Vapaa-aika 11.10.2022 Päivitetty 31.05.2023

Koska on syysloma 2023? Kokosimme parhaat vinkit ihanan loman järjestämiseen

Tarkista, milloin kotikaupungissasi on syysloma 2023 ja poimi vinkit hauskan syysloman viettoon!

Teksti
Anniina Rintala
Kuvat
iStock

Koulujen syysloma on vuonna 2023 lokakuussa. Syysloman tarkka pituus ja ajankohta vaihtelevat sekä paikkakunnittain että vuosittain.

Tarkista taulukosta, koska sinun kotipaikkakunnallasi vietetään syyslomaa 2023 ja poimi alta vinkit hauska syysloman viettoon!

KAUPUNKI SYYSLOMA 2023
Helsinki 17.–21.10.
Espoo 17.–21.10.
Vantaa suomenkieliset 17.–21.10.
Vantaa ruotsinkieliset 19.–21.10.
Hämeenlinna 17.–21.10.
Joensuu 17.–21.10.
Jyväskylä 17.–21.10.
Kajaani 17.–21.10.
Kokkola 17.–21.10.
Kotka 24.–28.10
Kouvola 24.–28.10
Kuopio 17.–21.10.
Lahti 24.–28.10
Lappeenranta 24.–28.10
Mikkeli 24.–28.10
Oulu 24.–28.10
Pori 24.–28.10
Rovaniemi 17.–21.10.
Seinäjoki 17.–21.10.
Tampere 17.–21.10.
Turku 17.–21.10.
Vaasa 17.–21.10.

Syysloma 2023 lähestyy, ja kukapa koululainen ei kaipaisi hauskaa tekemistä yhdessä perheen kanssa. Keräsimme idealistan, jolta löydät tekemistä syyslomalle.

Seikkailupuistoon kiipeilemään

Syysloma on säiden puolesta herkästi ailahtelevaa loma-aikaa. Jos vettä ei vihmo vaakatasossa, on kiipeilyseikkailu hyvä vaihtoehto isoille ja pienille koululaisille sekä perheen aikuisille.

Kiipeily vaatii keskittymistä, ja radalla liikutaan turvavaljaissa kypärät päässä. Kovin perätysten ei muutenkaan sovi kiipeilyradalla liikkua, joten turvavälien pitäminen hoituu melko luonnostaan.

Kiipeilymahdollisuuksia tarjoavat muun muassa Flowparkit ympäri Suomen. Helsingin ja Espoon alueella toimivat Korkee, Zippy ja Huippu.

Syysloma on täydellinen ajankohta ruskaretkelle

Nauttikaa yhdessä luonnon kauniista väreistä ulkoilmassa. Syksyn ihmeissä riittää vielä katseltavaa ja valokuvattavaa ennen kuin talvi tulee. Pakatkaa maukkaat eväät mukaan, sillä onhan evästauko aina yksi retken kohokohdista!

Voitte koostaa eväsretken kuvista kauniin albumin muistoksi vaikka tulostamalla kuvat tai netistä löytyvällä kuvakirjaohjelmalla.

Lue myös: Ihanat lasten luontoretkikohteet Uudellamaalla – 7 takuuvarmaa elämystä

Retki eläintilalle

Sopivalla ulkoilusäällä voi suunnata myös ihastelemaan eläimiä. Eläintilojen sisätilat ovat viime vuosina olleet monilla tiloilla vierailijoilta säpissä, mutta ulkoilevia eläimiä pääsee seuraamaan.

Myös monilla ratsastustalleilla tunnit pyörivät normaalisti syyslomasta huolimatta. Kauniissa syyssäässä toteutettu vaellus tai maastolenkki on taatusti ikimuistoista tekemistä.

Syysloma 2020 sujuu mielekkäästi ulkoillen. Kuvassa perhe pakkaamassa autoa.

Syysloma on ihanaa aikaa nauttia luonnosta! Pienten retkeilijöiden kanssa eväät näyttelevät lähes yhtä tärkeää osaa kuin retkikohde.

Keppihevostelua

Jos oikealla hevosella ratsastaminen ei syystä tai toisesta onnistu, aivan yhtä hyvä vaihtoehto on toteuttaa maastoretki keppihevosilla. Lenkin voi tehdä omaan lähimetsään tai pidemmälle vaikkapa nuotion äärelle.

Kepparileikin ehtii vetää lomalla ihanasti överiksi. Jos pulahtaminen lämpimään veteen houkuttelee, voitte suunnata keppareiden kanssa hevoskylpylään eli vuokrattavalle paljulle. Tai ottakaa retkelle teltta mukaan ja yöpykää keppareiden kanssa pidemmällä vaelluksella.

Geokätköily on mahtavaa syyslomatekemistä

Hauska tapa liikkua luonnossa syysloman aikana on geokätköjä tutkaillen ja seikkaillen. Toisaalta kätköjä voi olla myös kaupunkiympäristöissä, joten metsään ei ole mikään pakko mennä.

Lyhyesti selitettynä muut harrastajat ovat piilottaneet kartalle purkin, johon saa merkata löytymisen kunniaksi oman puumerkkinsä. Kätköjen paikantamiseen riittää puhelinsovellus.

Katso vinkit: Geokätköily koukuttaa helposti – näin pääset alkuun

Leikkipuistokierros

Uutuudenviehätys saa leikkipuistonkin tuntumaan jännittävältä lomakohteelta. Syysloma on loistavaa aikaa tehdä leikkipuistokierros! Merkatkaa kartalle kotikaupungin kiinnostavimmat leikkipuistot, joissa voitte loman aikana vierailla.

Voitte valita puistoja eri teemojen mukaan: missä on lupaavin kiipeilyteline, entä missä jännittävin keinu tai pisin liukumäki?

Retki naapurikaupunkiin

Syysloman päiväretken voi toteuttaa tutustumalla kotikaupungin liepeillä sijaitsevaan toiseen kuntaan. Millaisia leikkipaikkoja lapsille on tarjolla? Entä luontokohteita?

Kotiseutumatkailu virkistää ja myös viisastuttaa lisäten tietämystä oman asuinalueen lähitienoista.

Syysloma kotosalla

Jos syysloma ei säiden puolesta houkuttele ulkoilemaan, voi sisälle kehittää vaikka temppuradan. Siihen voi rakentaa esteitä esimerkiksi vessapaperirullista tai radan voi yrittää kiertää taiteillen paperirulla pään päällä.

Käsitöitä kaipaavalle vaikkapa oman heijastimen askartelu on pimenevään vuodenaikaan sopivaa tekemistä. Ohjeet löytyvät Sormustin-blogista.

Myös yhteinen leivontahetki lämpimän uunin äärellä on syysviileillä mitä mainiointa puuhaa. Sopivan helppoja leipomuksia lapsen kanssa ovat esimerkiksi kauralastut, pannukakku tai sämpylät.

Lue myös: Onko lapsen kanssa pakko ulkoilla joka päivä? 5 sallittua tekosyytä jäädä sisälle

Jaa oma kokemuksesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X