Vapaa-aika 19.04.2023

Muistathan ilmoittaa Kelaan lapsen kesäajan hoitojärjestelyistä, jos ne muuttuvat – velvollisuus koskee vain osaa vanhemmista

Ilmoitusta ei tarvita, jos lapsi on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tai perhe saa kotihoidon tukea.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

On taas se aika vuodesta, kun lyödään lukkoon kesäajan suunnitelmia. Monissa lapsiperheissä se tarkoittaa muutoksia myös lapsen hoitojärjestelyihin.

Jos lapsi on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa tai jos perhe saa kotihoidon tukea, vanhemman ei tarvitse ilmoittaa muutoksista Kelaan. Kuitenkin jos perheeseen maksetaan yksityisen hoidon tukea ja lapsen hoitojärjestelyt muuttuvat kesällä tai syksyllä, on muutoksista ilmoitettava Kelaan.

Kela muistuttaa, että tällaisia muutoksia ovat muutokset hoitoajassa tai -maksuissa, hoitopaikan tai hoitajan vaihtuminen sekä kunnallisen varhaiskasvatuksen, esikoulun tai kaksivuotisen esiopetuskokeilun aloittaminen.

Muutoksista täytyy ilmoittaa, koska ne voivat vaikuttaa yksityisen hoidon tukeen. Ilmoituksen voi tehdä Kelan asiointipalvelussa.

Lisätietoja saa Kelan tiedotteesta.

Mikä on yksityisen hoidon tuki?

Yksityisen hoidon tukea voi saada, jos lasta hoitaa palkattu hoitaja tai yksityinen varhaiskasvatuksen tuottaja. Tuen saaminen edellyttää, että vanhempainraha on päättynyt ja lapsi on alle kouluikäinen.

Yksityisen hoidon tukea ei sen sijaan saa, jos lapsi on kunnan varhaiskasvatuksessa tai jos yksityisessä varhaiskasvatuksessa on käytössä palveluseteli.

Vanhempi, joka asuu eri taloudessa kuin lapsi, ei voi saada yksityisen hoidon tukea.

Lähde: Kela

Lue myös: Äitiysfysioterapiaan pääsy hankaloitui entisestään – Miksi synnytysvaurioiden kuntoutusta ei enää korvata?

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X