Vapaa-aika 20.03.2023 Päivitetty 21.08.2023

Näitkö unta vauvamahasta? 5 tavanomaisinta selitystä sille, mitä raskaus unessa voi tarkoittaa

Unet heijastelevat asioita, joita on valveilla kohdannut tai miettinyt. Suosittu unianalyytikko ei kuitenkaan tulkitse raskausunia aivan suoraviivaisesti.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Raskaus unessa ei välttämättä liity siihen, että valvemaailmassa suunnittelisi vauvan saamista tai edes haaveilisi perheestä.

Yhdysvaltalaisen uniasiantuntijan Lauri Loewenbergin mukaan raskaus unessa symboloi useimmiten sitä, että jokin muu asia elämässä on kehittyvässä vaiheessa.

Loewenberg sanoo aikakauslehti The Cutille antamassaan haastattelussa, että unissa alitajunta ottaa ohjat. Tällöin unennäkijä joutuu kohtaamaan asioita, joita on valveilla ollessaan joko vältellyt tai joita ei ole tiedostanut.

Samassa haastattelussa Loewenberg sanoo, että raskaus unessa heijastelee suunnitelmia tai henkilökohtaisia projekteja, jotka toteutuessaan ikään kuin poikivat unennäkijälle uuden elämän tai alun.

Raskaus unessa voi symboloida montaa asiaa

Loewenberg on Yhdysvalloissa kysytty haastateltava, joka on esiintynyt asiantuntijana monissa keskusteluohjelmissa ja lehdissä. Ottamatta kantaa siihen, kuinka luotettavana Loewenbergin titteliä ”sertifioitu unianalyytikko” voi pitää, hänen tulkintaehdotuksensa raskausunille ovat kieltämättä kiinnostavia.

Kaksplus poimi muutaman otteen The Cutin artikkelista, jossa esitellään Loewenbergin tulkintoja raskausunista. Vuonna 2021 julkaistun englanninkielisen jutun voi lukea täältä.

1. Uni positiivisesta raskaustestistä

Loewenbergin mukaan raskaustestin teko tai raskauden selviäminen unessa tarkoittaa sitä, että elämässä on alkamassa jokin uusi vaihe tai jokin uusi käänne on tulossa.

2. Pitkälle edennyt raskaus unessa

Se, kuinka pitkälle raskaus on unessa edennyt, heijastaa Loewenbergin mukaan suoraan sitä, missä vaiheessa jokin elämän projekti tai päämäärän saavuttaminen on.

raskaus unessa

Raskaus unessa voi olla niin eteerinen kuin pelottavakin kokemus.

Toisin sanoen viimeiselle kolmannekselle edennyt raskaus kuvastaisi sitä, että jonkin tavoitteen täyttymisessä ollaan loppusuoralla.

3. Uni kaksosten tai kolmosten odottamisesta

Joskus unessa odottaa useampaa kuin yhtä vauvaa. Tällöin Loewenbergin tulkinta kuuluu, että elämässä on meneillään useampi asia kerrallaan tai johonkin asiaan liittyy useampia näkökulmia, joita valvemaailmassa joutuu puntaroimaan.

4. Mielikuvituksellinen raskaus unessa

Unissa raskaus voi saada mielikuvituksellisia käänteitä. Sikiö voi esimerkiksi olla jokin aivan muu otus kuin ihmisenalku.

Loewenberg kertoo tällaisten unien symboloivan sitä, että jokin elämässä meneillään oleva kehitys tai muutos pelottaa unennäkijää. Pelottavia piirteitä saava raskaus unessa olisi tällöin alitajunnan viesti siitä, että uuteen tilanteeseen pitäisi yrittää sopeutua.

5. Unimaailman synnytyskipu

Loewenberg tulkitsee, että unessa koettu kipu kuvastaa jonkinlaista valvemaailmassa koettua emotionaalista kipua. Toisaalta synnytyskipu on hänen mukaansa siitä rohkaisevaa, että kipua aiheuttava asia on loppumaisillaan.

Unessa tapahtuva synnytys, joka ei satu lainkaan, on Loewenbergin mukaan hyvä merkki. Hänen mukaansa alitajunta yrittää kertoa unessa, että jonkin asian saattaminen loppuun ei tulekaan olemaan vaikeaa, toisin kuin unennäkijä on ehkä valveilla pelännyt.

Lue myös: Raskausajan painajaisilla on tärkeä viesti

Uni on valvemaailman heijastumaa

Unen olemus on yhä joiltain osin mysteeri. Tiedemaailmassa yleisesti hyväksytty näkemys kuitenkin on, että unet imitoivat valvemaailman kokemuksia.

Tutkijatohtori Katja Valli muotoilee Suomen Akatemian julkaisussa, että nukkuessa aivot rakentavat mallinnuksen maailmasta ilman aisti-informaatiota, mitä kutsutaan uneksi.

Psykoanalyyttisessa kehyksessä puolestaan ajatellaan, että unet ovat kanava ihmisen alitajuntaan. Tällöin unet heijastelisivat asioita, joita emme valveilla tiedosta.

raskaus unessa

Jos näkee unta raskaudesta, ei se kuitenkaan ole enneuni.

Jotkut väittävät näkevänsä enneunia. Oma tai tuttavan raskaus unessa voikin saada ajatukset laukalle, jos on taipumusta ajatella, että unet ennustavat tulevaa.

Tiede ei kuitenkaan tue ajatusta enneunista. Havaintopsykologian tutkija Jukka Häkkinen totesi Kotilieden haastattelussa vuonna 2019, että enneunikokemuksessa on kyse illusorisesta korrelaatiosta eli kahden asian välisestä näennäisestä yhteydestä.

– Kun henkilö näkee paljon unia, joskus jotkin niistä unista tuntuvat täsmäävän todellisen maailman kanssa. Silloin syntyy kokemus, että uni ennustaa jotakin, Häkkinen selitti.

Toisin sanoen jonkin unessa nähdyn asian toteutuminen tosielämässä on vain sattumaa.

Myös Loewenberg purkaa The Cutin haastattelussa uniin liittyvää mystiikkaa toteamalla, että kaikki unet – käsittelivät ne sitten raskautta tai jotain muuta – kumpuavat asioista, joita on käsitellyt mielessään.

Arkijärjellä ajateltuna raskausunet voivat siis heijastella ihan vain sitäkin, että joko oma tai jonkun toisen ihmisen raskaus on ollut valveilla mielessä.

Lue myös: Yliluonnolliset kokemukset kuuluvat lapsuuteen, sanoo lääkäri-kulttuurintutkija – Tällaisia ovat tyypillisimmät lasten kummat kokemukset

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

X