Vapaa-aika 07.09.2023 Päivitetty 08.09.2023

Postaatko perheestäsi ja kodistasi somevideoita? Tämän nähtyäsi saatat haluta tehdä sen toisin

Saatat paljastaa huomaamattasi yllättävän paljon perheestäsi sellaisia asioita, joita et ehkä haluaisi jakaa täysin tuntemattomille.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Ihan mahtava kohde lapsiperheille, lämmin suositus! 

Joidenkin somepostausten ensisijaisena tarkoituksena on kertoa, missä on käynyt tai missä kyseisellä hetkellä oleilee. Lomakuulumisten jakaminen tai hyvän kohteen suositteleminen on kuitenkin eri asia kuin sen paljastaminen vahingossa, missä asuu tai toistuvasti viettää aikaa.

Asian voi kuitenkin tulla paljastaneeksi, jos kuvaa usein sisältöä kodin välittömässä läheisyydessä tai vaikkapa automatkalla, kun hakee lapsia päiväkodista. Se voi olla turvallisuusriski sekä aikuiselle että lapselle.

Sijainnin voi selvittää kylmäävän helposti

Nimellä Josemonkey esiintyvä sisällöntuottaja on omistautunut kasvattamaan somekanavillaan tietoisuutta siitä, mitä turvallisuusriskejä someen postaamiseen liittyy.

Josemonkey on luonut konseptin, jossa hän etsii ihmisiä, jotka pyytävät tulevansa löydetyiksi. Toisin sanoen täysi-ikäiset vapaaehtoiset lähettävät Josemonkeylle itsestään videon jossain paikassa, jota ei äkkiseltään voi tunnistaa tai sijoittaa kartalle.

Omaa yksityisyyttään visusti suojeleva nettivelho kertoo TikTok-profiilissaan olevansa ”isä” ja ”nörtti”. Kotisivuillaan hän mainitsee, ettei hänellä ole alan koulutusta vaan hänen taitonsa perustuvat vankkaan harrastaneisuuteen. Josemonkeylla on TikTok-kanavallaan 1,2 miljoonaa seuraajaa.

Onkin hämmästyttävää, miten helposti Josemonkey pystyy paikantamaan ihmisiä pelkän lyhyen videon perusteella. Alla olevassa esimerkkivideossa eräs nainen pyytää Josemonkeyta etsimään hänet, jotta hän voisi todistaa 10-vuotiaalle lapselleen, millaisia riskejä sosiaaliseen mediaan liittyy.

Neljäminuuttisella videolla Josemonkey selittää, millaisilla toimenpiteillä hän onnistuu löytämään paikan, jossa nainen on kuvannut videon. Josemonkey etsii vihjeitä kuvauspaikan sijainnista muun muassa maamerkkien, ihmisten vaatetuksen sekä valon ja varjon suunnan perusteella – lopulta onnistuen paikantamaan tarkan sijainnin, jossa video on kuvattu.

@the_josemonkey

Replying to @Ginnaffer Listen to your mom! 😜 #geolocation #OSINT #onlinesafety

♬ original sound – josemonkey

Tämä ja lukuisat muut paikannusvideot ovat toki varta vasten kuvattuja, mutta samoja asioita voinee bongata mistä tahansa somevideosta, jotka on kuvattu muussa ympäristössä kuin geneeristä seinää vasten.

Tulee muistaa, että vaikka yksittäisellä videolla ei näkyisi paljastavia yksityiskohtia, someprofiili kokonaisuudessaan voi paljastaa paljonkin. Jos muista postauksista esimerkiksi ilmenee, että henkilö asuu Helsingissä, yhden ja saman rakennuksen – pahimmassa tapauksessa kodin – edessä otetut kuvat voi helposti päätellä Helsingissä otetuiksi.

Stalkkereille, vainoajille ja muille pahaa tahtoville sosiaalinen media on siis oikea kultakaivos. Yhteyden ottaminen somessa on helppoa, mutta myös fyysinen lähestyminen voi mahdollistua postausten tarjoaman informaation myötä.

Monesti lapsiperheiden videoilla esiintyvät aikuisten ohella lapset, joten heidänkin turvallisuutensa voi olla uhattuna vanhempien huolimattomuuden siivittämänä.

Lue myös: Voiko lasten kuvia enää somettaa hyvillä mielin? 4 äidin ratkaisut

Nämä 5 asiaa lisäävät postaustesi turvallisuutta

Julkaisemallaan ohjevideolla Josemonkey korostaa, että mikään toimenpide ei tee somevideon paikantamisesta mahdotonta. Tietyillä keinoilla sijainnin selvittämistä voi kuitenkin vaikeuttaa.

Josemonkey sanoo karun totuuden olevan se, että paras tapa suojautua on olla postaamatta koskaan mitään minnekään. Somen uitua arkeen se on kuitenkaan harvoille realistinen vaihtoehto.

Ensimmäisenä Josemonkey suosittelee, että kukin välttäisi kuvaamasta videoita suoraan kodin tai työpaikan edessä. Videolla ei mainita lasten kouluja tai päiväkoteja, mutta maalaisjärjellä sama suositus koskee niitä.

Videoihin voi päätyä monenlaista tahatonta informaatiota, jos ei ole tarkkana.

Toiseksi Josemonkey kehottaa, että videoilla ei näkyisi mitään tekstiä sisältäviä asioita, kuten kylttejä tai rekisterikilpiä. Kotona sisällä kuvatuissa videoissa vaarana on, että osoite paljastuu pöydällä lojuvan kirjekuoren tai paketin takia.

Kolmantena Josemonkey huomauttaa, että mitä enemmän videolla liikkuu ja mitä pidempi video on, sitä runsaammin siihen tallentuu tahatonta informaatiota ympäristöstä. Hän mainitsee erikseen autovideot, joissa voivat paljastua niin navigaattorin sijaintitiedot, yksityiskohtaista tietoa ajettavasta autosta kuin kaikenlaiset ympäristön yksityiskohdat auton ikkunoiden läpi.

Neljäntenä huomiona Josemonkey muistuttaa, että ihmisten vaatetus voi sisältää vihjeitä sijainnista ja henkilöllisyydestä. Työvaatteet ja nimikyltit ovat tästä ilmeisiä esimerkkejä.

Josemonkeyn viides ja viimeinen ohje kuuluu, että ennen videon postaamista se kannattaa katsoa läpi. Hän antaa konkreettisen neuvon: älä keskity siihen, mitä yritit kuvata, vaan kaikkeen muuhun videon sisältämään materiaaliin.

– Tietenkin sinun täytyy varmistaa, että videolla näkyvät kaikki ne asiat, joiden pitääkin. Mutta tarkista myös, ettei videolla näy asioita, joiden et halua näkyvän, hän toteaa vapaasti suomennettuna.

Lue myös: Annabellan video suomalaisesta varhaiskasvatuksesta levisi TikTokissa kulovalkean tavoin – Näin ulkomailla ajatellaan suomalaisesta päiväkotijärjestelmästä

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X