja hän tarvitsee päivittäin omaa aikaa. Anna lapsen sisustaa huoneestaan viihtyisä pesä, jossa hän voi haaveilla ja askarrella rauhassa.

Lue myös:

Näin saat lapsen tekemään kotitöitä – 11 vinkkiä

Periytyykö yksinäisyyteni lapselleni? Perheterapeutti Essi Juvakka neuvoo

Partio opettaa leijonalle ryhmätyötä

Leijona on hulluna pukuleikkeihin, ja hän järjestää perheelle muotinäytöksiä ja tanssiesityksiä. Leikkiessään muiden lasten kanssa leijona ottaa herkästi johtajan roolin. Hänen on opittava huomioimaan muut ja ymmärrettävä, että ystävät eivät ole statisteja hänen leikeissään.

Leijonassa on onneksi myös hoivaava ja vastuuntuntoinen puoli. Vanhempien on tuettava näitä piirteitä, jotta leijonan empatiakyky ja ryhmätyötaidot kehittyvät. Yhteisöllinen partio on oiva harrastus leijonalle, jonka mielestä telttaretket ovat jännittäviä. Myös lemmikistä huolehtiminen opettaa lapselle epäitsekkyyttä ja vastuullisuutta.

Lue myös: Pitääkö lapsen harrastaa? 8 kysymystä lasten harrastuksista

Neitsyt uppoutuu kirjoihin ja kieliin

Äly ja käytännöllisyys yhdistyvät tässä horoskoopissa ihanteellisella tavalla. Viestinnän planeetta Merkurius hallitsee neitsyttä ja kaksosta. Neitsyt ei kuitenkaan kanavoi ilmaisuntarvettaan esiintymiseen. Sen sijaan hän oppii lukemaan ja kirjoittamaan varhain. Neitsyt on herkkä vieraille kielille, joten harkitse lapsen laittamista kielikylpyyn.

Neitsyt on kiinnostunut koneista ja niiden toiminnasta. Anna lapsen purkaa ja tutkia tavaroita. Hän oppii kyllä kokoamaan ne hämmästyttävän nopeasti. Neitsyt saa helposti ystäviä, mutta viihtyy myös yksin mielikuvitusleikeissään. Nopeat pallopelit saavat neitsyen hermostumaan. Vie hänet mieluummin uimaan, sillä vesi rauhoittaa herkkää lasta.

Lue myös: Lukeminen kehittää lapsen sosiaalisia taitoja – 7 syytä lukea lapselle

Vaaka on leikkipuiston erotuomari

Vaakalapsi rakastaa harmoniaa, ja leikeissä tämä ilmenee diplomaattisuutena. Vaaka on usein tuomari muiden riidoissa. Hän ei suhtaudu tavaroihinsa omistushaluisesti ja järkyttyy huomatessaan, että kaikki eivät ole yhtä anteliaita ja kilttejä. On tärkeää, että vanhemmat opettavat vaakaa puolustamaan itseään liian miellyttämisen sijaan.

Vaa’at ovat taiteellisia ja pitävät etenkin musiikista. Taideharrastukset vaativat paljon, mutta kasvattavat itseluottamusta. Luodakseen jotain ainutlaatuista lapsen on uskottava itseensä, vaikka kaikki muut toimisivat eri tavoin. Tämä on tärkeä oppi, jos lapsi on poikkeuksellisen lahjakas ja suunnittelee tulevaisuutta taiteen parissa.

Lue myös: Näin lapsi kehittyy taaperosta leikki-ikäiseksi

Keskustele: Tekeekö alistuva luonne lapsesta automaattisesti koulukiusatun?

Skorpioni leikkii vain luottoystävän kanssa

Skorpionilapsi on hyvin herkkä. Hänellä on vain pari luottoystävää, joihin hän suhtautuu omistushaluisesti. Kerro lapselle, että hänen ystävillään saa olla muitakin kavereita, eikä lapsi saa kostaa ystävilleen, jos he haluavat leikkiä välillä muiden kanssa.

Historia, mystiikka ja pukuleikit kiehtovat skorpionia. Kiinnostuksenkohteet jalostuvat kouluiässä keskiaika- ja larppausharrastuksiksi. Näissä harrastuspiireissä skorpioni tapaa samanhenkisiä lapsia, joihin hän uskaltaa luottaa. Sen sijaan joukkueurheilu on skorpionille punainen vaate. Älä pakota häntä väkisin junnujoukkueeseen. Henkistä kestävyyttä vaativat yksilölajit, kuten juoksu ja taekwondo sopivat skorpionille paremmin.

Lue myös: Näin autat lasta saamaan ystäviä

Keskustele: Miten paljon puututte lasten leikkien epäreiluuteen?

Jousimies keksii pelien säännöt itse

Jousimies on ekstrovertti ja rohkea tähtimerkki. Tämä lapsi rakastaa metsäseikkailuja. Hän tulee kotiin usein vaatteet kurassa ja polvet ruhjeilla – onnesta säkenöiden. Jousimies suhtautuu ihmisiin ennakkoluulottomasti, ja hänellä on laaja ja monipuolinen kaveripiiri.

Jousimiehellä on paha tapa soveltaa pelien sääntöjä liikaa. Hän ei kuitenkaan ajattele valehtelevansa, vaan uskoo olevansa nokkela. Vanhempien on selitettävä lapselle, missä menevät luovuuden ja huijaamisen rajat. Kuten kaikkien tulimerkkien, myös jousimiehen on purettava virtaansa liikuntaan. Tanssi ja akrobatia sopivat tälle oman tiensä kulkijalle. Sen sijaan kurinalaiset joukkuelajit ja tiukat säännöt turhauttavat häntä.

Lue myös: Lapsen valehteluun on monta syytä

Kauris ottaa leikit turhan tosissaan

Leikkisyys on yksi tärkeimmistä asioista, joka kauriin on opittava elämänsä aikana. Kauris on todella ahkera ja kunnianhimoinen luonne. Harrastipa lapsi sitten musiikkia tai urheilua, hänellä on taipumus ottaa harrastuksensa liian vakavasti.

Rohkaise lasta leikkeihin, joissa ei ole sääntöjä, ja joissa onnistumista ei voi mitata. Maalaaminen, piirtäminen ja saven muovailu saavat kauriin luovuuden kukoistamaan. Näytä lapselle eri taiteilijoiden tekemiä kuvia samasta aiheesta, jotta hän ymmärtää, että asiat voi tehdä monella tavalla hienosti. Kauris leikkii mielellään myös työntekoa. Valmistaudu asioimaan ahkerasti pikkukauriin kaupassa tai kahvilassa.

Lue myös:

Milloin lapsella on liikaa harrastuksia? 16 neuvoa vanhemmille

Lastenkutsujen leikit – hauskat leikit pienille ja isommille

Vesimies on pikkuvanha pohdiskelija

Vesimieslapsi on hämmentävä sekoitus sosiaalisuutta ja vetäytyvää pohdiskelijaa. Hänellä ei ole tarvetta olla joukon johtaja. Mukautuvan luonteensa ansiosta lapsi onkin suosittua seuraa. Vesimies pärjää hyvin joukkuelajeissa, sillä hän ei tuijota vain omaa napaansa. Hän tarvitsee kuitenkin pienestä pitäen paljon omaa aikaa.

Vesimies voi harjoitella tuntikausia taikatemppuja huoneessaan ja käydä yksin tutkimusretkillä. Vanhemman on turha pakottaa tätä lasta leikkeihin ja porukoihin, joissa hän ei viihdy. Avaruus, meri ja sademetsät kiehtovat vesimiestä. Tiede- ja luontokerhot tarjoavat tutkijaluonteelle sopivassa suhteessa seuraa ja haastavaa tekemistä.

Keskustele: Onko outoa, jos lapsi haluaa olla jo eskari-iässä yksin?

Kalat ilmaisee itseään taiteen kautta

Kalalapset ovat luovia, ja heillä on usein niin musikaalisia kuin kuvataiteellisiakin taipumuksia. Kalat viihtyy itsekseen soittimien, siveltimien ja tärkeiden tavaroidensa parissa. Lasta kannattaa rohkaista leikkimään muiden kanssa, mutta häntä ei saa pakottaa levottomaan ympäristöön. Kuvataidekerho on kaloille mieluisampi ympäristö kuin urheiluhalli.

Kalat turhautuu, jos kaverit eivät noudata hänen mielikuvitusmaailmansa sääntöjä. Skorpionin tavoin kalojen on opittava hyväksymään se, että muutkin on huomioitava leikeissä. Kalat on myös äärettömän hellä luonne. Lapsi hoivaa kauniisti nukkejaan, sisaruksiaan ja perheen lemmikkejä.

Lue myös: Lapsi ja lemmikki – eläinystävä kasvattaa lasta

Keskustele: Valitsenko lapselle liikunnallisen vai taiteellisen harrastuksen?

Lähteet: Futurescopes, Momstrology

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X