Vapaa-aika 27.06.2023

Näin hääbudjetti pysyy kurissa ilman, että lopputulos kärsii – 12 järkevää säästökeinoa

Häät vaativat rahallista panostusta, mutta tietyistä menoeristä pystyy karsimaan melko helpostikin.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Häitä suunnittelevien kannattaa laatia hääbudjetti, koska se helpottaa juhlien suunnittelua ja auttaa hahmottamaan, kuinka paljon pystyy sijoittamaan häihin.

Hääbudjetti on jokaisen hääparin oma asia ja valinta. Mitään maagista rajaa tai suositeltavaa summaa ei ole olemassa, vaan budjetin suuruus riippuu täysin siitä, mitä häiltään haluaa ja mihin rahat riittävät.

Minkälainen hääbudjetti on realistinen?

Hääbudjetin määrittely vaatii tasapainottelua toiveiden ja realiteettien välillä. Monille hääpareille onnistuneet hääkuvat ovat niin tärkeät, ettei ammattivalokuvaajan kustannuksista haluta nipistää. Toisilla on mielessään unelmien juhlapaikka, josta ei välttämättä olla valmiita joustamaan edes korkean hinnan tähden.

Kulujen karsiminen kannattaa aloittaa asioista, joista on valmis joustamaan. Vähemmän tärkeistä seikoista säästämällä muutama etusijalle asetettu toive voidaan toteuttaa, eikä juhlan aikana tai jälkikäteen sitten harmita, että tärkein juhlaan liittyvistä haaveista jäi täyttymättä.

haabudjetti
Iso hääbudjetti ei ole onnistuneiden juhlien edellytys, vaan monista asioista pystyy säästämään.

Vertaa Ensin -palvelun arvio vuodelta 2019 on, että suomalaisten keskimääräinen hääbudjetti on lähemmäs 10 000 euroa. OP Median vuonna 2022 julkaisemassa artikkelissa arvioidaan, että häiden järjestämisessä 20 000 euroakin alkaa olla jo tavallinen summa.

Kulut luonnollisesti vähenevät sitä mukaa, mitä vähemmän kutsuu vieraita, mitä niukemmin juhliin sisällyttää luksuselementtejä ja mitä enemmän on valmis tekemään itse.

12 toimivaa tapaa karsia hääbudjetista

Mitä enemmän kaipaa jousikvartettien, hevosvaunujen ja ilotulitusten tapaisia hienouksia juhliinsa, sitä suuremmaksi hääbudjetti kasvaa. Lienee sanomattakin selvää, että tällaisista kohteista säästäminen on helpointa ja tehokkainta. Toki jos juuri ne ovat toivelistan kärjessä, on ehkä parasta karsia jostain muusta.

Mutta mistä ihan tavallisista kustannuksista, suorastaan välttämättömyyksistä, voi säästää lopputuloksen kärsimättä?

1. Vieraiden määrä

Hääbudjetti riippuu pitkälti vieraiden määrästä. Mitä isompi poppoo, sitä enemmän tarvitaan tarjoiluja ja tilaa.

  • Koosta vieraslistaa tärkeysjärjestyksessä. Ovatko loppupäähän jäävät henkilöt sellaisia, joiden todella haluat osallistuvan häihisi?
  • Pohdi, osallistuuko häihin lapsia. Vaikka heidän ruokailustaan tuskin kertyy paljon kuluja, mahdollinen erityisohjelma tai palkattu lastenhoitaja kasvattavat kustannuksia.

Lue myös: Hääkutsua ei tullutkaan, joten sukulainen pahoitti mielensä – mitä kannattaisi tehdä? Psykologi vastaa

2. Vihkipaikka

  • Siviilivihkiminen maksaa, jos se tapahtuu virka-ajan ulkopuolella. Se maksaa myös virka-ajan puitteissa, jos vihkiminen tapahtuu muualla kuin palvelupaikassa.
  • Kirkkohäät ovat pääsääntöisesti ilmaiset oman seurakunnan alueella. Jos tahtoo avioitua kirkossa jollain toisella paikkakunnalla, vihkimisestä saatetaan veloittaa.

3. Juhlapaikka

Jos unelmoi häistä kartanossa tai muussa ylevässä miljöössä, ei sijainnista säästäminen suinkaan tarkoita sitä, että juhlat olisi siirrettävä leirikeskukseen. Sen sijaan katseen voi suunnata laajemmalle.

  • Suositut juhlapaikat maksavat enemmän kuin piileskelevät helmet.
  • Kaupungeissa ja varsinkin pääkaupunkiseudulla hinnat ovat yleensä korkeampia kuin maakunnissa. On kuitenkin hyvä muistaa, että jos häät järjestää kaukana kodista, kulkemiseen ja majoittumiseen voi helposti upota juhlapaikasta näennäisesti säästetty summa.
  • Valitsemalla kauniin juhlatilan tarvitaan vähemmän koristeluja, jolloin koristeissa voi säästää.
haabudjetti
Hääbudjetti riippuu pitkälti myös juhlapaikasta.
  • Huolehtimalla siitä, että juhlapaikalta löytyvät omasta takaa pöydät ja tuolit, kalusteita ei tarvitse vuokrata erikseen.
  • Jos haluaa päästä edullisemmalla mutta tarjoilla häissä alkoholia, ravintola tai hotelli ei välttämättä ole paras mahdollinen sijainti juhlille. Alkoholitarjoilu maksaa yleensä huomattavasti vähemmän, jos sen voi organisoida yksityistilaisuudessa itsenäisesti.

4. Pitopalvelu ja tarjoilut

  • Hintojen vertailu eri palveluntarjoajien välillä on työlästä, mutta vaivannäön ansiosta hääbudjetti voi keventyä sadoilla euroilla.
  • Pohdi, kaipaatko häihin luksustarjoiluja. Kaiken ei tarvitse olla priimaa alusta loppuun. Halutessaan ylellisyyden tuntua saa jo siten, että panostaa yksittäiseen ruokalajiin ja muiden osalta mennään peruskaavalla.
  • Ruokakustannuksista voi säästää, jos ei tarjoakaan häävieraille lämmintä ateriaa vaan esimerkiksi kakkukahvit tai cocktailpaloja.
  • Juhlapaikan puitteista ja vieraiden määrästä riippuen tarjoilun voi hoitaa myös itse, jos taitoa ja aikaa riittää.

5. Hääpuvut

  • Tulee halvemmaksi teetättää ompelijalla korjauksia käytettyyn hääpukuun kuin ostaa kokonaan uusi puku, etenkin, kun uudetkin puvut vaativat usein vastaavan räätälöinnin.
  • Jos välttämättä haluaa uuden hääpuvun, kannattaa pitää silmällä alennusmyyntejä. Edellisen kauden puvut saattavat lisäksi olla edullisempia kuin uutuudet.
Käytetytkin hääpuvut voivat olla uudenveroisia.

6. Häiden ajankohta

Touko–syyskuu on häiden sesonkiaikaa. Järjestämällä juhlat jonain toisena vuodenaikana kuin kesällä tai jonain toisena viikonpäivänä kuin lauantaina voi säästää huomattavia summia juhlapaikan, tarjoilun sekä muiden palvelujen kustannuksissa.

7. Sormukset

Niin epäromanttiselta kuin se kuulostaakin, vihkisormusten osto on järkevää ajoittaa alennusmyynteihin. Silloin voi saada satoja euroja halvemmalla unelmiensa sormukset, jotka ostaisi joka tapauksessa. Sormuksiakaan ei tosin ole pakko hankkia uutena.

8. Valokuvaus

Jos on valmis ottamaan pienen riskin, ammattivalokuvaajan sijaan tehtävään voi palkata alan opiskelijan tai tutun, joka harrastaa valokuvausta. Tästä koituva säästö voi olla jopa tonnin tai enemmän.

Hääbudjetti keventyy huomattavasti, jos päättää säästää valokuvauksesta.

9. Ehostus

  • Taitava meikkaaja tekee juhlameikin itse.
  • Jos lähipiirissä on harjaantuneita harrastajia, voi heiltä tiedustella, mitä he veloittaisivat kampauksen tai meikin teosta.
  • Kampauksen voi saada aavistuksen edullisemmin, jos istahtaa kampaamoalan opiskelijan eikä kokeneen ammattilaisen tuoliin.

10. Ohjelma

  • Muista, että juhlaa ei tarvitse täyttää ammattimaisella ohjelmalla. Pelkkä ruokailu, seurustelu, hääleikit ja puheet vievät ison osan juhla-ajasta.
  • Hääbändi ei ole pakollinen. Häävalssin voi tanssia myös kaiuttimista soitetun musiikin tahdissa.
  • Jos lähipiiristä löytyy taitavia tyyppejä, voi heiltä kysyä, olisivatko he halukkaita esiintymään häissä. Esiintyminen on parhaimmillaan ihana häälahja.
  • Ei ole kohteliasta olettaa, että tuttavat esiintyisivät maksutta. He saattavat kuitenkin veloittaa vähemmän kuin entuudestaan tuntematon ammattilainen.

11. Koristelut

  • Koristeiden kierrättäminen kannattaa. Hääbudjetti pysyy maltillisempana, kun ei osta kaikkea ainakaan uutena. Kavereilta voi kysellä, liikeneekö heiltä lainaan koristeita, kuten valosarjoja tai maljakoita.
  • Ohjelmalehtiset, hääbingoruudukot ja vastaavat paperituotteet voivat tulla halvemmiksi, jos ne suunnittelee ja tulostaa itse jostain tilaamisen sijaan.
  • Huomaa silti, että itse tekemällä ei aina säästä, sillä materiaalitkin maksavat. Tee siis laskelmia ja vertaile, mikä vaihtoehto tulee edullisimmaksi.
  • Hyödynnä kukkakoristeissa luonnonkukkia.
haabudjetti
Koristeluihin saa halutessaan uppoamaan paljonkin rahaa.

12. Hääkutsut

Postimerkit ja kirjekuoret maksavat yllättävän paljon. Save the Date -ilmoitukset tai jopa hääkutsut voi halutessaan lähettää vieraille sähköisesti, jolloin materiaali- ja postituskuluissa säästyy sievoinen summa.

Hääbudjetti kiittää kiireettömyyttä

Riittävä aika on häitä suunnittelevan paras varuste. Kun asioita pääsee harkitsemaan, välttyy varmimmin impulsiivisilta päätöksiltä, joista hääbudjetti helposti paisuu ja joita saattaisi katua myöhemmin.

Voi sitä paitsi olla, että häitä varten täytyy erikseen säästää huomattava summa. Riittävän potin kerryttämisessä aika on avuksi.

Aika ei silti yksinään riitä, vaan se on osattava käyttää suunnittelussa hyvin. Silloin asiat eivät jää viime tippaan ja hätäratkaisujen varaan.

Lue myös Annan juttu: 5 asiaa, joita hääsuunnittelija ei omiin häihinsä järjestäisi – ”Varma tunnelman tappaja”

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X