Vapaa-aika 09.11.2023

Moni päiväkoti luopui suositusta perinteestä kaikessa hiljaisuudessa – miksi valokuvausta ei enää järjestetä?

Monet päiväkodit eivät enää järjestä lasten yksilökuvausta, sillä se on henkilökunnalle raskasta. Vanhemmille tämä on usein iso pettymys. Tilalle on osin tullut aktiivisten vanhempien oma järjestely.

Teksti
Anna Ferrante
Kuvat
iStock

Päiväkotikuvaukset ovat perinteisesti kuuluneet jokaiseen päiväkotivuoteen ja olleet monille jopa yksi sen kohokohdista.

Viime vuosina yhä useampi päiväkoti on kuitenkin luopunut yksilökuvauksista. Usein vain ryhmäkuva otetaan, ja sen saa jokainen perhe halutessaan hankkia.

Tilanne on sama ympäri Suomen, joskin osassa päiväkodeissa yksilökuvat yhä otetaan totuttuun tapaan. Kaikkiin perheisiin vuosittaisia yksilökuvia lapsesta ei kuitenkaan enää saada.

Päiväkotikuvaus ei kuulu varhaiskasvatussuunnitelmaan

Monet vanhemmat ovat jääneet kaipaamaan entisenlaista päiväkotikuvausta ja yksilökuvia lapsistaan. Päiväkoti- tai koulukuvaus kun on monille perheille ainoa mahdollisuus hankkia lapsesta studiotasoisia kuvia kohtuuhintaan. Lisäksi päiväkotikuvat ovat tärkeä muisto pikkulapsivuosilta. 

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan hankintapäällikkö Kari Salovaara Helsingin kaupungilta kertoo, että toimialalla ei ole tehty yhteistä linjausta päiväkotikuvauksista. Näin ollen yksilökuvien ottamatta jättäminen ei johdu yhteisestä, uudesta linjauksesta.

– Päiväkotikuvaus ei kuulu varhaiskasvatussuunnitelmaan eikä toimialan velvollisuus siis ole järjestää kuvausta. On yksikön päätettävissä, kuvataanko päiväkodissa lapsia vai ei, hän muistuttaa.

Tavaksi on menneinä vuosina kuitenkin muodostunut, että valokuvaus järjestetään vuosittain. Nyt kun toimitaan toisin, muutos voi tuntua isolta.

– Toimiala on kilpailuttanut sopimuksen päiväkotien käyttöön, mutta sopimus ei kuitenkaan velvoita tilaamaan kuvausta, vaan harkinta siis on päiväkodilla, Salovaara kertoo.

Kilpailutetussa sopimuksessa on mukana myös muotokuva, mutta päiväkoti voi itsenäisesti päättää, ettei sitä käytetä, vaan otetaan pelkkä ryhmäkuva.

Toisaalta valokuvauspalvelun tarjoajan eli yrittäjän näkökulmasta pelkkien ryhmäkuvien ottaminen kilpailutetuilla hinnoilla on niin tappiollista toimintaa, että siihen ryhtyvät vain harvat.

Korona-aika vähensi päiväkotikuvauksia – käytäntö jäänyt päälle 

Päiväkotikuvauksia tekevän Kuvamuisto Oy:n toimitusjohtaja Sonja Suomisella on selkeä näkemys kentältä käsin siitä, miksi niin moni päiväkoti on siirtynyt pelkän ryhmäkuvan ottamiseen.

– Päiväkodin henkilökunta kokee kuvauksen aika raskaana. Siinä on paljon paloja soviteltavana yhteen ja vilkas lapsilauma hallittavana. Lisäksi päälle tulevat vanhempien usein kohtuuttomat vaatimukset ja odotukset siitä, mitä kahdessa minuutissa eli yhden lapsen kuvausaikana pystytään tekemään.

Suomisen mukaan kuvauksen hylkäävä trendi vahvistui korona-aikana, jolloin päiväkotikuvaukset olivat monissa kunnissa kiellettyjä.

– Monet päiväkodit ehkä tässä huomasivat, että oli paljon helpompaa ja mukavampaa, kun ei ollut kuvauksia. Sitä linjaa sitten ikään kuin jatkettiin.

Muutamat kunnat olivat tehneet jo ennen koronaa päätöksen, että päiväkodeissa ei kuvata ollenkaan päiväkotien aukioloaikoina. Näin teki esimerkiksi Järvenpään kunta jo vuonna 2012.

Käytäntö ei ole levinnyt kaikkiin päiväkoteihin

Suominen muistuttaa, että vielä on olemassa myös päiväkoteja, joissa päiväkotikuvaukset yksilökuvineen jaksetaan järjestää.

– Helsingissä on isompi trendi, ettei kuvata lainkaan, mutta esimerkiksi Espoossa ja Vantaalla monissa päiväkodeissa valokuvaukseen yhä kuuluu myös yksilökuvaus.

Vanhemmat järjestävät itse kuvauksen

Monissa päiväkodeissa, joihin kuvaus ei kuulu, on Suomisen mukaan syntynyt uusi trendi: vanhempien aktiivisuus yksilökuvauksen järjestämisessä.

Kuvaukset voidaan järjestää niin, että päiväkodilla otetaan ryhmäkuva, ja yksilökuvat aktiivisten vanhempien järjestelyllä kuvaamon studiolla.

Kustannukset vanhemmille pysyvät tällä järjestelyllä maltillisella tasolla, sillä silloin yleensä käytetään toimialan kilpailutuksen hintoja.

– Perheet tulevat esimerkiksi viiden minuutin valokuvaukseen omalla ajallaan. Joissakin tapauksissa päiväkoti on antanut tilat myös yksilökuvaukseen, ja vanhemmat tuovat lapsensa paikalle, jolloin samalla otetaan myös ryhmäkuva.

Suomisen mukaan päiväkodit suhtautuvat yleensä tällaisiin järjestelyihin myönteisesti. Niissä ymmärretään jokavuotisen ryhmäkuvauksen tärkeys ja harmitus yksilökuvausten loppumisesta.

Vanhempien aktiivisuus mahdollistaa, ettei päiväkodin henkilökunnan tarvitse käydä läpi raskasta kuvauspäivää, mutta kuvaukset saadaan silti järjestettyä niin, että vanhemmatkin ovat tyytyväisiä.

Lue myös: Vanhemmat puuttuvat yhä enemmän päiväkotien lepohetkiin, vaikka päiväunet ovat monelle lapselle tärkeät

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X