Vapaa-aika 27.08.2023

Millainen vieraskirja kannattaisi hankkia häihin? 5 ihanaa ideaa, miten kerätä talteen vieraiden terveiset

Häiden vieraskirjan ei aina tarvitse olla kirja. Halutessaan vieraskirjaideoita voi hyödyntää myös rinnakkain.

Teksti
Maria Mäkituomas
Kuvat
iStock

Harva hääpari enää tyytyy siihen, että vieraskirja koostuu vain vieraiden nimikirjoituksista. Monet nykyparit toivovat häihinsä aavistuksen persoonallisempaa tapaa tallentaa häävieraiden terveiset, sillä pelkät signeeraukset paperilla eivät juuri heijastele hääpäivän tunnelmia.

Kokosimme viisi hauskaa ideaa toteuttaa vieraskirja häihin. Monia ideoista voi hyödyntää myös rinnakkain, jolloin vieraskirja toteutetaan yhdellä tavalla mutta jokin toinen keino taipuu häiden omatahtiseksi ohjelmanumeroksi.

1. Nykyajan klassikko: polaroid-vieraskirja

Tämä vaihtoehto tulee todennäköisesti mieleen ilman erillistä inspiraation etsimistä, sillä se on nykyhäissä hyvin tavallinen tapa toteuttaa vieraskirja. Polaroid-vieraskirjaa varten tarvitaan tietenkin tyhjä kirja, kyniä, liimaa tai valokuvatarroja sekä polaroid-kamera.

Monet järjestävät vieraskirjan koontia varten erillisen kuvausnurkan rekvisiittoineen. Kuvausnurkka tai rekvisiitta eivät kuitenkaan ole pakollisia. Etukäteen päätetään, nappaavatko vieraat kuvia itse vai hoitaako kuvaamisen joku tietty henkilö, joka hallitsee kameran käytön.

Yhtä kaikki polaroid-kamerasta heti tulostuva kuva liimataan kirjan sivulle. Sen oheen ne vieraat, jotka poseeraavat kuvassa, kirjoittavat terveisensä hääparille. Tavallisesti yhtä kuvaa varten varataan yksi sivu.

2. Täytettävä pohja

Joskus hääpari toivoo vieraiden ottavan tarkemmin kantaa juhlien kulkuun tai avaavan mietteitään tietyistä aiheista. Silloin hääpari voi laatia valmiiksi visuaalisesti kauniin pohjan, jonka kukin vieras täyttää. Yhden kaavakkeen voi täyttää myös yhdessä avecin kanssa.

vieraskirja haihin
Uurnan sijaan voi hyödyntää myös lasista keräyslaatikkoa.

Täytettävässä pohjassa mielikuvitus on vain rajana. Aukot valmiissa tekstissä voivat olla esimerkiksi: tämä päivä on ollut ______. Muistakaa aina, että ______.

Kunkin tyhjän viivan lähelle on hyvä antaa vinkki, mitä aukolla haetaan. Edellä mainittujen esimerkkien alle voi esimerkiksi kirjoittaa pienellä millainen? tai ohjeeni avioliittoon.Huomioithan, että jokainen viiva on riittävän pitkä, että siihen mahtuu kirjoittamaan.

Lomakkeet voi koota kirjan muotoon. Ne voivat olla myös erillisiä papereita tai kortteja, jotka pudotetaan vaikkapa äänestysuurnan näköiseen laatikkoon. Myös laatikko koristellaan kauniisti.

Lue myös: Miten luoda toimiva istumajärjestys häihin? Hääsuunnittelija jakaa parhaat vinkkinsä plaseerauksen suunnitteluun

3. Nimien taulu

Häiden vieraskirjan ei aina tarvitse olla kirja. Jotkut hääparit toivovat, että vieraskirjasta saisi esimerkiksi kauniin muiston kodin sisustukseen.

Sitä varten tarvitaan litteitä pieniä puulevyjä tai muuta paperia paksumpaa materiaalia, joka miellyttää hääparin silmää. Levyt voivat olla minkä mallisia tahansa, mutta pyöreät tai soikeat ”napit” näyttävät yleensä kivoimmilta. Paras lopputulos saadaan, jos levyjen koossa on vaihtelua.

Ideana on, että jokainen vieras kirjoittaa nimensä levylle ja sujauttaa sen talteen sille varattuun koriin tai laatikkoon. Häiden jälkeen hääpari voi sommitella levyt harmoniseen järjestykseen  ja kehystää kokonaisuuden. Taulun voi laittaa sitten seinälle koristeeksi.

4. Lasipurkki

Vieraiden lyhyet terveiset nimikirjoituksen kera mahtuvat myös pienelle kortille tai paperilapulle, jotka voidaan kerätä kauniiseen lasipurkkiin. Lappuja tai papereita voi myös koristella esimerkiksi solmimalla ne satiini- tai paperinauhalla rullalle.

vieraskirja haihin
Lasipurkkikin voi olla toimiva vieraskirja häihin.

Myös lasipurkin voi laittaa myöhemmin kodissa esille, jolloin vieraskirjan hauskuus ei rajoitu vain häihin.

Varsinkin merellisissä häissä lasipurkin virkaa voi toimittaa lasipullo, jolloin vieraat rullaavat paperinsa pullopostiksi. Tällöin pulloja kannattaa kuitenkin varata riittävästi!

5. (Liitu)taulu

Tätä ”vieraskirjaa” varten tarvitaan suuri liitutaulu sekä hääparille mieleisen värisiä liituja. Jos lopputuloksen aikoo laittaa kotiin esille, pelkät valkoiset liidut saattavat edesauttaa harmonisinta lopputulosta.

Vieraat siis kirjoittavat nimensä liitutaululle ja häiden jälkeen lopputulos kehystetään. Lasi liitutaulun edessä suojaa valmista vieraskirjaa.

Taulun ei ole pakko olla juuri liitutaulu: esimerkiksi taulukankaalle siveltimellä kirjoittaminen toimii samaan tapaan. Tällöinkin tosin kannattaa huomioida, mitä värejä haluaa myöhemmin kotiinsa esille.

Lue myös Annan juttu: Häät tulossa – 27 ideaa ja vinkkiä hääpukuun, herkkuihin, musiikkiin… 

Lue myös

Jaa oma kokemuksesi

Kaupallinen yhteistyö

Kokeile Kaksplussan laskureita

X