Vaellus lasten kanssa – konkarien 9 vinkkiä, miten teet retkestä kivan kaikille
Retkeily koko perheellä on mitä mainiointa ajanvietettä ja siitä jää usein hulvattomia muistoja. Marinalta ja kiukulta ei kuitenkaan voi aina välttyä. Näillä vinkeillä helpotat pahimpia suvantokohtia.
Vaellus lasten kanssa kuulostaa idylliseltä ajatukselta. Tottumattoman voi olla vaikea hahmottaa, mitä kaikkea vaelluksella pitää ottaa huomioon. Metsämutsi-tilin eräoppaat Anni ja Tuomo Vuohensilta jakavat vinkkinsä.
1. Reitti lasten ehdoilla – eikä patikoimaan
Reitti kannattaa suunnitella lasten ehdoilla – suorittaminen ei ilahduta ketään! Lasten kanssa vaeltaessa polku, joka on pelkkää ylämäkeä yhteen suuntaan, voi alkaa tympiä. Varsinkin, jos pikkuväki ei jaksa itse kävellä koko matkaa.
Anni kertoo, että perheen taaperon kanssa matkat ovat yleensä vain muutaman kilometrin mittaisia, sillä Taika, 2, haluaa kävellä myös itse.
Lapsille matkan taittamista tärkeämpää ovat muut seikat – luontoelämykset, leikit, leirin tekeminen ja syöminen ulkona. Niinpä vanhemman kannattaa varautua pysähtymään luontoon, ihastellen ja ihmetellen.
Retkeä ei myöskään kannata isommille lapsille markkinoida kertomalla, että ”nyt lähdetään patikoimaan”. Seikkailu, sienten etsiminen ja nakinpaisto kuulostavat ehkä aikuisenkin korviin houkuttelevammalta.
2. Lapsille tekemistä
Lapset voivat ottaa mukaansa jonkin mukavan ja helposti kannettavan lelun. Niillä on taukopaikoilla mukava leikkiä.
Annin ja Tuomon Wilderness Family Finland -YouTube-kanavalla näkyy, miten Vilho, 4, saa avata metsässä syntymäpäivälahjansa, suurennuslasin. Riemua uhkuen 4-vuotias tutkii pienen luolan seinämiä sillä. Lapin retkellä lapsilla on mukanaan ääntelevä hirvipehmo ja kaksivuotiaalla Taikalla ilves.
Yön yli kestävällä vaelluksella tuttu pehmo tuo mukavaa turvaa nukahtamishetkeen.
Toisaalta luonnostakin löytyy asioita, joilla saa leikin aikaiseksi.
– Kepit, kävyt ja kivet herättävät lapsen mielikuvituksen! Vilho löytää oikeastaan joka retkellä uudenlaisen kepin ja keksii sille jonkin käyttötarkoituksen.
Anni ja Tuomo suosivat myös kevyttä riippumattoa retkillään. Siinä lapsi voi hyvällä kelillä ottaa päiväunet. Riippumatto käy myös keinusta.
3. Valoisat kesäillat – miten käy nukahtamisen?
Kesällä valoisat illat saattavat pitkittää nukahtamista. Toisaalta kun lapset ovat saaneet touhuta ja kävellä, niin unikin lopulta tulee nopeasti.
Jos valoisuus on merkittävä ongelma nukahtamisen kannalta, pimentävä teltta voi silloin tulla kysymykseen.
Anni ja Tuomo kuitenkin pitävät hyvänä, että teltassa näkee tehdä asioita ja syödä eväitä.
– On myös hyvä valita leiripaikka siten, että teltta ei osu suoraan aamuauringon paahteeseen. Parempi leiripaikka on puiden suojassa. Putkihuivin tai pipon voi yrittää laittaa lapsen silmille, jos aamulla on kirkasta.
Lue myös: Retkeilyvarusteet lapselle: Paljossa voi säästää, mutta kahteen asiaan kannattaa satsata
4. Vaellus lasten kanssa ja ruokailu
Eväitä voi suunnitella yhdessä. Mukaan kannattaa pakata myös sellaista, jonka tietää maistuvan lapsille.
– Jos lapsille tulee yhtäkkiä nälkä, eikä ehdi valmistamaan retkikeittimellä ruokaa, niin meillä on aina mukana valmista syötävää. Esimerkiksi välipalapatukoita tai rusinoita, joilla voi taltuttaa kurnivan vatsan, Anni toteaa.
Päiväretkille Vuohensillat suuntaavat usein reiteille, joissa on tulipaikka. Retkikeitin on kuitenkin varuilta mukana, jos perhe ei syystä tai toisesta pääsekään tulen ääreen.
Päiväretkien vakioeväisiin kuuluvat eväsleivät. Monesti mukana on myös pannukakkuja tai muuta helposti käsin syötävää evästä.
Jos kyseessä on pidempi retki, esimerkiksi mysli on hyvä aamupala. Sen kyytipojaksi voi ottaa mukaan huoneenlämmössä säilyvää, pikkutetroihin pakattua maitoa, kaakaota tai vaikka veteen sekoitettavaa maitojauhetta, joka on kevyt kantaa.
– Helposti syötävää, energiapitoista välipalaa kannattaa olla mukana. Energian kulutus voi olla ulkona liikkuessa suurta, joten välipalat tulevat tarpeeseen.
Yön yli retkillä kaikkea juomavettä ei voi kantaa mukana. Perhe on keittänyt järvivettä juomavedeksi.
– Lasten kanssa haluaa olla tarkkana juomaveden puhtaudesta, ja veden keittäminen on varmin tapa puhdistaa vesi taudinaiheuttajista. Keittäminen tuhoaa bakteerit, virukset ja alkueläimet. Vettä tulee keittää noin yhden minuutin ajan.
Lue myös: Ihanat lasten luontoretkikohteet Uudellamaalla – 7 takuuvarmaa elämystä
5. Veistely onnistuu pieneltäkin – mutta harkitusti
Vilho on saanut harjoitella puukon käyttöä kotona. Vaelluksella puukko kannattaa vain harkitusti kaivaa esille – silloin kun vireystila on siihen sopiva.
6. Ensiapulaukkuun myös lapsille lääkettä
Ensiavuista paras on ennakointi. Esimerkiksi pitkälahkeiset ja -hihaiset vaatteet suojaavat punkeilta. Saappaat puolestaan käärmeenpuremalta, jos tietää liikkuvansa käärmeitä kuhisevalla alueella.
Ensiapupakkaus on tärkeää olla mukana. Varmista, että sieltä löytyy myös lasten särkylääkettä.
Puhelimeen kannattaa myös ladata 112-sovellus. Jos todellinen hätä iskee, sovelluksen avulla retkiseurue on helpompi paikantaa metsästä, josta muuten voi olla hankala kertoa koordinaatteja.
7. Lapsi kantorinkkaan, -reppuun tai -liinaan
Vauvan kantamiseen kantoliina tai -reppu on käypä väline. Kantorinkka kannattaa taaperon kanssa pidemmillä retkillä, jotta pieni lapsi pääsee välillä lepäämään. Rinkkoja myydään käytettynäkin.
– Voi ajatella, että rinkka on vain itsellä vuokralla. Sen saa usein myytyä helposti eteenpäin seuraavalle, sillä lapset eivät käytä sitä kovin kauan, Tuomo sanoo.
Kantorinkkaan voi pakata myös retkivarusteita, ja siihen saa usein viritettyä rinkan mukana tulevan sade- tai ötökkäsuojan. Kovin paljoa tavaraa ei kuitenkaan jaksa lapsen lisäksi kantaa. Siihen kannattaa värvätä toinen aikuinen.
Lue myös: Kaisli, Elo tai Viima? Katso 20 x kauneimmat harvinaiset luontonimet tytöille ja pojille!
8. Vaellus lasten kanssa ja varusteet
Monia retkeilyvälineitä saa ostettu käytettynä tai vuokrata. Esimerkiksi telttaa ei tarvitse ensimmäiseksi ostaa omaksi, jos on epävarma, miten paljon telttaa tulisi käytettyä. Esimerkiksi ulkoilujärjestöt, kuten Suomen latu, ja retkeilyliikkeet vuokraavat telttoja.
Tuomo vinkkaa, että teltan kannattaa olla laadukas. Sateenpitävä, kunnollinen teltta tekee retkestä paljon miellyttävämmän.
Hyttysiltä ja paarmoilta on hyvä suojautua tiiviistä puuvillasta tehdyillä vaatteilla. Vartalonmyötäisistä legginseistä ja trikoopaidoista hyttyset pistävät helpommin läpi.
9. Jutustelu voi luonnistua luonnossa vaivattomammin
Isompien lasten kanssa metsä on oiva paikka jutustelulle. Kulkiessa tulee ehkä puhuttua sellaisista asioista, joista ei muuten tulisi turistua.
Toisaalta hiljaisuudelle ja luonnonäänten kuulostelemisella kannattaa myös antaa tilaa.
Lähteenä myös: Suomen latu
Jaa oma kokemuksesi